دورنمای سیاستهای دولت و بازار مسکن پس از هدفمندی یارانهها
تحلیل قیمت مسکن پس از اجرای هدفمندی یارانه ها و تمهیدات اندیشیده شده برای کنترل بازار واکنشها به افزایش تسهیلات ۱۸ میلیون تومانی، پیشنهاد افزایش سقف وام ساخت، حمایت بانک مسکن از تولید مصالح ساختمانی و رفع نیاز به مسکن تا ۳ سال آینده برخی از محورهای گفت و گوی فارس با مدیر عامل بانک مسکن است.
قدرتالله شریفی مدیرعامل بانک مسکن دارای ۲۹ سال سابقه فعالیت در بانک است. او کار خود را از تحویلداری در شعب بانک صادرات آغاز و به مروز در پستهای معاون شعبه، رئیس شعبه، معاون حوزه، رئیس حوزه، رئیس اداره اعتبارات، بازرس مدیر عامل، عضو هیات مدیره استان ها و مدیر عامل بانکهای صادرات استان های سیستان و بلوچستان و گیلان و عضو هیات مدیره بانک صادرات ایران ارتقاء سمت پیدا کرد.
او فارغ التحصیل رشته تحصیلی حقوق و در حال حاضر دانشجوی کارشناسی ارشد است.
مدیرعامل بانک مسکن می گوید:کار خود را از بانک صادارت شروع کردم و آخرین پست من در بانک صادرات ایران در مقطعی سرپرست و رئیس هیات مدیره و نایب رئیس هیات مدیره بود. سابقه ۲۹ سال فعالیت در بانک را دارم... کار خودم را از باجه شروع کردم، در قسمتهای مختلف بانک کار کردم و در تمام بخشهای بانکی شعب بودم، در چند استان هم مشغول و مسئولیت داشتهام، عضو هیات مدیره بانک صادرات استان و قائم مقام مدیرعامل در استان تهران بودم و سپس مدتی سرپرست بانک شدم.
او با صراحت و بر اساس تجربهاش معتقد است تمهیدات دولت باعث خواهد شد تا قیمت مسکن بعد از اجرای هدفمندی یارانه ها افزایش نیابد. شریفی معتقد است اگر قیمت تمام شده مسکن مهر بعد از هدفمندی یارانهها افزایش نیابد تاثیر مثبتی بر سایر ساخت و سازها خواهد داشت.
گفت و گوی فارس با مدیرعامل بانک مسکن دارای نکات درخور اعتنایی است. از جمله اینکه:
* با محول شدن پرداخت تسهیلات به بانک مسکن این بانک برنامهریزی را آغاز کرد تا بتواند کار را با ۱۱۷۰ شعب بانک مسکن و۱۰ هزار نفر پرسنل بانک انجام دهد.
* انعقاد ۱۸۸ هزار میلیارد ریال قراداد و ۸۴ هزار میلیارد ریال تسهیلات
* پرداخت تسهیلات مسکن روستایی به ۲۱۹ هزار و ۶۰۰ واحد تا پایان آذرماه
* تزریق هر پولی بدون برنامهریزی تأثیر منفی خود را در بخش مسکن خواهد گذاشت
* سیاست دولت و بانک مسکن تنها افزایش "عرضه " مسکن است و سیاست دولت پرداخت و افزایش تسهیلات "ساخت " مسکن است
* نظر ما این است تسهیلات ساخت مسکن به ۴۰ میلیون تومان افزایش یابد.
* سیاست دولت این است که مسکن به یک کالای مصرفی تبدیل شود و خدا را شکر که موفق شده است
*رتبه بانک مسکن در میان بانکهای دولتی در جذب منابع پنجم است
*بانک مسکن امسال ۱۹۳ هزار و ۱۴۵ میلیارد ریال انواع وام را پرداخت کرده که نسبت به ۸ ماهه سال گذشته دارای ۴۴۶ درصد رشد است
*رئیس جمهور بارها تأکید کرده است کار یک دقیقه هم نباید متوقف شود به همین دلیل بانک مسکن یک لحظه هم اجازه توقف نداده است
* ۹۴ درصد منابع بانک مسکن در بخش مسکن مصرف میشود و میتوان گفت که در نظام بانکی کشور مقام اول را دارد
* نسبت معوقه تسهیلات بانک مسکن ۲٫۴ درصد است
*برداشت من این است که قیمت مسکن بعد از هدفمندی یارانه ها افزایش نمییابد
*در بخش مسکن مهر واردات فولاد آغاز شد
متن گفت و گوی تفصیلی فارس با "قدرتالله شریفی " مدیرعامل بانک مسکن را در ادامه می خوانیم:
**۱۸ هزار شعبه با۱۸۰ هزار نفر پرسنل از عهده مسکن مهر برنیامدند
* در خصوص بحث محول کردن پرداخت تسهیلات مسکن مهر به بانک مسکن توضیح دهید، اینکه در حال حاضر در چه وضعیتی است و تاکنون چه میزان تسهیلات پرداخت شده است.
