از دوم تا بيستم مهرماه؛ ورود دو ميليون و 241 هزار مترمكعب آب به تالاب بين المللي گاوخوني
معاون نظارت و پايش حفاظت محيط زيست استان اصفهان گفت: از دوم تا بيستم مهرماه سال جاري دو ميليون و 241 هزار مترمكعب آب به تالاب گاوخوني رسيد كه اين حجم از آب نيز به همراه اندكي پساب و زهكشهاي كشاورزي بوده است.
حسين اكبري در گفت و گو با پايگاه اطلاع رساني محيط زيست اصفهان «پارما» با بيان اينكه حجم آبي كه از يازدهم مهرماه با حجم تقريبي 14 مترمكعب بر ثانيه از سد رودشتين به سمت گاوخوني رهاسازي شد تا شانزدهم مهرماه به بند شاخ كنار در ورودي تالاب گاوخوني نرسيده بود، اظهار داشت: سد رودشتين تا تالاب گاوخوني 85 كيلومتر فاصله دارد و حجم آب رهاسازي شده به علت ناهمواريهاي مسير و خشكي بستر رودخانه زاينده رود در ساليان گذشته، پس از حدود يك هفته، به تالاب گاوخوني رسيد .
وي با اشاره به پايشهاي حضوري، ميداني و آنلاين وضعيت تالاب گاوخوني، ادامه داد: براساس گزارشي كه اداره كل حفاظت محيط زيست استان در اين مدت تهيه كرده است از يكم تا 16 مهرماه سال جاري به طور ميانگين نيم مترمكعب برثانيه آب همراه با پساب و زهآب كشاورزي در طول شبانه روز از ايستگاه شاخه كنار به سمت تالاب جريان داشته است .
معاون نظارت و پايش حفاظت محيط زيست استان اصفهان افزود: آب رهاسازي شده از سد رودشتين روز چهارشنبه هفدهم مهرماه با دبي 3.4 مترمكعب از ايستگاه شاخ كنار به سمت تالاب گذر كرد و اين حجم از آب هجدهم مهرماه در بالاترين ميزان خود به 5.25 مترمكعب رسيد .
اكبري با بيان اينكه حجم آب ورودي به بند شاخ كنار در روزهاي نوزدهم و بيستم مهرماه روند كاهشي داشته و به 4.37 مترمكعب برثانيه رسيده است، تصريح كرد: از دوم تا بيستم مهرماه سال جاري دو ميليون و 241 هزار مترمكعب آب از بند شاخ كنار به سمت گاوخوني روانه شده كه اين حجم از آب نيز به همراه اندكي پساب و زهكشهاي كشاورزي بوده است .
وي با تاكيد بر اينكه معيار سنجش ميزان آب ورودي به تالاب، ايستگاه پايش هيدرومتري واقع در بند شاخ كنار است افزود: ميزان آب رهاسازي شده از سد رودشتين لزوما به معناي رسيدن همان ميزان آب در ايستگاه شاخ كنار نيست زيرا بستر رودخانه در پايين دست سد رودشتين سالها خشك بوده، براين اساس مقداري از آب رهاسازي شده قبل از رسيدن به بند شاخ كنار در طول مسير بر اثر نفوذ، صرف مرطوب و مشروب كردن بستر زاينده رود شده است و همين موضوع موجب اختلاف اعداد اعلام شده از سوي مسئولان مرتبط و برخي رسانه ها در خصوص ميزان حجم آب رهاسازي شده از سد و آب تحويلي به تالاب است .
اميد براي استمرار و جريان آب به تالاب بين المللي گاوخوني
معاون نظارت و پايش اداره كل حفاظت محيط زيست استان اصفهان در پاسخ به اين سوال كه تا چه مدت رهاسازي آب براي تالاب گاوخوني ادامه دارد، گفت: هم اكنون از سد رودشتين حدود چهارمترمكعب بر ثاينه آب به سمت پايين دست و تالاب در جريان است، اميدوار هستيم كه در چند روز آينده نيز استمرار جريان آب را به ايستگاه شاخ كنار شاهد باشيم .
