ضرورت بومی سازی تکنولوژی ها و تجهیزات تاسیساتی گران وارداتی
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شهرداری مشهد، بهنام خیاط در خصوص برگزاری رویداد ایده پردازی، اظهار کرد: ایمنی و حفاظت از برق گرفتگی، پیشگیری از سرقت تجهیزات و تاسیسات شهری در معابر عمومی، مدیریت مصرف انرژی و آب در مستحدثات و تاسیسات شهری و تامین پایدار برق اضطراری چهارموضوع مهم و با اهمیت در نگهداری تاسیسات شهری است که بهکارگیری تکنیک ها و راهکارهای نوآورانه در آن ها می تواند موجب کاهش چشم گیر هزینه ها، بالابردن شاخص های ایمنی و امنیت زندگی شهری شود.
وی درباره سرقت تجهیزات و تاسیسات شهری، افزود: یکی از معضلات شهرداری مشهد مخصوصا در سال های اخیر مربوط به سرقت تجهیزات و تاسیساتی است که در تراز صفر تا دو متر قرار دارند و گاها در ساعت های خلوت توسط سارقان به روش های گوناگون ربوده می شوند، تجهیزات گرانی که دزدیدن آن ها علاوه بر تحمیل خسارت های هنگفت به شهرداری و مردم موجب خطرات جدی در نا ایمن کردن محیط های شهری می شود.
مدیر کل نظارت بر نگهداری و تعمیرات و بهرهبرداری از تاسیسات و زیرساختهای شهرداری مشهد بیان کرد: این تجهیزات عمدتا به شبکه برق متصل هستند و بعد از سرقت ممکن است موجب شود تا کابل و سیم های برق دار مانده بر جای، به بدنه وصل و اتصال پیدا کنند و باعث بروز حادثه شود. سه مورد از انواع مهم تجهیزات و تاسیساتی که بیشتر مورد سرقت قرار می گیرند شامل چراغ های تزئینی و روشنایی، تابلوهای برق و کابل های برق است.
خیاط خاطرنشان کرد: متاسفانه در دسترس بودن ابزارهای پرتابل مانند فرز و دریل شارژی برای سارقان خیلی از راهکارهایی است که برای جلوگیری از این سرقت ها به کار برده می شود ، بی اثر کرده است . البته به کار بردن مکانیزم های نصب مخفی تجهیزات، استفاده از پیچ های خاص برای نصب تجهیزات تاسیساتی که با استفاده از آچارهای مخصوص باز می شوند، استفاده از تابلوهای با قفل های ضد سرقت یا آژیر هشدار دهنده و نظیر آن توانستیم تا حدی مانع این سرقت ها شویم. اما این سرقت ها همچنان ادامه دارد.
وی در خصوص ایمنی و حفاظت از برق گرفتگی، اضافه کرد: مطابق آمار اخذ شده از سایت پزشکی قانونی کشور در سال گذشته ۶۶۹ نفر از هموطنان ما متاسفانه بر اثر برق گرفتگی جان خود را از دست داده اند. به طور متوسط هر ۱۲ ساعت یک ایرانی در اثر برق گرفتگی جان خود را از دست می دهد، متاسفانه تعدادی از آن ها مربوط به برق گرفتگی شهروندان مشهدی بوده است. حوادث منجر به فوت در سال های گذشته در شهر مشهد موجب شد تا مدیریت شهری شهرداری مشهد، علی الرغم هزینه های چند برابری تجهیزات و تاسیسات الکتریکی dc که از برق های کم ولتاژ ۱۲ تا ۴۸ ولت استفاده می کنند، این تجهیزات را جایگزین تجهیزات برقی کنند که از ولتاژ ۲۲۰ ولت برق AC استفاده می کنند. سالانه چند صد عمود روشنایی در پارک ها و معابرعمومی را که از برق AC استفاده می کردند را با چراغ های DC جایگزین می کنیم.
مدیر کل نظارت بر نگهداری و تعمیرات و بهرهبرداری از تاسیسات و زیرساختهای شهرداری مشهد تاکید کرد: مشکلی که در این رابطه وجود دارد، گران تر بودن هزینه های اولیه و نگهداری تجهیزات DC نسبت به تجهیزات AC است.
خیاط با بیان اینکه موضوع بعدی که در ایمنی و حفاظت از برق گرفتگی ها مطرح است، عمل کردن تجهیزات حفاظت از جان و اطمینان از درست کار کردن آن هاست، تصریح کرد: ایده ها و طرح های خلاقانه مهندسان و نخبگان در بومی سازی و اقتصادی کردن روش های حفاظت از جان با اطمینان بالا می تواند کمک شایانی به ما در حفظ ایمنی بیشتر جان شهروندان کند.