شریفی: ساخت مسکن مهر از سال ۸۹ شروع شد و در سال ۸۷ بانکها به این بخش ورود پیدا کردند. آن زمان که بنده در بانک صادرات بودم و در جلسات تصمیمات زیادی از طریق بانک مرکزی و بانک مسکن گرفته میشد اما کار بنا به دلایلی پیش نمیرفت، اما عدم پیشرفت کار به خاطر عدم همکاری نبود.در ابتدا قرار بود که ۱۸ هزار شعبه بانکی با ۱۸۰ هزار نفر پرسنل درگیر کار شوند، اما این کار انجام نشد یعنی ۱۸ هزار شعبه و ۱۸۰ هزار نفر پرسنل نتوانستند طرح مسکن مهر را انجام دهند تا اینکه در ابتدای اردیبهشت سال ۸۸ بنا به دستور رئیس جمهور پرداخت تسهیلات مسکن مهر به بانک مسکن محول شد. از همان ابتدا که این کار به بانک مسکن محول شد برنامهریزی آغاز شد تا بتواند کار را با تعداد شعب آن یعنی۱۱۷۰ شعبه و با ۱۰ هزار نفر پرسنل انجام دهد.پس این آمارهایی که میخواهم ارائه دهم کاری است که قرار بود با ۱۸ هزار شعبه و ۱۸۰ هزار نفر انجام شود و توسط بانک مسکن انجام شد. میتوان گفت که جزو افتخارات سیستم بانکی در بانک مسکن است که همکاران ما از تمام وقت زنده خود گذاشتند تا ظرف ۸ ماه این کار انجام شد.
*تا کنون چه میزان قرارداد پرداخت تسهیلات امضا شده است؟
شریفی: اگر مجموع آن را بخواهم اعلام کنم تاکنون ۱۸۸ هزار میلیارد ریال قرارداد منعقد شده است و ۸۴ هزار میلیارد ریال هم پرداخت تسهیلات پرداخت شده است.
* اگر ممکن است با جزئیات اعلام کنید که پرداخت تسهیلات در بخش مسکن روستایی و یا شهری به چه میزان بوده است.
شریفی: در بخش مسکن روستایی که جزو تعهدات ما بوده است تا پایان آذرماه برای پرداخت تسهیلات به ۲۰۰ هزار واحد مسکونی قرارداد امضا کردهایم که در حال حاضر به ۲۱۹ هزار و ۶۰۰ واحد مسکونی تسهیلات پرداخت شده است. در جلسهای که با رئیس جمهور داشتیم آقای احمدینژاد گفتند که بانک مسکن روان کار میکند و تقدیر کردند و گفتند که حال که ۲۰۰ هزار واحد مسکونی را به اتمام رساندهاید ۲۰۰ هزار واحد مسکونی دیگر را هم انجام دهید. ۱۹ هزار و ۶۰۰ واحد مسکونی که اضافه بر ۲۰۰ هزار واحد بر اساس فرمایش رئیس جمهور بود که انجام دادهایم. سعی بانک مسکن بر این بود که تا پایان امسال بتوانیم حداقل ۵۰ درصد این کار را انجام دهیم و قرار هم شد که ۲۰۰ هزار واحد مسکونی هم توسط چند بانک دیگر پرداخت تسهیلات شود. پس از آن بانک مسکن پرداخت تسهیلات به ۲۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی دیگر را علاوه بر آن ۲۰۰ هزار واحد قبلی تمام کرد و حال دنبال این هستیم که دستور جدید رئیس جمهور را عملیاتی کنیم.
