مشارکت اجتماعی رُکن اساسی توسعه پایدار است

مشارکت اجتماعی رُکن اساسی توسعه پایدار است




به گزارش روابط عمومی حفاظت محیط‌ زیست چهارمحال و بختیاری، یکی از مشکلات و دغدغه های بشر امروزی مواجهه با مشکلات حاد زیست محیطی است و رفع این مشکلات به مشارکت همگانی نیاز دارد. نهادهای مردمی حفاظت محیط زیست جریان‌های داوطلبانه و خود ‌جوشی هستند که به‌منظور حفاظت از محیط زیست در چند دهه اخیر به پا خواسته‌اند و نقش تقویتی مهمی برای مشارکت همگانی برعهده دارند.

با پیروزی انقلاب اسلامی، مشارکت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مردم به صورت جدی مورد توجه قرارگرفت.

مشارکت را می توان فرآیندی برای آموزش مردم به شرکت در اتخاذ تصمیمات گروهی و در عین حال سهیم شدن در مسئولیت ها دانست که امروزه بیشتر در کنار واژه توسعه بکار گرفته می شود که از آن با عنوان توسعه مشارکتی یاد می شود و تمامی ابعاد توسعه اعم از سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را در بر می‌گیرد. واقعیت امر این است که امروزه گذر به شیوه مشارکتی در تصمیم گیری‌ها، برنامه‌ریزی و اداره امور گریزناپذیر و ضروری به نظر می‌رسد، زیرا از یک سو ظرفیت‌ها برای جلب مشارکت و حضور مردم بالا رفته و از سوی دیگر مسائل پیچیده‌تر از آن هستند که به وسیله تعداد معدودی قابل حل باشند.

امروزه ارتباط مردم با حکومت و دولت ها و جلب مشارکت هر چه بیشتر مردم در امور مختلف از طریق نهادهایی صورت می‌گیرد که به سازمان‌های مردم‌نهاد معروف شده‌اند و به‌عنوان نهادها و موسساتی کارآمد و مکمل بخش دولتی در تامین اهداف توسعه از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند. با پیروزی انقلاب اسلامی، مشارکت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مردم به صورت جدی مورد توجه قرارگرفت.

از مهمترین ویژگی سمن‌ها، داوطلبانه بودن عضویت در آنهاست.

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری گفت: سازمان های مردم نهاد(سمن یا NGO) سازمان‌های غیردولتی و غیرانتفاعی هستند که نه به دولت وابسته هستند و نه اثری از حاکمیت دولتی درون آن‌ها پیدا می‌شود، و نه بودجه‌ای از دولت به صورت رسمی می‌گیرند. وی افزود: این سازمان‌ها دارای اساسنامه مکتوب و مدون بوده که تشکیلات آنها از قبل ثبت شده است. شهرام احمدی تصریح کرد: یکی از مهمترین ویژگی سمن‌ها، داوطلبانه بودن عضویت در آنهاست که با توجه به نیاز جامعه ایجاد می‌شود. وی اذعان داشت: امروزه سازمان‌های غیردولتی با تکیه بر حمایت و توانمندی‌های مردم، بازوی قدرتمند دولت در اجرای طرح‌ها و فعالیت‌های منابع طبیعی و محیط‌زیستی به‌شمار می‌روند.

دفتر مشارکت های مردمی درسال ۱۳۷۷ در سازمان حفاظت محیط زیست کشور شکل گرفت.

احمدی بیان کرد: این سازمان های غیردولتی در زمینه‌های مختلف اجتماعی در سطوح محلی، ملی، منطقه‌ای و جهانی درحال فعالیت هستند که برخی از این زمینه های فعالیتی عبارتست از: کودکان، جوانان، وضعیت زنان، حقوق بشر، خلع سلاح و صلح، پناه جویان، امداد رسانی، بهداشت و سلامت، مبارزه با اعتیاد و مصرف مواد مخدر، تنظیم خانواده و کنترل جمعیت، حوزه های فرهنگی ، فعالیت‌های هنری، فعالیت‌های ورزشی، علم و فن‌آوری، آموزش، اطلاع‌رسانی و ارتباطات، مذهب، فقر زدایی، اسکان بشر و سکونتگاه‌های انسانی، حفاظت محیط زیست و توسعه پایدار، حمایت از حیوانات و اقتصاد.

این مقام مسئول در ادامه با اشاره به زمان شکل‌گیری دفتر مشارکت های مردمی در سازمان حفاظت محیط زیست درسال ۱۳۷۷ گفت: انسجام و تعامل بین دفتر و سازمان‌های مردم نهاد زیست محیطی وجود دارد و سمن‌های زیست محیطی عملکرد و فعالیت های اصلی خود را به این دفتر گزارش می‌دهند.

سازمانهای مردم نهاد در زمینه‌های مختلف زیست محیطی فعالیت می‌کنند که برخی از این فعالیت شامل: اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی، برگزاری برنامه‌ها در مناسبت‌های خاص، شرکت در همایش‌ها، همکاری با سازمان‌های مختلف (دستگاه‌های اجرایی و مراکز علمی و پژوهشی)، برگزاری و شرکت در تورهای زیست‌محیطی، شرکت در جلسات و نشست‌ها، پاکسازی محیط‌زیست، شرکت در کارگاه‌ها، برگزاری کارگاه آموزشی، شرکت در نمایشگاه و برپایی غرفه و ... می‌شود.

بیش از ۹۴۵ تشکل زیست محیطی در کشور و ۱۹ تشکل در استان چهارمحال و بختیاری ثبت شده است.

اولین سازمان مردم نهاد محیط زیستی در ایران گروه روستائیان اشکذر یزد بوده است که در ابتدای دهه ۱۳۵۰ فعالیت خود را با هدف تثبیت شن های روان و بیابان‌زدایی آغاز کرد. در حال حاضر آمار سازمان‌های مردم نهاد در کشور بیش از ۹۴۵ تشکل اعلام گردیده است که این آمار در استان چهارمحال و بختیاری ۱۹ تشکل است.
لینک اصل خبر در سایت سازمان حفاظت محیط زیست

    منبع خبر

    سازمان حفاظت محیط زیست

    سازمان حفاظت محیط زیست یک سازمان دولتی در شهر تهران می باشد

      نظرات