استان خوزستان دارای مشکلات زیست محیطی است ولی در شرایط بحران قرار ندارد

استان خوزستان دارای مشکلات زیست محیطی است ولی در شرایط بحران قرار ندارد


به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان، چهارشنبه ۲۱ خرداد ماه در برنامه تلویزیونی گفتگوی ویژه بعد از خبر ۲۳ استان خوزستان به مناسبت گرامیداشت هفته محیط زیست حضور یافته و به پرسش های مطرح شده در حوزه محیط‌زیست پاسخ داد.

محمد جواد اشرفی مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان در این برنامه ،استان خوزستان را به واسطه‌ استقرار صنایع بزرگ همچون  نفت ،گاز ، پتروشیمی ،فولاد و کشاورزی از  قطب های مهم  صنعتی در کشور دانست و گفت: به تبع وجود چنین صنایع عظیمی آلودگی ها و چالش های زیست محیطی در استان وجود دارد که  ناشی از فعالیت های این صنایع است.

وی ادامه داد : متاسفانه بخش هایی  از صنعت و کشاورزی نتوانسته  همگام با توسعه پایدار پیش رود و وجود آلودگی نیز ناشی از همین ناهماهنگی است .

وی در بخش اول صحبت های خود به  پساب های صنعتی اشاره کرد و  گفت: خوشبختانه امروز در زمینه پساب صنعتی وضعیت استان خوب و رضایت بخش است چرا که صنایع عظیم استان از تصفیه‌ خانه پساب برخوردار هستند و برنامه های پایش و نظارت این صنایع توسط اداره کل حفاظت محیط زیست زیست به خوبی انجام می‌شود و به صورت ماهانه و فصلی و سرزده مورد رصد و نمونه برداری  قرار می گیرند.

وی درخصوص شرکت فولاد خوزستان هم  گفت: این شرکت  دارای تصفیه خانه پساب صنعتی و بهداشتی قابل قبولی است و  اقداماتی که این  شرکت  در چند  سال اخیر  انجام  داده است، در کاهش آلودگی های این شرکت موثر بوده است و درحال حاضر در زمینه پساب صنعتی و بهداشتی مشکلی در این صنعت وجود ندارد. ولی در حوزه آلودگی هوا مشکلاتی وجود دارد که برای آن  هم برنامه هایی دیده شده  و این صنعت  ۴۰۰ ملیارد تومان پروژه زیست محیطی برای رفع مشکلات خود در بخش هوا پیش‌بینی کرده است که با اجرای آنها شاهد کاهش بسیاری از مشکلات زیست محیطی این صنعت خواهیم بود.

او ادامه داد بیان اقدامات زیست‌محیطی در حوزه صنعت، دفاع از وضعیت این صنایع نیست ولی باید اقدامات خوبی که در راستای کاهش آلودگی‌های زیست محیطی انجام می شود، بیان گردد که در این حوزه‌ها حرکت های خوبی و  رو به جلویی داشته ایم.

مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان درخصوص جابه جایی  صنایع  استقرار یافته در محدوده شهر اهواز گفت: در زمان  استقرار این صنایع در دهه ۵۰ فاصله زیادی با شهر داشته اند ولی به دلیل عدم اجرای  برنامه های شهری و توسعه نامتوازن ، این صنایع در محدوده شهر قرار گرفتند و در قانون هم  دیده شده تا صنایعی که دارای  آلودگی هستند از محدوده شهر خارج شوند و در مناطقی که مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست است، مستقر شوند.

وی ادامه داد: در خصوص انتقال این صنایع خصوصاً شرکت کربن اقداماتی در دست انجام است، اما  به لحاظ مالی این پروژه با مشکل روبرو شده ولی  این برنامه در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست است و با توجه به اینکه این انتقال در کوتاه مدت امکان پذیر نیست، سعی شده تا الزامات زیست محیطی این شرکت ها بالا برده شود  و به خوبی در سال‌های اخیر شاهد این بوده ایم که رعایت این الزامات باعث کاهش مشکلات زیست محیطی در صنایع شده است . گرچه این اقدامات هنوز مطلوب محیط زیست نیست ولی به اطمینان می‌توان گفت که وضعیت صنایع از لحاظ زیست محیطی در استان نسبت به دهه های گذشته نزدیک به ۶۰ درصد بهبود یافته است.

مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان بر بخش دیگری از سخنان خود به موضوع صنعت نفت اشاره کرد و گفت:  این صنعت  یکی از چالش‌های زیست محیطی استان خوزستان محسوب می‌شود و استان  خوزستان از لحاظ زیست محیطی در این خصوص رنج می‌برد و این واقعیت  اجتناب ناپذیر است که باید گفته شود.

وی افزود: سوخت های  هیدرو کربن ها ناشی از فلرهای نفتی، مضرات زیادی برای استان دارد و برای مهار و کاهش اثرات این  فلرها در حوزه محیط زیست پیگیری‌های زیادی صورت پذیرفته که منجر به اجرای طرح هایی همچون طرح آماک که جمع‌آوری گازهای همراه نفت  به  عنوان مواد اولیه و خوراک  در طرح های صنعتی می باشد، کلید زده شده است  و قرارداد سه میلیارد دلاری برای کاهش آلودگی های زیست در نظر گرفته شده که بخشی از این این قرارداد  بین وزارت نفت و شرکت هلدینگ خلیج فارس جهت جمع آوری و ارسال به  پتروشیمی مارون و بیدبلند ۲ بسته شده است.

وی ادامه داد: متاسفانه بخشی از معضلات زیست محیطی استان  مربوط به فعالیت  صنایع نفتی است و تا زمانی که طرح‌ جمع آوری گازها اجرایی نشود، نباید انتظار خاموشی فلر ها را داشته باشیم  ولی طرح  جمع آوری گازها شروع شده و سازمان حفاظت محیط زیست در بعد نظارتی و حاکمیتی به نفت درخصوص مشکلات زیست محیطی هشدار داده و مشکلات و تخلفات انجام  شده را نیز به مراجع قضایی معرفی کرده ایم . چرا که  موضوع سلامت مردم خط قرمز سازمان حفاظت محیط زیست است.

اشرفی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع تالاب‌های استان اشاره کرد و در خصوص حق آبه تالاب ها گفت: در استان ۵ تالاب اصلی وجود دارد که شامل شادگان، هورالعظیم، بامدژ ، میانگران و شیمبار است که  کار مطالعات حق آبه آنها توسط دانشکده علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شده و سناریوهای خاصی برای فصول مختلف دیده شده است که این مطالعات مورد پذیرش  وزارت نیرو نیز قرار گرفته است.

وی ادامه داد: در حال حاضر حال تالاب‌های استان خوب است و تالاب هورالعظیم که در سال های گذشته  به عنوان یکی از کانون‌های گرد و غبار استان محسوب می شد در  حال حاضر  بیش از ۹۰ درصد آبگیری شده  است.

وی بارش های اخیر و برنامه های مدیریتی را مهمترین برنامه های موثر در وضعیت تالاب ها دانست و گفت: اداره کل حفاظت محیط زیست برای نگهداشت آب در تالاب‌ها، برنامه‌های مدیریتی مختلفی را دنبال می‌کند و در خصوص تالاب بامدژ هم  به زودی برای تامین آب ، طرح نگهداشت آب در آن  اجرایی خواهد شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست در خصوص انتقال آب از سرچشمه‌های کارون گفت: نگاه سازمان حفاظت محیط زیست یک نگاه ملی به موضوع آب با  اولویت  شرب برای همه ایرانیان است و حقابه زیست محیطی،  کشاورزی و در آخر صنعت نیازهای بعدی هستند که مورد توجه قرار می گیرند و  معتقدیم  بعد از تامین آب شرب آب  باید  به مقصد اصلی خود برسد.

وی افزود :  باید به گونه‌ای عمل شود که نیاز  زیستی  رودخانه  تامین گردد و در حال حاضر سازمان حفاظت محیط زیست هیچ  گونه مجوزی برای انتقال آب از سرشاخه‌های کارون صادر  ننموده است و این اداره کل هم  مجوزی برای این کار  نداده‌ است و یکی از دغدغه های محیط زیست استان تامین آب شرب ، زیست  محیطی ، کشاورزی و صنعت استان است و در پیگیری این امور هیچگونه کوتاهی نخواهد داشت.