در بخش آمادهسازی رقم پرداخت ما در مسکن روستایی ۲۰ هزار میلیارد ریال بوده است،۹۱ هزار واحد مسکونی هم تا ابتدای سال ۸۸ پرداخت تسهیلات کردهایم که علاوه بر آن ۲۱۹ هزار و ۶۰۰ واحد بوده است. این آمار واقعا نشان میدهد که جلوتر از برنامه هستیم و خوشحالیم که کار را به خوبی به پیش میبریم. این شیرینترین کار است، احساس میکنیم که افراد نیاز به سرپناه دارند و نیازمند آسایش هستند و همین موضوع باعث شده بود تا برخی کارمندان بانک مسکن تا ساعت ۱۲ شب کار کنند.
مواردی که عرض کردم در قرارداد با کسانی منعقد شده که به صورت انبوهساز، پیمانکاران و خود مالکین یا به صورت انفرادی به بانک مراجعه میکنند. پس ببینید حجم کار بانک مسکن تا چه حدی بالا خواهد رفت. قبلا یک انبوهساز به بانک مراجعه میکرد تا ۲۰ هزار واحد مسکونی بسازد بنابراین بانک مسکن با یک نفر طرف قرارداد بود اما در حال حاضر اگر ۵۰ هزار نفر متقاضی باشند، به ۵۰ هزار نفر تسهیلات پرداخت می کند که بانک مسکن برای همین موضوع نیز در حال برنامهریزی است و تمهیداتی پیشبینی کرده تا وقتی افراد به شعب بانک مسکن مراجعه میکنند کارشان به مرور زمان انجام شود، این موضوع نیز در حال هماهنگی با وزارت مسکن و شهرسازی است تا مرم در کوتاهترین زمان ممکن وقتی به شعب مراجعه کردند بلافاصله بحث تقسیط انجام شود.
** پرداخت ۱۵۴ هزار میلیارد ریال تسهیلات در مسکن مهر
* بانک مسکن در بحث آمادهسازی مسکن مهر چه کارهایی انجام داده است و چه میزان تسهیلات در بخش بافتهای فرسوده اعطاء کردهاید؟
شریفی: آمادهسازی ۵۷۴ هزار واحد مسکونی را انجام دادهایم و رقمی که پرداخت شده است ۵ هزارو ۴۶۱ میلیارد ریال است و در مسکن مهر هم برای ۷۶۶ هزار و ۶۰۰ واحد مسکونی حدود ۱۵۴ هزار میلیارد ریال پرداخت تسهیلات انجام شده است.
در بافتهای فرسوده ۴۸ هزار و ۴۲۱ واحد مسکونی بوده است که قرارداد منعقد و ۸ هزارو ۴۲۵ میلیارد ریال پرداخت تسهیلات شده است،۳۰ هزار واحد مسکونی هم در سال ۸۸ بوده که اعتبارشان کاملا جذب شده است. در بحث بافت فرسوده ابتدا قرار بود به ۵۰ هزار واحد مسکونی تسهیلات پرداخت شود که به ۸۰ هزار واحد مسکونی افزایش یافت، برای تمام این ۸۰ هزار واحد مسکونی قرارداد منعقد شده است.
تلاش داریم که تا پایان سال مشکلی به وجود نیاید تا پرداخت تسهیلات انجام شود. علیرغم اینکه هنوز امکان تامین خط اعتباری که قرار بود ۶ بانک عامل به ارزش ۶۰ هزار میلیارد ریال و درامد انتشار ۷۰ هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت برای منابع محقق نشده، در حال مدیریت هستیم و تسهیلات پرداخت میکنیم تا رسالت خود را نسبت به برنامههای دولت انجام دهیم.
** اثرات تمرکز بانک مسکن بر روی مسکن مهر
*به عنوان مدیرعامل فکر نمیکنید، تمرکز بانک مسکن بر روی مسکن مهر باعث میشود این بانک از سایر سیاست ها و برنامههایش غافل شود؟
شریفی: نکتهای که قبلاً نیز عرض کردم همین بود. قرار بود پرداخت تسهیلات مسکن مهر توسط چند بانک انجام شود، اما موفق نشدند و به هر حال تصمیم خوبی هم گرفته شد که بانک مسکن این کار را انجام دهد. اگر به بانک مسکن در تخصیص اعتبار کمک شود و کمکهای به موقع انجام گیرد، در کنار سعی و تلاش رئیس جمهور، وزیر اقتصاد، وزیر مسکن و بانک مرکزی مطمئناً هیچ مشکلی پیش نمیآید.
