کار مطالعاتی تالاب آقگل درحال نهایی شدن است

کار مطالعاتی تالاب آقگل درحال نهایی شدن است

به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان، معاون فنی اداره کل با بیان اینکه تصمیم گیری درخصوص حقآبه تالاب آقگل منوط به انجام کار مطالعاتی بوده، گفت: کار مطالعاتی تالاب درحال نهایی شدن است. تالاب آقگل ملایر یکی از تالابهای طبیعی و بزرگترین تالاب فصلی استان همدان در مرز استانهای مرکزی و همدان است که در ۲۰ کیلومتری شمال شرقی شهر ملایر و یک کیلومتری جنوب شرقی شهر اسلامشهر آقگل از توابع ملایر واقع شده؛ همچنین این تالاب در ۲۵ کیلومتری شمال غرب شهر خنداب در نزدیکی روستای قاسم آباد قرار دارد. تالاب آقگل ملایر در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و جزء مناطق شکارممنوع است و آب این تالاب از حوضه آبریز رودخانه قره چای در جنوب دشت کمیجان تامین می شود.


فصول آبگیری تالاب از اواخر آذرماه آغاز شده و تا اواسط خردادماه هرسال ادامه دارد که البته این امر به میزان بارندگی سالیانه ارتباط مستقیم دارد؛ با توجه به فصلی و مستطیل شکل بودن این تالاب، محل گِرد آمدن هرزآبهای فصلی منطقه است.



تالاب آقگل یکی از زیستگاههای مهم پرندگان وحشی و کوچنده همچون فلامینگو، قو، غاز خاکستری، تنجه، اردک مرمری، اردک سرسبز، مرغ سقا، لک لک و حواصیل است. با توجه به بارندگیها کم طی چند سال اخیر، خشکسالی گریبان گیر این تالاب فصلی شد و دغدغه مندان محیطزیست به این موضوع ورود کردند که پس از ورود آنها و پیگیریهای صورت گرفته، موضوع حقآبه این تالاب مطرح شد.


با طرح این موضوع در فضای مجازی از سوی دوستداران محیطزیست، این مهم مورد توجه مسئولان کشوری و استانی از رئیس سازمان حفاظت محیطزیست کشور تا استاندار همدان، نمایندگان این استان در مجلس شورای اسلامی و اداره کل محیطزیست همدان قرار گرفت و وعده هایی مبنی بر مساعدت در این خصوص مطرح شد. اما چندی پیش رئیس اداره حفاظت محیطزیست ملایر از آبگیری تالاب فصلی آقگل پس از بارشهای اخیر و اواخر سال گذشته به طور کامل و آبگیری بیش از ۵۰۰ هکتار از تالاب خبر داد که این امر موجب رضایت فعالان محیطزیست و دغدغه مندان در این خصوص شد.



موضوع تالاب آقگل و تامین حقآبه این تالاب فراموش نشده و سپهرغرب بهمنظور پیگیری وضعیت آن و موضوعات پیش آمده با معاون فنی اداره کل حفاظت محیطزیست استان همدان گفتگو کرد.  مهدی صفی خانی در گفتگو با خبرنگار ما ضمن اشاره به موضوع تالاب آقگل و حقآبه این تالاب، اظهار کرد: این موضوع همچنان در جریان بوده و درحال انجام است.  وی با بیان اینکه تصمیم گیری درخصوص حقآبه این تالاب منوط به انجام کار مطالعاتی شده، گفت: انجام کار مطالعاتی به منظور پرداختن عمیق تر به این موضوع و در دست اقدام است.



معاون فنی اداره کل حفاظت محیطزیست استان همدان بیان کرد: کار مطالعاتی تالاب آقگل درحال نهایی شدن بوده و به مجرد قطعیت در دستور کار مشترک قرار گرفته و تصمیم گیری در مورد آن انجام خواهد شد.


وی با بیان اینکه کار مطالعاتی طی دو تا سه ماه آینده قطعی خواهد شد، افزود: اما جهت در دستور کار قرار گرفتن برای تصمیم گیری باید مطالعات و اولویت بندی در کل کشور انجام شود. صفی خانی با اشاره به اقدامات سازمان محیطزیست درخصوص این موضوع، تصریح کرد: پیگیریهای اداره کل در استان منتج به این خواهد شد که موضوع حقآبه تالاب آقگل در دستور کار کارگروه مشترک قرار گیرد.


وی با بیان اینکه دو منظر در موضوع حقآبه تالاب آقگل وجود دارد، ادامه داد: یک منظر این است که از منابع داخل استان حقآبه تالاب تامین شود.


