عزم شهرداری مشهد برای رسیدن به شهری هوشمند و پایدار
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شهرداری مشهد، آیدا مهربان ظهر امروز، در مجمع بین المللی مجازی "تحول دیجیتال شهرها و جوامع" که با هدف بررسی نقش در حال گسترش تحول دیجیتال در هدایت نوآوری، رشد و توسعه پایدار و همچنین پاسخ به شرایط بحرانی درشهرها و جوامع، برگزار شد گفت: همانگونه که مستحضر هستید با توجه به گسترش شهرنشینی و محدودیت منابع در دسترس و پایدار جهت تامین نیازهای حال و آینده جامعه شهرنشین، کلان شهرهای دنیا با چالش های جدی مواجه هستند و در این راستا نقش استفاده از ابزار فناوری های نوین و هوشمند سازی با هدف استفاده بهینه از منابع، صرفه جویی در هزینه ها، رصد تغییرات کلان شاخص های تاثیرگذار و کلیدی و برنامه ریزی جهت رشد و توسعه پایدار جایگاه ویژه ای پیدا کرده است.
وی ادامه داد: کلان شهرها با کمبود منابع تامین آب سالم و چالش هایی از جمله آلودگی هوا، ترافیک، مدیریت مصرف انرژی و نبود زیرساخت های جامع و یکپارچه مورد نیاز مواجه بوده و برای غلبه بر این چالش ها، سالانه مبالغ قابل توجهی را هزینه می کنند، در این میان نکته قابل توجه استفاده از روش هایی نوین جهت نظارت مستمر و آنلاین بر متغیرهای مستقل تاثیر گذار بر سیستم پویای شهری و بهره گیری از ابزارها، سنسورها و دستگاه ها و نرم افزارهای هوشمند جهت برداشت دیتای مرتبط، تجزیه و تحلیل، پردازش و انجام اعمال بازخوردی مناسب در راستای کاهش و مدیریت هزینه ها و افزایش بهره وری حداکثری است.
مهربان اضافه کرد: در این راستا مشهد، دومین شهر بزرگ ایران با وسعت ۳۵۰ کیلومتر مربع و دارای جمعیت بیش از ۳ میلیون نفری کهبه واسطه شرایط ویژه ی مذهبی که برای مسلمانان دارد سالانه حدود ۲۰ میلیون مسافر و زائر به این شهر سفر می کنند، نیز جهت رفع چالش های فوق الذکر و ارائه سرویس مناسب و باکیفیت به شهروندان و مسافران، برنامه ریزی ها و اقدامات متنوعی را در راستای رسیدن به شهر هوشمند پایدار مشهد در دستور کار خود قرار داده است.
وی بیان کرد: بر اساس تعریف ITU، در واقع شهر هوشمند شهری است که با اخذ تصمیمات بهینه با کمک گرفتن از فناوری اطلاعات و ارتباطات موجب ارتقای کیفیت زندگی و کارایی بیشتر عملیات شهری با چشم انداز اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی می شود.
مهربان گفت: همچنین در دوره کنونی و با توجه به پاندمی کرونا در جهان، نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در ارائه سرویس های راهدور و کمک به فاصله گذاری اجتماعی نقشی پر رنگ تر از گذشته ایفا کرده است که شهرداری مشهد در این راستا و رسالت خود و بارویکرد تبدیل شهر مشهد به شهری هوشمند، نسبت به توسعه هر چه بیشتر زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات و سرویس های مبتنی بر فناوری اطلاعات شهروندی با همکاری بخش خصوصی و شهروندان، اقدام کرده است.
وی ادامه داد: شهرداری مشهد با احداث مرکز داده و بیش از ۵۰۰ کیلومتر زیرساخت فیبرنوری شهری (در مجموع ۴۰۰۰ کیلومتر در کلشهر مشهد) و یکپارچه سازی ۳۵۰ سایت مخابراتی شهری، زیرساخت کامل و پایدار ارتباطی در کل شهر ایجاد کرده و توانسته است نسبت به توسعه سرویس های شهروندی بر این بستر مطمئن اقدام کند.