درباره اینکه میگوئید آیا بانک مسکن از سایر سیاستهای خود باز نخواهد ماند باید خدمتتان عرض کنم که نمیشود گفت که اثر ندارند اثر دارد. به عنوان مثال در بحث مشتریانی که میآمدند و سپردهگذاری میکردند و خود مالکین که در عرض ۶ ماه بیشتر و یا کمتر تسهیلات دریافت میکردند، حال دیگر آنها به بانک مراجعه نمیکنند و از بخش تسهیلات "مسکن مهر " استفاده میکنند، پس شاید در این بخش تا حدودی تأثیر گذاشته باشد اما در سایر بخشها، مسکن مهر مزیتهایی داشته است که از آن فرصتها استفاده و خلایی که در بخش دیگر داریم را پر میکنیم، سایر سیاستها را دنبال کرده و به شکل اکتیو در سایر بخشها فعال هستیم.
*اشاره کردید که اگر کمکها به موقع انجام شود؟ آیا به موقع به شما کمک شده است؟
شریفی: تاکنون به موقع کمک شده است و انتظار هم داریم که این روند ادامه پیدا کند، چون کاری شروع شده و رئیس جمهور بارها تأکید کرده است کار یک دقیقه هم نباید متوقف شود. به همین دلیل بانک مسکن یک لحظه هم اجازه نداده است که کار متوقف شود. بانک مسکن رسالت خود را انجام داده است و از این به بعد هم رسالت خود را انجام خواهد داد.
**تزریق هر پول بیبرنامه تأثیر منفی بر بازار مسکن دارد
*بحثی که مطرح است و البته شخص شما و حتی مدیرعامل سابق بانک مسکن آن را در حال حاضر به ضرر بازار مسکن میدانید، افزایش سقف وام ۱۸ میلیون تومانی مسکن است. اما آیا فکر نمیکنید حال که قیمت مسکن تا حدودی کاهش یافته برای اینکه مردم به راحتی صاحب مسکن شوند، باید سقف وام مسکن افزایش یابد.
شریفی: تزریق هر پولی بدون برنامهریزی تأثیر خود را خواهد گذاشت. وقتی قدرت خرید بیشتر شد، مردم اقدام به خرید کرده و اثرات افزایش قیمت بر روی آن کالا نیز به خاطر افزایش تقاضا ایجاد میشود،مسکن مهر سیاستی برای اقشار کم درآمد جامعه بود، یعنی سیاست دولت این است که ما بیمسکن نداشته باشیم که من معتقدم اگر همین طرح مسکن مهر را ادامه و در همین شهرهایی که در حال احداث است امکانات و تأسیاست زیربنایی را افزایش دهیم، مطمئناً به موفقیت دست خواهیم یافت و همه اقشار کم درآمدی که متقاضی مسکن مهر هستند مسکن دار خواهند شد. چه عیبی دارد، اگر امکانات را به شهرهایی که مسکن مهر در آنها در حال احداث است ببریم و مشکل حمل و نقلشان را حل کنیم این جاذبه ایجاد خواهد شد که همه به مردم به شهرهای جدید نقل مکان کنند.
در خیلی از کشورها مثل فرانسه دیگر بسیاری افراد متقاضی حضور در مرکز شهر نیستند. بنده که با برخی از مدیران در آنجا صحبت میکردم میگفتند سالهاست در ۲۵ کیلومتری پاریس زندگی میکند.
*فارس: شرایط زندگی در شهرهای اطراف تهران با زندگی در شهرهای اطراف پاریس بسیار متفاوت است، چرا که در اطراف شهر پاریس مشکل حمل و نقل عمومی برای رفت و آمد افراد به داخل پایتخت وجود ندارد.
شریفی: درست است،اما به هر حال سالهاست که می گفتند در ۲۵ کیلومتری پاریس زندگی میکنند.
** تسهیلات ۱۸ میلیون تومانی کفاف خرید مسکن را میدهد؟
*اما حرف من این است که دولت تنها نباید در جامعه به مسکن محرومان و اقشار ضعیف توجه کند. باید خانهدار شدن اقشار متوسط و اقشار متوسط به بالا نیز مدنظر دولت باشد.این ۱۸ میلیون تومان کفاف خرید مسکن این اقشار را نمیدهد.
شریفی: سیاست دولت و بانک مسکن تنها افزایش عرضه است،سیاست دولت پرداخت و یا افزایش تسهیلات ساخت مسکن است.
