اصل نظارت همگانی مانع از شکل‌گیری فساد و رانت  ...

اصل نظارت همگانی مانع از شکل‌گیری فساد و رانت ...

اصل نظارت همگانی مانع از شکل‌گیری فساد و رانت می‌شود/ «به‎روز بودن» و «پاسخگو بودن به نیازهای شهروندان»، ملاک کارآمدی طرح‌های تفصیلی

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای اسلامی شهر مشهدمقدس، محمدرضا حیدری، در آغاز یکصد و هجدهمین جلسه علنی شورای شهر مشهد به ذکر مناسبت‌های هفته جاری پرداخت و در ابتدا با گرامیداشت ششم بهمن‌ماه، روز جهانی گمرک، اظهارکرد: گمرک ایران، یکی از باسابقه‌ترین سازمان‌های دولتی است که به‌عنوان مرزبان اقتصادی کشور شناخته می‌شود و نقش مهمی در اجرای سیاست‌ها و خط مشی‌های اقتصادی و بازرگانی کشور دارد.

وی در ادامه با تسلیت سالروز وفات ام‌البنین، همسر گرامی امام‌علی(ع) و مادر بزرگوار حضرت ابوالفضل(ع) که به عنوان «روز تکریم مادران و همسران شهدا» نامگذاری شده است، گفت: این بانوی صبور و فداکار، در نهضت عاشورای حسینی(ع) 4 فرزند خود را تقدیم مولای خود می‌کند.

حیدری با بیان اینکه مادر در تمامی فرهنگ‌ها دریایی از عشق و عاطفه و سرشار از انرژی و روحیه است، افزود: نامگذاری این روز به نام مادران و همسران شهدا اقدامی بسیار ارزنده بوده است؛ بزرگان و عزیزانی که گرانمایه‌ترین سرمایه و دارایی زندگی خود یعنی فرزندانشان را در راه اسلام فدا کردند.

وی خاطرنشان کرد: بسیار خرسندیم که یکصد و هجدهمین جلسه علنی شورای شهر مشهد، به همین مناسبت، از خیل عظیم مادران و همسران شهدا، به قدوم مادر «شهیدان سلطانی» متبرک و مزین شده است؛ امیدواریم سال‌های سال در کنار این شیرزنان، ادامه‌دهنده راه آنها باشیم.

رئیس شورای شهر مشهد در بخش دیگری از صحبت‌های خود به نهم بهمن‌ماه، روز جهانی کمک به جذامیان اشاره داشت و گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد که در گذشته تعداد زیادی از جذامی‌ها، از اقصی نقاط ایران برای زیارت بارگاه منور رضوی راهی مشهد شده و در ادامه در این شهر ماندگار شدند.

حیدری با بیان اینکه تلاش برای ایجاد مکانی مناسب برای نگهداری جذامیان در شهر مشهد از سال 1301 و در قلعه محراب‌خان کلید خورد، تصریح کرد: درحال حاضر شهرک جذامی‌های مشهد، دارای 30 خانواده و 100 نفر است، که در خیابان وحید طلاب ساکن هستند؛ انسان‌های بزرگواری که شرایط مناسبتی ندارند و البته دستگاه‌های مختلف از جمله بهداشت و درمان و شهرداری مشهد قدم‌هایی در جهت بهبود شرایط برداشته است.

وی گفت: امیدواریم با مشارکت بیش از پیش ظرفیت‌های مردمی، تشکل‌ها و سمن‌ها، بتوان گام‌های اثرگذارتری برای ایجاد شرایطی مناسبتر برداشت.

برخورد نامناسب نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی با یکی از عوامل پلیس راهور، دیگر موضوعی بود که رئیس شورای شهر مشهد در آغاز یکصد و هجدهمین جلسه علنی شورا به آن پرداخت و اظهارکرد: از این اتفاق ناراحت‌کننده باید درس بگیریم و عبرتی شود تا شاهد تکرار آن نباشیم.

