تهیه پوشش‌های یورتانی عاری از ایزوسیانات بر پایه روغن‌های گیاهی و بررسی خواص ضدخوردگی آنها

در این پژوهش به پخت رزین یورتانی عاری از ایزوسیانات بر پایه روغن بزرک و اثر افزایش درصد کربنات‌دار نمودن رزین بر روی خواص پوشش پرداخته شده است. بر این اساس ابتدا پیوندهای دوگانه موجود در روغن بزرک به حلقه‌های اپوکسی تبدیل و سپس از طریق واکنش کربنات‌دار کردن با درصدهای مختلف تبدیل (50%، 75% و 100% ) به حلقه‌های کربناتی تبدیل شد. در ادامه و از طریق واکنش با سخت‌کننده‌های آمینی، حلقه‌ها کربناتی تشکیل شده شکسته شده و پیوند یورتانی تشکیل گردید. نتایج آزمون‌های طیف سنجی تبدیل فوریه زیر قرمز (FTIR) نشان داد که در مرحله اپوکسی‌دار کردن، پیک جذبی در ناحیه cm-1 1689، مربوط به پیوندهای دوگانه کربناتی در روغن بزرک بود کوچک‌تر، و پیک cm-1823 که مربوط به حلقه‌های اپوکسی است، تشکیل گردید. سپس در مرحله دوم، کوچک شدن پیک cm-1823 و پدید آمدن پیک cm-11800 بیانگر نشکیل حلقه کربناتی به جای عوامل اپوکسی است. از آزمون‌های گرماسنجی پویشی تفاضلی (DSC) جهت بررسی شرایط پخت استفاده گردید. پس از آن، دما و زمان بهینه پخت مشخص (زمان مناسب جهت پخت مدت 2 ساعت جهت پیش حرارت در دمای °C 100 و سپس مدت 2 ساعت جهت تکمیل فرایند پخت در دمای °C 180 می‌باشد) و در نهایت خواص فیزیکی، مکانیکی و ضدخوردگی این سه آمیزه از طریق آزمون‌های Pull-off، Cross-cut، سختی، ضربه، خمش و طیف سنجی امپدانس الکتروشیمیایی (EIS) مقایسه گردید. نتایج بهدست آمده از آزمونهای هویت شناسی تاییدی بر اپوکسی‌دار شدن و سپس کربنات‌دار شدن روغن بزرک بود. همچنین آزمونهای خواص پوشش گویای بهبود چسبندگی، سختی و کاهش انعطاف‌پذیری با افزایش درصد کربنات‌دار شدن و افزایش خواص ضدخوردگی و سپس کاهش خواص ضدخوردگی با افزایش درصد کربنات-دار شدن بود. بعد از دو هفته غوطه وری در محیط خورنده نمونه ی 75 درصد کربنات دار شده مقاومتی برابر با 106×38/5 اهم. سانتی متر مربع نشان دادو این مقاومت برای نمونه پوشش پلی یورتان پایه حلالی برابر با 107×03/1 اهم. سانتی متر مربع اندازه گیری شد. در نتیجه رزین‌های یورتانی بدست آمده از روغن‌گیاهی بزرک با 75% کربنات‌دار شدن، خواص بهینه را به عنوان یک پوشش نشان داد.

لینک اصل خبر در سایت انجمن خوردگی ایران

    منبع خبر

    انجمن خوردگی ایران

    انجمن خوردگی ایران یک انجمن می باشد

      نظرات