* چرا به سیاستهای دیگری فکر نمیشود؟ آیا نمیشود که به انبوهسازان وامهای کلان برای ساخت پرداخت کنید و این انبوهسازان پس از احداث مسکن، این وامهای کلان را به افرادی که متقاضی خرید مسکن هستند انتقال دهند.
شریفی: این کار در حال انجام است. طرحی که از گذشته هم بوده است و مجتمعسازی می آمد، از تسهیلات احداث مسکن استفاده میکرد و بعد از احداث خریداران را به بانک معرفی میکرد.
* تا چه سقفی است این وام که میگوئید از طریق انبوهساز به خرید مسکن منتقل میشود.
شریفی: سقف این وام همان ۱۸ میلیون تومان است.
**افزایش تسهیلات خرید بانک را دچار کمبود منابع می کند
* این که شد همان وام ۱۸ میلیون تومانی؟ این رقم در حال حاضر کفاف خرید مسکن را نمیدهد.
شریفی: تسهیلات مسکن مهر برای ساخت مسکن ۲۵ میلیون تومان است و در حال حاضر ما ۳۰ میلیون تومان به سازنده مسکن میدهیم. اگر سقف تسهیلات را بالا ببریم بانک مسکن به عنوان یک بانک تخصصی با کمبود منابع هم مواجه میشود. باید برای تسهیلات سیکل پرداخت و برگشت تسهیلات برنامهریزی شود. بحث هر گونه اعطای تسهیلات باید متناسب با ورود منابع به بانک باشد.
ما تناسبی داریم بین تسهیلات پرداختی نسبت به منابع و باید آن را همیشه حفظ کنیم. اگر این حفظ نشود بانک مسکن نمیتواند پرداخت تسهیلات داشته باشد. اگر روزی به این نتیجه برسیم که منابع ما در حد بالایی است خودمان به بانک مرکزی پیشنهاد میدهیم و بانک مرکزی هم بررسی میکند.
** نظر ما افزایش تسهیلات ساخت به ۴۰ میلیون است
*پیشنهادی برای افزایش سقف وام ساخت مسکن که در حال حاضر ۳۰ میلیون تومان است به بانک مرکزی ارائه کردهاید؟
شریفی: برای ساخت مسکن نظر ما این است که تسهیلات به ۴۰ میلیون تومان افزایش یابد،اما بحث بر روی آن است که توان افراد را نیز سنجید و دید که آیا این تسهیلات امکان بازپرداخت خواهد داشت یا خیر.
*گفته میشود امسال پرداخت تسهیلات ۱۸ میلیون تومانی مسکن نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.
شریفی: اینطور نیست، فعلا آمار این تسهیلات را ندارم. اما چیزی که هست ما تمام مراجعات به بانک مسکن را پاسخ دادهایم.
*راکد بودن بازار مسکن در دریافت تسهیلات ۱۸ میلیون تومان تأثیر بسزایی داشته است.
شریفی: سیاست دولت این است که مسکن به یک کالای مصرفی تبدیل شود و خدا را شکر که موفق شده است.
** مسکن به کالای مصرفی تبدیل شد؛همه شده بودند پیمانکار
*یعنی در حال حاضر مسکن از کالای سرمایهای به کالای مصرفی تبدیل شده است
شریفی: بله، قبلا اگر دقت میکردید هر فردی که یک زمین داشت آن را به چند واحد مسکونی تبدیل میکرد و یا زمینی خریداری میکرد تا برای سود بیشتر آنرا بعد از مدتی به فروش برساند. همه به پیمانکار تبدیل شده بودند و حتی کار مهندسان را انجام میدادند اما در حال حاضر این کار دیگر سود ندارد و هر فردی کار خود را انجام میدهد.
* بانک مسکن در میان بانکهای دولتی در جذب منابع مقام چندم را دارد؟
شریفی: رتبه بانک مسکن در میان بانکهای دولتی در جذب منابع پنجم است، اما در پرداخت تسهیلات مقام اول را داریم. باید یک موضوعی را نیز متذکر شوم که تعداد پرسنل و شعب بانک مسکن بسیار کم است. بانک مسکن علاوه بر بخش مسکن و ارزی در بخشهای ضمانتنامه بانکی و خدمات بانکی نیز موفق بوده است.
