لزوم توجه ویژه مدیران و برنامه ریزان شهری به  ...

لزوم توجه ویژه مدیران و برنامه ریزان شهری به ...

لزوم توجه ویژه مدیران و برنامه ریزان شهری به تغییرات اقلیمی عصر جدید

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای شهر مشهد، متخصصان حاضر در این نشست ناصر کرمی، اقلیم‌شناس و استاد دانشگاه، مهدی بینا متخصص توسعه شهرهای هوشمند در کانادا و دبیر پیشین کمیته شهرهای هوشمند مجمع شهرداران آسیایی، سحر تاج‌بخش معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان هواشناسی ایران و فریناز مقتدری، متخصص طراحی شهری در دانشگاه گریفیث استرالیا بودند.ث.

رئیس سازمان هواشناسی ایران در ابتدای این کارگاه با اشاره به بزرگ‌ترین ریسک‌های اقتصادی شناخته‌شده در تئوری‌های اقتصادی گفت: از ۸ ریسک اولویت‌دار مطرح در حوزه اقتصادی، سه ریسک با موضوعات «بحران آب»، «سازگارنشدن جوامع با تغییرات آب‌وهوا» و «بحران‌های فراوان جوی» در حوزه اقلیم و هواشناسی قرار می‌گیرند که نشان از اهمیت بالای این موضوع برای آینده دنیاست.

تاج‌بخش با تأکید بر اینکه اگر بخواهیم شهرهای پایدار و با حداقل امنیت داشته باشیم باید برای برنامه‌ریزی‌های آتی آن‌ها در اندیشه پیش‌بینی‌های اقلیمی، جوی و آب‌وهوایی بوده و خود را برای بحران‌هایی بیش ازآنچه در تاریخ ثبت‌شده آماده کنیم، به تشریح تأثیرات تغییر اقلیم بر فضاهای شهری و محیط‌های اجتماعی اقدام کرد.

یکی از موضوعات مورداشاره تاج‌بخش تأثیر تراز آب دریاها بر شرایط زندگی و زیستگاه‌های انسانی بود و در این خصوص تأثیر چنین تغییراتی را بر ویژگی‌های پوشش گیاهی و ساحلی و اکوسیستم‌ها و همچنین تأثیراتی که تغییر دمای آب دریا بر میزان تولید ماهی و موجودات آبزی می‌گذارد بررسی کرد.

وی در این خصوص گفت: مناطق ساحلی با ارتفاع کم دو درصد از سرزمین‌های جهان هستند اما شامل دوسوم شهرهای بزرگ و بالغ و ۶۰۰ میلیون نفر جمعیت می‌باشند. لذا این موضوع را نمی‌توان ازنظر دور داشت و باید به آن توجه ویژه کرد.

وی خاطرنشان کرد: کشور ما نیز در جمله مناطقی است که از تغییر تراز آب دریا تأثیر می‌پذیرد.

رئیس سازمان هواشناسی کشور یادآور شد: شرایط زندگی چهار و نیم میلیارد نفر در دنیا متأثر از مخاطرات طبیعی بوده که بیش از ۹۰ درصد این آمار مربوط به وضع هواست. بر طبق آمارهای رسمی جهانی ۲ میلیارد نفر تحت تأثیر سیل و طوفان، یک و نیم میلیارد نفر تحت تأثیر خشکسالی، بالغ‌بر ۷۰۰ میلیون نفر متأثر از تغییرات ناگهانی آب‌وهوا، ۹۷ میلیون نفر از گرمای شدید آسیب می‌بینند که نشان می‌دهد تغییرات اقلیمی و شرایط آب‌وهوایی تا چه اندازه می‌تواند بر سرنوشت نسل بشر و به‌ویژه شهرنشینان اثرگذار باشد.

وی تنها به سه مثال ساده از مخاطرات جوی در کشورمان در سال گذشته اشاره کرد و گفت: در فروردین‌ماه سال گذشته استان‌های گلستان، خوزستان و لرستان با بارش سنگین و سیل‌آسا و بی‌سابقه مواجه شده که سبب خسارات فراوان در این مناطق شد. در دی‌ماه استان سیستان و بلوچستان دچار رگبار و رعدوبرق و سیلاب شده و هزینه‌های سنگین مالی و جانی به این استان تحمیل کرد. در بهمن‌ماه نیز استان گیلان اسیر کولاک و برف سنگین شد که ارتفاع برف به بیش از یک متر رسید.

وی در بخش دیگری از ارائه خود به موضوع افزایش دما و تهدیدات مرتبط با آن اشاره کرد و گفت: دمای شهرها به‌طور میانگین ۲ تا ۴ درجه سانتیگراد بالاتر از مقدار آن قبل از دوران صنعتی شدن رسیده است. امروز تعداد روزهای گرم و پدیده موج گرمایی افزایش چشمگیری داشته و موضوع بسیار مهم نیز افزایش رخ داد پدیده جزیره گرمایی شهری است که باعث تشدید مشکلات بهداشتی و آلودگی های هوا می‌شود. به این مقولات باید اضافه کرد تأثیر گرمایش موجود بر سرانه اقتصاد جهان که نیمه جنوبی نقشه ‌جهان را به بحران کشانده است.

در ادامه این نشست نیز متخصصان حاضر با ارائه نظریات خود در خصوص نحوه تعامل مدیران شهری با کارشناسان حوزه اقلیم‌شناسی و روش‌های شناخته‌شده برای اثرگذاری این دانش بر مدیریت و برنامه‌ریزی شهری نظرات خود را مطرح کردند.


لینک اصل خبر در سایت شورای شهر مشهد

    منبع خبر

    شورای شهر مشهد

    شورای شهر مشهد یک شورای شهر در شهر مشهد می باشد

      نظرات