وی در رابطه با مدیریت مصرف انرژی و آب، ادامه داد: شهرداری مشهد با داشتن حدود سه هزار و ۵۰۰ انشعاب برق و دوهزار و ۵۰۰ انشعاب آب در مستحدثات شهری به عنوان یکی از بزرگترین مصرف کنندگان انرژی و آب شهری محسوب می شود. بررسی های کارشناسی نشان می دهد عمده مصرف انرژی برق شهرداری مشهد (حدود ۷۰ درصد) مربوط به ۵۰۰ انشعابات دیماندی است که عمدتا در پارک های بزرگ و کارخانه هایی نظیر کارخانه آسفالت و بازیافت و... و ساختمان های عمومی بزرگ قرار دارند و همین طور ۴۰۰ انشعاب پرمصرف آب بیش از ۵۰ درصد مصرف سالانه را به خود اختصاص می دهند.
مدیر کل نظارت بر نگهداری و تعمیرات و بهرهبرداری از تاسیسات و زیرساختهای شهرداری مشهد گفت: در سال های اخیر اجرای کلان پروژه هایی مانند خط جداسازی آب خام جهت مصرف فضای سبز؛ احداث تصفیه خانه های لوکال فاضلاب در بخش آب و احداث نیروگاه های خورشیدی در ساختمان های عمومی به جهت کاهش مصارف ذخایر آب و انرژی توسط شهرداری در شهر مشهد در دستور کار قرار داشته است.
سادات بیان کرد: تعویض چراغ های پر مصرف قدیمی درپارک ها، اجرای کارخانه تولید برق chp در پایانه مسافربری ازاقدامات ارزنده این سال ها بوده است.
وی افزود: با توجه به مشکلات مربوط به تحریم ها و محدودیت های ورود قطعات و تجهیزات خارجی، لازم است شرکت های دانش بنیان ایده های فنی و اقتصادی در جهت مدیریت کاهشی مصرف انرژی و تولید برق از انرژی های تجدید پذیر؛ بازچرخانی اقتصادی فاضلاب و نظایر آن را ارائه دهند.
مدیر کل نظارت بر نگهداری و تعمیرات و بهرهبرداری از تاسیسات و زیرساختهای شهرداری مشهد اظهار کرد: مسلما طرح های ارائه شده باید دو ویژگی مهم را داشته باشند؛ اولا توسط متخصصان و صنعتگران داخلی قابل تهیه باشند و دوما دوره بازگشت سرمایه آن، توجیه پذیر باشد.
خیاط با اشاره به برق اضطراری پایدار، خاطرنشان کرد: در تاسیسات استراتژیک موجود در تقاطع های غیرهمسطح و تقاطع های هم سطح نظیر چراغ های راهنمایی و دیگر تجهیزات کنترل ترافیک و ایستگاه پمپاژ دفع روان آب، در سوله های بحران و در ساختمان های خدماتی مانند پایانه مسافربری، ایستگاه های مترو و... لازم است تحت هر شرایطی به صورت پایدار برق وجود داشته باشد. معمولا در فصل گرما با ازدیاد مصرف برق، محدودیت هایی از سوی شرکت توزیع برق دربرق رسانی در این ایام به وجود می آید.
وی ادامه داد: همچنین در شرایط بحرانی و حوادث غیرمترقبه مانند زلزله، سیل و طوفان احتمال قطع شدن برق وجود دارد. تامین برق اضطراری به روش های آسان و توجیه پذیر و اطمینان از آماده به کاربودن آن ها با استفاده از تکنولوژی های روز و بومی اهمیت بالایی دارد. یکی از بزرگترین مشکلات سیستم های برق اضطراری، کار نکردن آن ها در مواقع بحرانی است که باید کار کنند؛ زیرا در مواقع عادی از آن ها استفاده نمی شود و تا موقع بحران فراموش می شوند و راهکارهای اجرایی پایش آنلاین مانیتورینگ سیستم های برق اضطراری با قابلیت کنترل از راه دور کمک به سزایی در بالا بردن ضریب اطمینان استفاده ازسیستم ها دارد.
مدیر کل نظارت بر نگهداری و تعمیرات و بهرهبرداری از تاسیسات و زیرساختهای شهرداری مشهد با بیان اینکه در حال حاضر تجهیزات برق اضطراری گران است، تصریح کرد: شرایط امروز کشور می طلبد تا شرکت های دانش بنیان و نخبگان روش های نوین و بومی تولید برق اضطراری که قابلیت تولید و توجیه اقتصادی دارند را جهت جایگزین کردن تجهیزات وارداتی ارائه دهند.
غزاله شهیدی
نظرات