اكبري با اشاره به كاهش حجم ورودي سد رودشتين، افزود: در روزهاي آينده حجم ورودي به بند شاخ كنار، كمتر از روز هجدهم مهرماه خواهد بود اما چند روز آينده نيز آب به تالاب خواهد رسيد كه ما نتايج را پس از جمع بندي در پايان مهرماه اعلام خواهيم كرد .
رسيدن آب به تالاب در مهرماه امسال، رخدادي مبارك است
وي با بيان اينكه حقابه تالاب گاوخوني 176 ميليون مترمكعب در سال است و حجم آب رهاسازي شده با نياز آبي تالاب فاصله بسيار زيادي دارد، اظهار كرد: رهاسازي آب در مهرماه براي تالاب گاوخوني اقدامي ارزشمند و رخدادي بسيار مبارك است زيرا گامي رو به جلو براي احيا و نجات تالاب بين المللي گاوخوني است .
سهم گاوخوني از رهاسازي سيلاب فروردين ماه امسال حدود 2 ميليون مترمكعب بود
معاون نظارت و پايش حفاظت محيط زيست استان اصفهان خاطرنشان كرد: تاثير اين مقدار آب رهاسازي شده بر بهبود وضعيت تالاب نسبت به بارشهاي بهاري بيشتر است چرا كه پس از بارشهاي بهاري، فصل گرما آغاز شده و موجب تبخير رطوبت تالاب مي شد اما اكنون با توجه به كاهش دما در فصل سرد سال و پشتوانه بارشي در پاييز، ماندگاري آب در تالاب بيشتر خواهد بود و اين امر علاوه بر فراهم نمودن شرايط نسبي براي ميزباني پرندگان مهاجر؛ در نفس گرفتن اين زيست بوم ارزشمند، بسيار اثرگذار است .
وي با تاكيد براينكه تاثير رهاسازي آب در مهرماه از سيلاب فروردين ماه امسال بيشتر است، تصريح كرد: سهم گاوخوني از رهاسازي سيلاب فروردين امسال حدود دوميليون مترمكعب بود .
اكبري در پاسخ به سوالي مبني بر علت كف آلود بودن آب در بند شاخ كنار، گفت: قبل از رهاسازي آب، حدود 500 ليتر برثاينه در اوايل مهرماه پساب زهكش هاي كشاورزي و فاضلاب به سمت تالاب مي رفت؛ كفهاي پابين دست و كدورت آب به دليل مخلوط شدن آب رهاسازي شده با ميزان حداقل پساب زهكش هاي كشاروزي و شستوشوي مسير به وسيله آب بالادست بوده است .
نجات تالاب گاوخوني در سايه هم افزايي و همدلي
معاون نظارت و پايش حفاظت محيط زيست استان اصفهان گفت: تالاب گاوخوني يك ميراث گرانبهاي طبيعي است و نجات آن به منظور جلوگيري از تبديل شدن به كانون گرد و غبارهاي مسموم ضروري بوده و به زيست پذيري مطلوب در فلات مركزي و استمرار حيات همه زيستمندان امروز و آينده آن كمك مي كند .
اكبري با ابراز اميدواري براي استمرار جريان آب به سمت تالاب گاوخوني در روزهاي آينده، ادامه داد: اداره كل حفاظت محيط زيست استان اصفهان همواره بر اين نكته تاكيد دارد كه نيازي آبي گاوخوني در طول سال بطور كامل تامين شود و لازمه اين مطلوب؛ همكاري، همدلي و هم افزايي تمامي مسئولان، سازمان هاي مردم نهاد و همكاري مردم و اصناف است .
تامين همين مقدار آب نيز براي تالاب اقدامي مبارك است
وي با بيان اينكه رهاسازي آب براي تالاب گاوخوني نشان داد كه پيگيريها، باهم بودنها و همدليها بسيار تاثير گذار است، خاطرنشان كرد: راه نجات تالاب بين المللي گاوخوني، هماهنگي وهمافزايي مستمر بين دستگاههاي مرتبط دولتي و مردم است تا دست به دست هم دهيم و بتوانيم حقابه را به صورت مستمر تامين كنيم.
لینک اصل خبر در سایت اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان
نظرات