از جمله مهم ترین خدمات و سرویس های ارائه شده از سوی شهرداری مشهد می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
(شایان ذکر است با توجه به گستردگی سرویس ها بیشتر موارد معرفی نشده است)
- ایجاد و توسعه بیش از ۱۵۰ سرویس الکترونیکی و ارائه به شهروندان از طریق پورتال های شهرداری مشهد
- راه اندازی سامانه شفاف سازی فاش با دسترسی آزاد به اطلاعات مالی قراردادها، برنامه عملیاتی و ردیف های بودجه ای سالانه شهر، پرونده های شهرسازی، اطلاعات مدیران شهرداری، ...
- راه اندازی مناطق ۱۰۰ درصد الکترونیکی در شهرداری مشهد با فرایندهای ۱۰۰ درصد مکانیزه
- راه اندازی بستر open data و open API و ارائه دیتاهای کاربردی و مورد نیاز به استارتاپ ها، شرکت های خصوصی، محققان، دانشجویان و سایر متقاضیان
- توسعه زیرساخت نقشه و مدل سه بعدی شهری
- تصویر برداری هوایی از محدوده قانونی و حریم شهر مشهد با استفاده از پهپاد
- نظارت هوشمند بر ساخت و سازهای غیر مجاز حریم شهر با استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین
- تهیه مدل مفهومی و اجرای پروژه رصدخانه شهری
- ساخت کارخانه نوآوری شهر و توسعه اکوسیستم استارتاپی
- اجرای پروژه های زیست محیطی شامل کوه پارک با بیش از دو میلیون متر مربع مساحت و رود پارک به مساحت ۹۸ هکتار وتوسعه فضای سبز شهر به میزان ۵۶۱۴ هکتار
- توسعه ۱۰۰ درصدی پرداخت خرد شهروندی در حمل و نقل عمومی شهری با استفاده از کارت های شهروندی و کیف پول الکترونیکی شهروندی مبتنی بر موبایل
- توسعه نرم افزارهای موبایلی و همراه مبتنی بر همکاری بخش خصوصی و شهروندان
یکی از دستاوردهای اخیر شهرداری مشهد در زمینه هوشمند سازی، ایجاد و توسعه نرم افزارهای هوشمند جمع آوری پسماند خشک وارتقای مشارکت شهروندان در تفکیک پسماند از مبدا به میزان ۱۰۰ درصد در شهر مشهد بوده است که این پروژه مقام دوم و مدال نقره در جشنواره بین المللی ۲۰۲۰ WeGo در حوزه شهرهای پایدار را برای مشهد به ارمغان آورده است.
مهربان اظهار کرد: یکی دیگر از پروژه های بسیار مهمی که می تواند شهر مشهد را به سمت هوشمند شدن رهنمون سازد و به عنواننمونه ی شاخصی از شهرهای هوشمند در سطح کشور و منطقه مطرح شود. پروژه اندازه گیری شاخص های شهرهای هوشمند پایدار براساس مستند ITU U۴SSC است که حجم زیادی از داده ها و شاخص های شهری احصا شده است و در مرحله ارزیابی از سویITU قرار دارد.
وی افزود: بر اساس توضیحات ارائه شده و عزم شهرداری مشهد برای نیل به هدف تبدیل مشهد به شهری هوشمند و پایدار، تمامی ارکان شهرداری مشهد شامل سازمان های زیرمجموعه و مدیریت های مختلف شهری همسو با هدف کلی شهرداری در این راستا قدم برداشته و بیشترین توان خود را به کار گرفته اند.
مهربان بیان کرد: امید است با ایجاد فرصت های مناسب مشارکت بین المللی و استفاده از توان فنی و اقتصادی بخش خصوصی ومشارکت شهروندان رسیدن به این هدف در شهر مشهد در کوتاه ترین زمان ممکن محقق شود.
مجید خبیری
نظرات