حیدری با بیان اینکه فضای شکل گرفته بین عموم مردم پس از این حادثه نشان داده که در وهله اول، موضوع عدالت‌خواهی و دفاع از مظلوم به یک امر اجتماعی و فراگیر در بین آحاد مردم تبدیل شده و آنها به شدت به این موضوع حساسیت دارند، گفت: اگر این اتفاق از سوی یک مقام مسئول رخ بدهد، طبیعتا حساسیت‌ها بیشتر است.

وی افزود: این اتفاق همچنین نشان داد که نقش و تاثیرگذاری اصل نظارت همگانی یا همان مفهوم امر به معرف و نهی از منکر جمعی، در اصلاح رویه‌ها و رفتارها بسیار تاثیرگذار است؛ اصل نظارت همگانی مانع از شکل‌گیری فساد و رانت می‌شود و اگر به‌جای تشکیل دستگاه‌ها نظارتی مختلف، به اصل نظارت همگانی مبتنی بر آزادی بیان و انتشار اخبار و اطلاعات، با حفظ چارچوب‌ها و شرایط، توجه داشته باشیم، در کنترل آسیب‌های از این دست موفقیت بیشتری کسب می‌شود

حیدری همچنین اظهارکرد: فضاسازی روزهای اخیر نشان داد که جامعه به شدت رسانه‌ای شده و نقش شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی در افکار عمومی بسیار گسترش یافته است.

وی با بیان اینکه متاسفانه گزارش‌ها نشان می‌دهد که در روزها و ساعات مختلف شاهد عدم رعایت قانون و شان و جایگاه ماموران اعمال قانون از سوی شهروندان هستیم، گفت: در عین حال نکته مهم این است که چنین برخوردی از سوی مسئولین، در هر رده‌ای، پذیرفتنی نیست و قانون برای آحاد جامعه، در رده‌های مختلف باید نهادینه شود.

حیدری در ادامه صحبت‌ها به تمامی مدیران و ارکان مدیریت شهری، خود و دیگر اعضای شورای شهر تذکر داد که باید مراقب رفتارهای شخصی باشیم و تاکید کرد: قانون برای عموم مردم و در هر شرایطی، به‌عنوان میثاق‌نامه‌ای شناخته می‌شود که منشاء نظم اجتماعی است و باید مدافع و عامل به آن باشیم.

طرح‌های تفصیلی محور دیگر صحبت‌های رئیس شورای شهر مشهد در آغاز این جلسه بود و گفت: طرح‌‌های جامع و تفصیلی، نقشه راه توسعه شهر هستند و اهمیت آن برهمگان روشن است.

حیدری با بیان اینکه شورای پنجم از ابتدای فعالیت خود، با محوریت کمیسیون شهرسازی و معماری، به جد پیگیر این موضوع بود، اظهارکرد: از آخرین طرح تفصیلی شهر مشهد بیش از یک دهه می‌گذشت و لذا باید به سمتی برویم که شهر دارای طرح باشد و پاسخگویی به شهروندان براساس آن صورت گیرد و انضباط بر شهر حاکم شود.

وی در ادامه گفت: شورای چهارم به دلیل ایرادات و مغایرت‌هایی که نسبت به طرح جامع داشت، آن را ابلاغ نکرد و متوقف شد؛ ایراداتی که در ابتدا 180 مورد بود و در نهایت به حدود 20 مورد کاهش یافت.

حیدری با بیان اینکه شورای پنجم شهر مشهد نسبت به ابلاغ طرح جامع مردد بود، افزود: ما دو راه پیش روی خود داشتیم؛ یکی اصرار بر مسیر گذشته و دیگری، اصلاح ایرادات طرح‌های تفصیلی که در نشست مشترک اعضای شورای شهر با مدیران مسکن و شهرسازی، دوطرف روی راه دوم به توافق رسیدند.

وی اظهارکرد: شورای شهر مشهد در این دوره، براساس همین تعهد و به صورت مشروط وارد موضوع طرح‌های تفصیلی شد.

