بیانیه تشکل‌های مردم نهاد زیست محیطی استان اصفهان به مناسبت روز جهانی تالاب‌ها ؛ هم‌پیمان با تالاب گاوخونی

بیانیه تشکل‌های مردم نهاد زیست محیطی استان اصفهان به مناسبت روز جهانی تالاب‌ها ؛ هم‌پیمان با تالاب گاوخونی

بیانیه تشکل‌های مردم نهاد زیست محیطی استان اصفهان

به مناسبت روز جهانی تالاب‌ها

هم‌پیمان با تالاب گاوخونی

"حفاظت از تالاب گاوخونی حفاظت از کل حوضه آبریز زاینده‌رود است "

به گزارش «پارما» بیانیه تشکل های زیست محیطی استان اصفهان در همایش مجازی هم‌پیمان با تالاب گاوخونی همزمان با پنجاهمین سالگرد کنوانسیون رامسر توسط رضا خلیلی ورزنه فعال محیط زیست و طبیعت گردی قرائت شد.

حفظ تعادل و صیانت از محیط زیست، از ویژگی‌های کشورهای سرافراز در هزاره سوم است. ادامه حیات زیست بوم‌ها، سرزمین‌ها را به سوی پایداری رهنمون می سازد و در این بین تالاب‌ها، ارزشمند‌ترین زیست بوم‌ها در دایره فرهنگ زیستی می‌باشند. تالاب بین المللی گاوخونی جزیی تفکیک ناپذیر از حوضه آبریز به هم پیوسته و یک پارچه زاینده‌رود است که با مرگ آن سایر اندام‌های این پیکره واحد به تدریج خواهند مرد و تاثیراتی زیان‌بار در سطح ملی و فرا منطقه‌ای به دنبال خواهد داشت. تالاب‌ گاوخونی‌ ‌اکوسیستم‌ واحد و به‌ هم‌ پیوسته‌ای را تشکیل داده است. به‌گونه‌ای که هر تغییری در هر گوشه از این اکوسیستم موجب ایجاد تغییر در کل آن و در نهایت به هم ریختگی‌ و آشوبناکی در کل آن خواهد گردید. بر این اساس، حیات دائمی زاینده‌رود موجب تداوم‌ حیات زیست بوم گاوخونی و زیست‌مندان وابسته به آن خواهد شد. با ورود حداقل 150 میلیون مترمکعب حق‌آبه سالانه تالاب گاوخونی از مجرای طبیعی رودخانه زاینده رود، ضمن پالایش زیست بوم ‌منطقه، بحران‌های ریزگرد از شرق اصفهان به سوی استان‌های همجوار نیز به طور طبیعی کنترل خواهد گردید. رعایت حقابه زیست محیطی رودخانه زاینده رود و تالاب گاوخونی راهکار مؤثر مقابله با بحران کمی و کیفی در منابع آب زیرزمینی و پدیدة ویرانگر فرونشست دشت ها در جلگه زاینده رود است. ما سازمان‌های مردم نهاد به نمایندگی از مردمی که دل در گرو سربلندی این مرز و بوم دارند از تمامی دولت‌مردان و کارگزاران و همه دست اندرکاران و مردم در دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری می‌خواهیم تا دیر نشده برای نجات تالاب دست به کار شوند. نابودی کامل تالاب و تبدیل شدن آن به کانون بزرگ تولید ریزگردهای سمی فاجعه ای تمام عیار برای منطقه مرکزی کشور است. فاجعه ای برای صدها شهر و روستا و از جمله سه مرکز استان اصفهان، یزد و شهرکرد که در فاصله کمتر از 200 کیلومتری این کانون تولید ریزگرد قرار دارند. ما شرکت کننده در این همایش ضمن مطالبه جریان دائمی زاینده رود و حق آبه تالاب بین المللی گاوخونی، از همه طرفداران محیط زیست، مسئولان و آحاد مردم ایران می‌خواهیم:

1- وضعیت تالاب‌ گاوخونی نتیجه فعالیت‌های توسعه ناپایدار توسط دست‌اندرکاران دولتی و غیردولتی بوده است و بدیهی است موضوع احیای این تالاب‌ وظیفه یک دستگاه خاص نیست و کلیه دست‌اندرکاران بخصوص دستگاه‌های کلیدی دولتی و بخش خصوصی بایستی در این رابطه نقش بپذیرند و مسئولیت اجتماعی خود را در این زمینه به درستی ایفا نمایند و به تعهد و تلاش همگانی برای حفاظت و احیای همه تالاب‌ها به عنوان میراث طبیعی ملی کشور ایران پایبند باشند.

2- حفظ تالاب گاوخونی مستلزم مدیریت جامع و به هم پیوسته حوضه آ بر یز زاینده رود است، لذا با استناد به حقابه زیست محیطی تالاب‌ها و میثاق‌های بین المللی که کشورها را ملزم به حفاظت از این عرصه‌ها می‌کنند، رعایت حقابه زیست محیطی تالاب گاوخونی و به ویژه مصوبات اجلاس سیزدهم شورای عالی آب و اجلاس چهارم شورای هماهنگی مدیریت بهم پیوسته منابع آب حوضه آبریز رودخانه زاینده رود مورد تأکید است.

3- با توجه به اینکه همه ساله شاهد آن‌ هستیم که افراد حقیقی یا حقوقی اقدام به درخواست برداشت نمک‌ می‌کنند و دلیلشان ایجاد اشتغال است، پیشنهاد می‌شود به جای نگاه‌های سطحی و اقدامات غیر‌کارشناسانه همچون برداشت نمک برای تامین معیشت جامعه محلی حاشیه‌نشین که مخالف قانون حفاظت و احیای تالاب‌هاست از راهکارهای مطابق با ویژگی‌های سرزمینی با مطالعه کافی استفاده شود که یکی از آنها ژئوتوریسم است.

4- هر گونه اقدامی در جهت حفظ جریان دائمی رودخانه زاینده رود و احیای تالاب بین المللی گاوخونی بدون توقف بارگذاری و مصارف جدید امکان پذیر نیست، لذا از تمامی دست اندر کاران می‌خواهیم از طرح‌های توسعه در بخش‌های مختلف صنعتی، کشاورزی و مصارف شهری و از سراب تا پایاب حوضه جلوگیری نمایند.

5- با تأکید بر نقش تالاب بین المللی گاوخونی در حفاظت از ذخایر ژنتیک گیاهی و جانوری آبزی، کنارآبزی و خشکی‌زی در مهم‌ترین اکوسیستم تالابی فلات مرکزی، احیای تالاب گاوخونی و رعایت حقابه زیست محیطی رودخانه زاینده‌رود و تالاب گاوخونی مورد تأکید است.

لینک اصل خبر در سایت اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان

    منبع خبر

    اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان

    اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان یک سازمان دولتی می باشد

      نظرات