کار داوطلبانه، سازمانهای مردمنهاد
شهریار تبریز: سازمانهای مردم نهاد و یا (NGO)ها سازمانی با شخصیت حقوقی مستقل، غیردولتی، غیرانتفاعی و غیرسیاسی است که برای انجام فعالیت بایط با گرایش فرهنگی، اجتماعی، مذهبی، بشردوستانه و بر اساس قانونمندی و اساسنامه مدون، رعایت چارچوب قوانین موضوعه کشور و مفاد آیین نامه های اجرایی آن فعالیت میکند.
ویژگی سازمان های مردم نهاد ( NGO )ها
· غیردولتی بودن Non – Governmental : بدین معنی که تأسیس آنها بر اساس تصمیم دولتی و در چارچوب بودجه عمومی انجام نمیگیرد بلکه اشخاص حقیقی یا حقوقی خصوصی مؤسس آنها باشند، البته سازمان های مردم نهاد و مجموعه دولت دارای ارتباط و اثرات دوجانبه می باشند.
· غیرانتفاعی بودن ( Non - Benefite ): بدین معنی که دست یافتن به درآمد و سود و انجام فعالیتهای تجاری و صنفی انتفاعی به منظور تقسیم منافع بین اعضا، مؤسسان، مدیران و کارکنان هدف سازمان نباشد، هرچند که این ویژگی، سازمان مردمنهاد را از دستیابی به درآمد برای اداره امور خود بازنمیدارد
· تمایل به استقلال: بدین معنی که سازمان مردم نهاد سعی میکند برای تحقق اهداف خود در چارچوب قوانین موضوع تا حد ممکن از درجه استقلال بالایی برخوردار باشد و زیر نفوذ صاحبان قدرت و یا گرایش های مختلف قرار نگیرد.
· خودجوشی و نیاز طبیعی: سازمانهای مردمنهاد بنابر نیاز طبیعی ناشی از شرایط فکری، محیطی انگیزشها، خصوصیتها و آرمانهای مشترک افراد و جامعه و به صورت داوطلبانه و خودجوش و براساس اصل آزادی اراده اشخاص تأسیس و اداره می شوند
· غیر سیاسی بودن: اهداف غیر سیاسی در بردارنده فعالیتی است که مشمول ماده یک قانون احزاب نگردد.
کارکرد سازمانهای مردم نهاد ( NGO ) ها:
· اطلاع رسانی و آگاه سازی عمومی ارتباطات
· جلب مشارکت مردمی (بسیج عمومی)
· جذب سرمایه ها و منابع کوچک مردمی (بسیج منابع)
· ایجاد، گسترش و تقویت هماهنگی بین دولت و مردم
· گسترش نظارت عمومی
· ارزیابی فعالیتها
· افزایش بهره وری در استفاده از منابع
از مهمترین اقدامات سازمانهای مردم نهاد فرهنگسازی و آموزش عمومی، ایجاد هویت فردی و جمعی مسئولیت بخشی به مردم، برگزاری کارگاه و سمینار آموزشی، تربیت نیروی متخصص و ... است.
برگرفته از کتاب فرهنگ شهروندی/ راهنمای تسهیل گران/ پایه ۸
لینک اصل خبر در سایت شهرداری تبریز
نظرات