اشرفی در زمینه پساب های ورودی به رودخانه کارون نیز گفت: در حال حاضر سیستم تصفیه فاضلاب استان مناسب نیست و تنها در  ۶ شهر  استان  تصفیه خانه فاضلاب  ساخته شده و در شهر اهواز نیز با یک سوم جمعیت استان، تصفیه خانه در شرق اهواز وجود دارد که توان پذیرش ۱۱۲ هزار مترمکعب فاضلاب را در شبانه روز را دارد که آماده بهره‌برداری است و در غرب نیز  تصفیه خانه فاضلاب ساخته شده و برای ساخت شبکه انتقال  پساب شهری  با موافقت مقام معظم رهبری، ۱۰۰ میلیون یورو برای سال ۱۳۹۹ و سال ۱۴۰۰ جهت تکمیل شبکه جمع آوری اختصاص داده شده و با توجه به اینکه تامین این  بودجه قطعی است، کار  انتخاب پیمانکار در شرق  در حال انجام است و در غرب نیز کارها شروع شده که امیدواریم ظرف سه سال آینده مشکل فاضلاب اهواز به صورت قابل قبول حل  شود.

وی ادامه داد: برای شهرهای  آبادان ،خرمشهر ،شادگان، بندر امام  و ماهشهر تصفیه خانه هایی در حال ساخت است و از  پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصد برخوردار هستند که این نویدبخش حرکت خوبی در زمینه مدیریت پساب های شهری خواهد بود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان درخصوص صنایع  نیشکر  و مشکلات زیست محیطی آن نیز گفت : با توجه به  اجرای برنامه  شرکت کشت و صنعت نیشکر  در دهه ۷۰ در حال حاضر نمی‌توان از  پروژه ای که ۳۰  سال پیش انجام شده ، دفاع نمود و در شرایط فعلی  توسعه نیشکر به عنوان یک واقعیت صنعتی در استان وجود دارد و باید ما تلاش کنیم که اثرات سوء زیست محیطی این طرح را کاهش دهیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست در خصوص پسماندهای شهری هم گفت: ما به عنوان محیط زیست از مدیریت پسماندهای شهری در استان  ناراضی هستیم و تذکرات  لازم هم  داده شده و حتی نگاه مدیریت کلان استان (استاندار ) در این  زمینه   رعایت الزامات زیست محیطی بوده و تاکید کردند که در برخورد با متخلفین در حوزه پسماند نهایت جدیت را داشته باشیم .

وی ادامه داد : ساماندهی وضعیت   پسماندهای شهری از اولویت های خاص محیط زیست استان است.

اشرفی در خصوص اقدامات انجام شده در زمینه مقابله با گرد و غبار نیز گفت: استان خوزستان در دهه ۹۰ خصوصاً سال‌های ۹۶و ۹۷ با بحران های خاص  ریزگردها روبرو بوده که منشاء  داخلی و خارجی داشته  و  دولت دوازدهم در استان برای ساماندهی کانون های داخلی بالغ بر ۱۲۰۰ میلیارد تومان هزینه کرده است و در جنوب شرق اهواز که از کانون‌های  فوق بحرانی بوده است ،  بیش از  ۲۵ هزار هکتار نهال کاری شده است و همچنین ۶۰ کیلومتر کانال آبرسانی برای این طرح اجرایی گردیده و بالغ بر ۵۰ میلیارد نیز برای برای پایداری شبکه برق که در سال های ۹۷ بر اثر مشکلات گرد و غباری دچار آسیب شده بودند، هزینه شده است که  حاصل این اقدامات و بارش های خوب سال ۹۸ این بوده است که در سال ۹۸ و ۹۹ از لحاظ گرد و غبار و شاخص‌های۱۰ pm در وضعیت قابل قبولی قرار داشته ایم.
وی در خصوص ارزیابی زیست محیطی هم گفت: تمام  سدها و  پروژه‌های عظیم صنعتی ملزم به ارائه ارزیابی و الزامات زیست محیطی هستند و باید  قبل از آغازعملیات ساخت این ارزیابی ها ارائه شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان در بخش پایانی سخنان خود ضمن گرامیداشت هفته محیط زیست و تبریک این ایام به مردم و خصوصاً  فعالان محیط زیست گفت:  استان در شرایط بحرانی از لحاظ زیست محیطی قرار ندارد بلکه مشکلات زیست محیطی وجود دارد که می توان با کمک مردم و فعالان محیط زیست و ۸۰ میلیون محیط بان ، این مشکلات را برطرف کرد و بتوانیم شرایط خوبی را برای مردم از لحاظ زیست محیطی ایجاد نماییم.

لینک اصل خبر در سایت سازمان حفاظت محیط زیست

    منبع خبر

    سازمان حفاظت محیط زیست

    سازمان حفاظت محیط زیست یک سازمان دولتی در شهر تهران می باشد

      نظرات