معاون فنی اداره کل حفاظت محیطزیست استان همدان خاطرنشان کرد: سعی شد با همکاری دستگاههای متولی مسیرها و منابع مشخص شوند که حتی المقدور منجر به هدایت آبهای در جریان استان باشد و باعث حرکت در مسیر طبیعی این تالاب شود.  وی یادآور شد: طی دو سال گذشته اداره کل حفاظت محیطزیست استان با همکاری آب منطقه ای به عنوان دستگاه متولی، تمام تلاش خود را در هدایت آبهای در جریان در محدوده استان به سوی تالاب آقگل داشته است.



صفی خانی با بیان اینکه آبی که در بستر رودخانه های استان در حوزه آبریز مربوطه جریان داشته به مسیر اصلی هدایت شده و از هدررفت آب جلوگیری شده است، اظهار کرد: دیواره شکل گرفته در جدار تالاب سبب عدم ورود آب به تالاب و هدررفت آب میشد. وی به احداث دریچه مدیریت آب در این منطقه به منظور جلوگیری از هدررفت آب اشاره کرد و گفت: با ایجاد این دریچه تمام آبهای در جریان منطقه به صورت طبیعی وارد تالاب می شوند.


معاون فنی اداره کل حفاظت محیطزیست استان همدان بیان کرد: دیواره ایجاد شده باعث میشد تمام آبهای جاری در مسیر استان که حتی ممکن بود در استان مرکزی باشد، از کنار تالاب عبور کرده و تالاب از این آبها بهره مند نشود.


وی با تاکید بر اینکه اکنون با ایجاد دریچه های مدیریتی مشکل عبور آب از کنار تالاب رفع خواهد شد، افزود: به مرور و با احداث این دریچه ها اجازه هدررفت به آب را در این منطقه نخواهیم داد .صفی خانی با بیان اینکه  باید موضوع حقآبه در استان مرکزی نیز مشخص شود، تصریح کرد: اگر حق آبه ای از آن مسیر و بالا دست وجود دارد باید دستگاه متولی برنامه ریزی کرده و آن را به سمت تالاب هدایت کند که قطعا ما نیز همکاری و کمک خواهیم کرد.


وی با تاکید بر اینکه اکنون مهمتر از موضوع حق آبه برداشت ها از منابع زیرزمینی در استان است، ادامه داد: باید این موضوع را نیز مدیریت کنیم، چراکه هرچه سعی بر انتقال و هدایت آبهای جاری از مسیر طبیعی به تالاب شود اما نتوانیم الگوی کشت آن منطقه و چاه های غیر مجاز و برداشتهای حاشیه تالاب را مدیریت و ساماندهی کنیم، به نتیجه ای نخواهیم رسید.


معاون فنی اداره کل حفاظت محیطزیست استان همدان خاطرنشان کرد: برنامه مدیریت زیست بومی تالاب نیز در مراحل پایانی است و با توجه به شرایط شیوع کرونا ، برگزاری نشست پایانی به تعویق افتاد و نشست آخر به صورت مجازی برگزار خواهد شد.


وی با بیان اینکه با برگزاری نشست پایانی در بحث برنامه مدیریت زیست بومی تالاب تکلیف در تمام دستگاهها مشخص است، یادآور شد: با مشخص شدن تکلیف ، دستگاهها باید انجام وظایف خود را شروع کرده و اجرا کنند.


صفی خانی درخصوص وضعیت کنونی تالاب نیز اظهار کرد: تالاب آقگل اکنون در گرمترین فصل سال پُر آب است و وضعیت خوبی دارد که این مهم محصول شرایط پُرآب سال گذشته و شرایط عادی سال آبی در سال جاری است.


وی با بیان اینکه درصورت ادامه روند مذکور و بارندگی عادی در سال آبی آتی قطعا سال بعد نیز این شرایط وجود خواهد داشت گفت: در این صورت تالاب پُرآب خواهد بود که این امر منجر به احیای آن خواهد شد.


اکنون که وضعیت تالاب آقگل نسبت به سالهای گذشته در شرایط خوبی بوده و با توجه به بارندگی های پُربار سال پیش و امسال آبگیری مناسبی را نیز شاهد بودیم، نباید از موضوع حق آبه این تالاب غافل شد و با توجه به نامشخص بودن شرایط بارندگی در سالهای آینده، باید هرچه سریعتر حق آبه تالاب مشخص شود.


لینک اصل خبر در سایت سازمان حفاظت محیط زیست

    منبع خبر

    سازمان حفاظت محیط زیست

    سازمان حفاظت محیط زیست یک سازمان دولتی در شهر تهران می باشد

      نظرات