رئیس شورای شهر مشهد با اشاره به داده‌ها و اطلاعاتی که در مطالعات طرح جامع مدنظر قرار گرفته است، گفت: این داده‌ها مربوط به اواسط دهه 80 هستند و لذا موضوعات اساسی که در طرح جامع ملاک عمل و تصمیم‌گیری قرار گرفته، به ویژه در حوزه جمعیت‌پذیری، به سال 85 برمی‌گردد.

حیدری با بیان اینکه امروز شاهد خلف وعده اداره کل راه و شهرسازی هستیم و همراهی لازم برای اصلاح ایرادات و مشکلات موجود شکل نگرفته است، افزود: براساس این طرح، به‌عنوان مثال در حوزه جنوب‌غرب شهر مشهد که شامل مناطق 9 و 11 شهرداری می‌شود و جمعیت‌پذیری 700 هزار نفری برای آن مورد تاکید شورای شهر و شهرداری بوده، براساس مصوبه جدید کمیسیون ماده 5 حداکثر تراکم 3.5 طبقه در طرح تفصیلی دیده شده که مغایر با نیاز منطقه است.

وی «به‎روز بودن» و «پاسخگو بودن به نیازهای شهروندان» را ملاک کارآمدی طرح‌های تفصیلی دانست و گفت: اگر این دو عامل محقق نشود، بدون شک جامعه به سمت تخلف و تقاضاهای بیش‌ از اندازه خواهد رفت.

حیدری با تاکید برلزوم انعطاف‌پذیری طرح‌های تفصیلی تا بتوان براساس آن پیوسته به نیازهای شهروندان پاسخ داد، تصریح کرد: افق 5 ساله شهر را می‌خواهند براساس داده‌های سال 85 ترسیم کنند؛ طبیعی است که چنین طرحی از الان شکست خورده بوده و میتوان آن را ناموفق دانست.

وی با بیان اینکه شرایط پیش‌بینی شده برای حوزه جنوب‌غرب، با جمعیت 700 هزار نفر، 19 هزار میلیاردتومان تراز مالی فیزیکی منفی دارد، افزود: چنین شرایطی عملا مدیریت شهری و شهرداری را با مشکلات جدی مواجه می‌کند.

حیدری در ادامه از تمامی صاحبنظران، متخصصین، سازندگان و دغدغه‌مندان خواست تا دیدگاه‌های خود را در این خصوص مطرح کنند و از کمیسیون ماده 5 استانداری نیز تقاضا کرد تا به نیازها توجه کنند و ایرادات را در قالب مغایرت اساسی به شورای عالی ارسال نماید تا در تعامل و گفتگو، بتوان طرحی عملیاتی تهیه کرد.

وی افزود: در این بحث، هیچ دستگاهی نباید به دنبال تحمیل خواست و مطالبه خود باشد؛ دغدغه ما پاسخگویی به نیازهای مردمی، متناسب با واقعیت‌ها و زیرساخت‌های شهر است.

حیدری با تاکید بر اینکه شهرداری مشهد باید اهتمام ویژه‌ای به این موضوع داشته باشد و حضور فعالانه‌ای در جلسات کمیسیون ماده 5 از خود نشان دهد، گفت: امیدواریم مدیران استانی هم نقطه‌نظرات همه دلسوزان و دغدغه‌مندان را دریافت کنند و با بهره‌گیری از آن، تصمیماتی را اتخاذ کنند تا شاهد طرح تفصیلی با قابلیت تحقق‌پذیری بالا و قابلیت عملیاتی شدن باشیم؛ درغیراینصورت، شهر با مشکلات جدی روبرو خواهد شد و آثارش را در آینده نشان می‌دهد.

وی در پایان گفت: مدیریت شهری مشهد همچون گذشته آمادگی داشته و دارد تا در فضای تعاملی و گفتگو این بحث را دنبال کند و آنچه مصلحت مردم و شهر است را با قوت دنبال کنیم.

لینک اصل خبر در سایت شورای شهر مشهد

    منبع خبر

    شورای شهر مشهد

    شورای شهر مشهد یک شورای شهر در شهر مشهد می باشد

      نظرات