**رشد ۴۴۶ درصدی پرداخت تسهیلات در ۸ ماه
*از ابتدای سال چه میزان تسهیلات پرداخت کرده اید و نسبت به سال گذشته چند درصد رشد داشته است؟
شریفی: بانک مسکن امسال ۱۹۳ هزار و ۱۴۵ میلیارد ریال انواع وامهای پرداختی داشته است که نسبت به ۸ ماهه سال گذشته ۴۴۶ درصد رشد داشته است.، از این تسهیلات هم ۱۴۹ هزار میلیارد ریال آن در بخش مشارکت و انفرادی، سپردهگذاری، واحدهای نیمه ساخته، اقشار خاص، تعاونیهای مسکن بوده است. در حدود ۲ هزارو ۴۷۰ میلیارد ریال هم در بخش قرضالحسنه و ۳ هزارو ۳۱۰ میلیارد ریال در بخش جعاله تعمیرات پرداخت تسهیلات داشتهایم.
در بخش انتقال سهمالشرکه هم ۱۱هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شده است و در بخش تسهیلات تکلیفی مربوط به خانواده شهدا ۲ هزارو ۷۸۶ میلیارد ریال پرداخت تسهیلات داشتهایم.
**سهم ۵۰ درصدی بانک مسکن در بخش مسکن
* سهم بانک مسکن در نظام بانکی در بخش مسکن چند درصد است؟
شریفی: ۹۴ درصد منابع بانک مسکن در بخش مسکن مصرف میشود و میتوان گفت که در نظام بانکی کشور مقام اول را دارد. آماری که قبلا ارائه کردیم ۴۷۴ هزار میلیارد ریال پرداختی کل شبکه بانکی کشور در بخش مسکن بوده است که بیش از ۱۹۰ هزار میلیارد ریال آن توسط بانک مسکن پرداخت شده است، یعنی نزدیک به ۵۰ درصد را بانک مسکن تقبل کرده است. موضوعی را باید متذکر شوم که علاوه بر آن ما میخواهیم به عنوان یک بانک فعالیت کنیم. در حال حاضر شرایط کشور ایجاب میکند که ما در کنار دولت و سیاستهای دولت باشیم و خوشبختانه بانک مسکن هم توانست در بحث مسکن مهر امتحان خوبی پس بدهد.
** سیاست بانک مسکن تملک املاک نیست
*آیا سیاست بانک مسکن تملک املاک است؟
شریفی: خیر، سعی ما بر این است کمک کنیم برای مردم مشکلی پیش نیابد، نسبت معوقه تسهیلات بانک مسکن ۲٫۴ درصد است و در میان سایر بانکها نیز مقام اول را در پایین بودن معوقه تسهیلات داریم، البته شاید به نوعی زیر این ۲ درصد هم باشد چرا که برخی از مشتریان بانک به عنوان مثال اقساط بانکی خود را در چند ماه یک بار پرداخت میکنند.
*شاید این پایین بودن معوقه تسهیلات به خاطر در وثیقه بودن و در رهن بودن واحد مسکونی تسهیلات گیرنده باشد؟
شریفی: این که بیتأثیر نیست،اما در برخی مواقع است که کارخانهها در رهن بانک ها است اما به هر حال رقم تسهیلات بانک مسکن هم چندان بالا نیست.
*اینکه میگوئید معوقههای بانک مسکن حدود ۲٫۴ درصد است یعنی چه مبلغی.
شریفی: حدود ۱۲ هزار میلیارد ریال که در مقابل ۵۰۰ هزار میلیارد ریال مانده تسهیلات عدد چندان زیادی نیست.
*تحلیل قیمت مسکن بعد از اجرای قانون هدفمندی؛ورود ۵۰۰ میلیارد ریال فولاد برای مسکن مهر
** حمایت از تولید مصالح ساختمانی؛بازار مسکن پس از هدفمندی
*تحلیل شما به عنوان مدیرعامل بانک مسکن از قیمت مسکن بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانهها چیست.
شریفی: سیاست پرداخت تسهیلات در بانک مسکن و انعقاد قرارداد نهادینه شده و شفاف است و با سرعت ادامه دارد.برداشت ما این است که تا قبل از پایان سال از تعهداتی که گفته میشد ساخت یک میلیون واحد مسکونی است فراتر رویم، برای اینکه بحث افزایش قیمت مسکن رخ ندهد،سعی میکنیم تخصیص اعتبار زودتر انجام شود و تاکنون هم نگذاشتهایم رشد قیمت مسکن اتفاق بیفتد.
