کلیه تصمیمسازان و تصمیمگیران باید شجاعت یافتن و ...
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای اسلامی شهر مشهد، علی عابدزاده در نشست گفتمان توسعه شهری باموضوع «نقد و بررسی طرح تفصیلی پیشنهادی بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی» با بیان این مطلب گفت: از روز شهادت امام رضا(ع) تا امروز 1200 سال گذشته و ساختن و ویرانی تبدیل به سنت هزارساله شهر مشهد شده اما زائری و مجاوری قصه همیشگی بوده است.
معاون شهرسازی شهرداری منطقه ثامن افزود: شهر مشهد در سابقه ۱۲۰۰ ساله خود متاثر از وجود بارگاه مبارک حضرت امام رضا(ع) امر زیارت و جریان انسانی زائر، کالا و خدمات وابسته به آن در یک سنت تاریخی دست به نوسازی خلاق، دائمی و مستمر زده است. همه این تغییرات و شوق فزاینده زائران و مجاوران، حیات و ممات شهر مشهد را به خود وابسته کرده است. طرح نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم امام رضا(ع) اما از 25 سال قبل باهدف فراهم آوردن شرایط آسایش زوار و مهمان آستانقدس رضوی به دستور مقام معظم رهبری آغاز شد.
عابدزاده با تاکید براینکه در تغییر شرایط حاضرنمی توان بر آنچه در این منطقه گذشته چشم بست افزود: تصمیم سازان و تصمیم گیران باید اعلام کنند در اجرا و ادامه بازآفرینی طرح امر قدسی اولویت دارد یا عرفی، زائر و زیارت اولویت دارد یا مجاور و مجاورت. تامین منابع مالی طرح برای پاسخگویی به تعهدات گذشته چگونه شکل می گیرد و برنامه ریزی متمرکز مدنظر است یا غیر متمرکز؟
وی با بیان اینکه می بایست میان تعارصات موجود تعادل ایجاد کنیم، این سوال را طرح نمود که «آیا دولت آمادگی برای تفویض اختیارات خود به مدیریت شهری دارد و به بلوغ فکری و مدیریت دولت محلی باور دارد یا همچنان بر نقش قیومت خود اصرار دارد؟» ادامه داد: گروهی بر توان دولت محلی برای ایفای نقش های کلیدی باور دارند اما هنوز برخی به چنین باوری نرسیده اند.
معاون شهرسازی شهرداری منطقه ثامن در مقایسه طرح مصوب سال ۱۳۸۷ با طرح تفصیلی پیشنهادی و موارد مورد نقد قرار گرفته در طرح مذکور گفت: در محدود 360 هکتاری طرح ثامن، تاکنون 5 هزار 816 پلاک خریداری شده که تنها 250 پلاک از این وارد از محل اجرای مواد 8 و 9 بوده این آمار با حجم انتقادهای مطرح شده همخوانی ندارد.
به گفته عابدزاده، مهم آنکه در خصوص 225 پلاک مذاکره مجدد تامرحله اخذ رضایت انجام شده و باقی پلاک ها در حال مذاکره است. همچنین پلاک های دارای مجوزهای ساخت و ساز در تمام طرح پراکنده است و معابر شارستان تاحدود زیادی پیشرفت داشته است. به ویژه در قطاع های مختلف استخوان بندی اصلی طرح شکل گرفته است. ضمن اینکه فضای سبز منطقه ثامن از 2.5 به 14 هکتار در تمام محدوده بافت افزایش یافته.
وی در مقایسه طرح اجرایی سال 87 با طرح پیشنهادی گفت: محدوده پیرامونی در این دو طرح تغییر نکرده اگر چه در طرح پیشنهادی سه حریم تعریف شده و شارستان در قطاع یک حذف می شود، بخش های اجراشده تثبیت می شود، در برخی نقاط عرض کم می شود، خیابان های شعاعی که تکمیل شده در طرح جدید خیابان آیت الله طبسی تغییر کارکرد پیدا میکند و در طرح پیشنهادی به عنوان ره باغ و موزه زیارت تعریف شده است.
به گفته وی، 4 خیابان اصلی با سابقه طولانی تاریخی از دوران صفوی و پهلوی وجود دارد که در طرح جدید در وضع موجود تثبیت شده و تعریض ها حذف می شود تا جداره ارزشمند باقیمانده حفظ شود. این خیابان ها در محل اتصال به حرم نیز تبدیل به بست می شود.
معاون شهرسازی شهرداری منطقه ثامن در ادامه گفت: بخش عمده ره باغ ها اجرا شده و برخی آنها نزدیک به 100 درصد پیشرفت داشته، اما در طرح پیشنهادی در محدوده بلافصل حرم نقشه ها و هندسه و عرض آنها تغییر کرده و برخی متوقف می شوند. در طرح گذشته براساس نیازهای محلی، فضای سبز پیش بینی شده اما در طرح جدید فضاهای سبز از نظر مساحت کاهش یافته است. همچنین در مراکز محلات هم آنچه اجراشده تثبیت می شود و پارکینگ های عمومی داخل بافت حذف شده و دوربرگردان های حرم تبدیل به صحن می شود.
عابدزاده خاطرنشان کرد: پهنه بندی در طرح راهبردی مهرازان به عنوان سند بالادست باید برای طرح جدید لحاظ شود اما در مقایسه با پهنه بندی پیشنهادی در تعارض است و پهنه ها تغییر یافته. البته یکی از نکات کلیدی و قوت طرح پیشنهادی تارها و پودها و مسیرهای تشرف و شار یک و دو است. این مسیرها در طرح بالادست شناسایی شده اما برخی مسیرهای پیشنهادی در طرح پیشنهادی مورد توجه قرار نگرفته است، مانند بازارچه آستانه پرست که گذری موازی با آن پیشنهاد شده که در برخی موارد انطباقی با تاریخ معابر ندارد.
نظرات