تحقق هوای پاک در گرو مشارکت مردم و مسولان

تحقق هوای پاک در گرو مشارکت مردم و مسولان


ایرنا - منابع طبیعی موهبت رایگان و ارزشمندی است که خداوند به انسان هایی که امروزه با بی توجهی از آن بهره مند می شوند، ارزانی داشته است، در واقع میراثی است که از نسل های قبل به انسان امروزی رسیده و وظیفه داریم انرا سالم به نسل های بعدی بسپاریم، اما گویا زیاده خواهی انسان اهنگ انقراض گونه های مختلف گیاهی و جانوری موجود در طبیعت را به صدا در آورده است بنابراین در این میان هر فردی و نهادی وظیفه دارد در راستای حفظ محیط زیست تلاش کند.


توسعه شهرنشینی، گسترش زمین‌های کشاورزی، قطع بی‌رویه درختان و نابودی جنگل‌ها به بهانه جاده‌کشی، احداث سدهای متعدد با توجیه تامین آب شرب و به دنبال آن خشک شدن تالاب‌ها و رودخانه‌ها،  بروز پدیده‌هایی مانند گرد و غبار و وقوع توفان‌های مختلف دریایی و خشکسالی پیامد زندگی شهرنشینی و زیاده‌خواهی انسان است که فریاد طبیعت را بلند کرده است.


کارشناسان معتقدند که حفظ محیط زیست به تنهایی از عهده دولت بر نمی آید این مساله ای است که باید تک تک افراد در آن دخیل باشند حتی در اصل پنجاهم قانون اساسی حفظ محیط زیست یک وظیفه عمومی است بنابراین مردم در صورتی خود را ملزم به حفظ محیط‌زیست می‌دانند که ضرورت آن را درک کنند و از سطحی از دانش و رفاه برخوردار باشند که بتوانند آنرا حفظ کنند از این‌رو جوامع مختلف باید آموزش‌های رسمی و غیررسمی را برای حفظ محیط‌زیست ارائه کنند.


در این میان مشارکت مردم در حوزه محیط زیست از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است چون هر فردی در قبال عملکردش در محیط زیست مسوول است و مردم باید بدانند که نتیجه عملکردشان در طبیعت چیست و بدانند چه مخاطرات محیط زیستی آنها را تهدید می کند از این‌رو آموزش محیط‌زیست در همه سطوح ضروری است.


با توجه به اهمیت موضوع سازمان حفاظت محیط زیست یک روز از هفته محیط زیست را به موضوع مشارکت های مردمی اختصاص داده و روز چهارشنبه یکم بهمن ماه را روز «مشارکت مردمی و هوای پاک» تعیین کرده است.


ژیلا آقایی معاون آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست روز چهارشنبه به خبرنگار محیط زیست ایرنا گفت: قطعا می دانیم و همانطور که بارها اشاره کردیم، بهبود وضعیت محیط زیست کشور از جمله موضوع آلودگی هوا، بدون مشارکت و همکاری مردم امکان پذیر نیست البته که این موضوع نافی انجام وظایف و اجرای قانون توسط سازمان و سایر ارگانهای ذیربط نیست، اما این راهی است که طی کردن آن بدون هریک از طرفین دولت و مردم، به بیراهه خواهد رفت و معضل همچنان باقی خواهد بود.


وی افزود: قطعا همه  دستگاه های دخیل در قانون هوای پاک موظفند قوانین مترتب بر وظایف خود را اجرا کنند و سازمان محیط زیست نیز به عنوان ارگان حاکمیتی و نظارتی باید از قدرت و امکانات لازم برای نظارت بر اجرا برخوردار باشد، اما قطعا مردم نیز در این حوزه وظایف و مسئولیت های خود را دارند، اینکه در روزهای سرد هوای منازل خود را به هوای تابستانی تبدیل نکنیم تا لباس راحت تری بپوشیم، برق کمتری مصرف کنیم که به راحتی امکان انجام آن در منازل فراهم است، حتی تنظیم باد لاستیک خودرو، انجام به موقع معاینه فنی خودرو، استفاده از عایق در و پنجره ها، توجه به سلامت موتورخانه های منازل و ادارات کارهای سختی نیست، اما اثرات بسیار قابل توجهی در کاهش آلودگی هوا دارد.


آقایی اظهار داشت: مردمی که به مسئولیت شهروندی خود واقف اند، سلامت محیط زندگی شان برایشان مهم است و برایش تلاش می کنند، قطعا مطالبه گر اجرای قوانین خواهند بود و حق شهروندی خود را طلب خواهند کرد، آگاهی از تبعات و عوامل آلودگی هوا، آگاهی از قانون هوای پاک، آگاهی از حق بر محیط زیست، در کنار ایفای مسئولیت فردی و اجتماعی، منتج به مطالبه حق و اجرای قانون خواهد شد.


۲۹ دی ماه روز هوای پاک نامگذاری شده است که با توجه به اهمیت موضوع سازمان حفاظت محیط زیست یک هفته (۲۶ دی تا دوم بهمن ماه) را هفته هوای پاک نامگذاری کرده و برای هر روز یک شعار انتخاب کرده است که بر این اساس جمعه ۲۶ دی ماه روز " آموزش و هوای پاک" ، شنبه ۲۷ دی ماه " صنعت و هوای پاک" ، یکشنبه ۲۸ دی ماه " طبیعت و هوای پاک" ، دوشنبه ۲۹ دی ماه " قانون و هوای پاک" ، سه شنبه ۳۰ دی ماه " مدیریت منابع آلاینده و هوای پاک "، چهارشنبه یکم بهمن ماه " مشارکت مردمی و هوای پاک " و پنج شنبه دوم بهمن ماه " تعهد مسوولان و هوای پاک " تعیین شده است. شعار روز هوای پاک امسال نیز "هوای پاک، تعهد مسئولان، مشارکت مردم" تعیین شده بود. لینک اصل خبر در سایت سازمان حفاظت محیط زیست

    منبع خبر

    سازمان حفاظت محیط زیست

    سازمان حفاظت محیط زیست یک سازمان دولتی در شهر تهران می باشد

      نظرات