بانک مسکن در بحث تأمین مصالح ساختمانی در حال فعالیت است چون عمده مصالح ساختمانی در داخل کشور در حال تولید است، حال برای اینکه این کار انجام نشود و مشکلی پیش نیاید قراردادی منعقد کردیم تا یک پارت ۵۰۰ میلیارد ریالی فولاد -بیلت- وارد کنیم و قرار شده تمامش را برای مسکن مهر استفاده کنیم.
* این قرارداد با کجا بسته شده است؟
شریفی: این قرارداد با همکاری وزارت صنایع، وزارت مسکن و بانک مسکن بسته شده است. قرارداد منعقد و یک پارت آن وارد شده است و به تعاونیهای مسکن مهر و سازندهها این فولادها تحویل داده میشود. در حال حاضر از بخش مصالح ساختمانی حمایت میکنیم. این کار بزرگی است که بانک مسکن دارد انجام میدهد،مطمئناً ادامه خواهد داشت و با ادامه این کار افزایش قیمت مسکن اتفاق نخواهد افتاد. برخی نیز منتظر هستند که بعد از هدفمندی یارانهها قیمت مسکن افزایش یابد این تمهیدات را داریم انجام میدهیم که قیمت مسکن افزایش نیابد.
**نمیگذاریم که قیمت مسکن افزایش یابد
* یعنی پیشبینی شما این است که قیمت مسکن افزایش پیدا نمیکند،اما اگر افزایش هم بیابد بانک مسکن تمهیداتی اندیشیده است که قیمت مسکن بالا نرود؟
شریفی: برداشت من این است که قیمت مسکن افزایش نمییابد،نمیگذاریم که قیمت مسکن افزایش داشته باشد. ما میخواهیم کل نیاز فولاد مسکن مهر توسط بانک مسکن تأمین شود.
* آقای احمدینژاد در جریان این واردات فولاد هستند.
شریفی: بله ایشان در جریان کامل این واردات قرار دارند. این واردات توسط یک شرکت که متعلق به بانک مسکن است و با هماهنگی تولیدکنندگان صورت میگیرد. این کار خوبی که در حال جریان است این نیست که میلگرد وارد کنیم بلکه به شکل «بیلت» وارد میکنیم و در اختیار تولیدکنندگان قرار میدهیم و آنها تولید میکنند. یعنی هم تولید کننده به کار خود ادامه میدهد و بحث اشتغالزایی مطرح میشود و آنها نیز تعهد دارند که بدون افزایش قیمت تولیدات خود را در اختیار ما بگذارند. کشور خوشبختانه در بحث سیمان خودکفا است و حتی صادرات هم انجام میدهد، پس مشکلی وجود ندارد.
* پس فعلاً در بخش مسکن مهر واردات فولاد را انجام میدهید.
شریفی: ما فعلاً در بخش مسکن مهر واردات انجام میدهیم تا در ادامه ببینیم چه میشود. بیش از ۹۰ درصد در بحث مسکن مهر فعالیت میکنند،اگر نگذاریم قیمتهایی که پیمانکاران براساس قراردادهای اولیه بستهاند افزایش یابد، قیمت مسکن مهر اثرات خود را در سایر واحدهای مسکونی در حال ساخت نیز خواهد گذاشت.مطمئن هستیم با این سیاستی که دنبال میکنیم،افزایش قیمت مسکن رخ نخواهد داد.
**ساخت ۳ سال و هر سال ۱،۵ میلیون؛مشکل مسکن را به کلی حل می کند
* همواره در بخش مسکن شاهد رکود و رونق با مدت زمان ۳ ساله را شاهد بودهایم حال با توجه به این که بازار مسکن ۳ سال است دچار رکود شده و کارشناسان این احتمال را میدهند که قیمت مسکن آماده یک جهش است، آیا فکر نمیکنید باز هم دچار افزایش قیمتی مانند ساهای ۸۵ و ۸۶ شویم؟
شریفی: نیاز مسکن کشور حدود چهار میلیون و ۸۰۰ هزار واحد مسکونی است، برنامه داریم که هر سال یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکونی احداث شود اگر این رویه ۳ سال ادامه یابد ما دیگر مشکل مسکن نخواهیم داشت.
منبع:خبرگزاری فارس
نظرات