۶۷ درصد آب مصرفی از چرخه مصرف خارج و آلوده میشود
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای آذربایجان شرقی گفت: ۶۷ درصد آب مصرفی از چرخه مصرف خارج شده به هدر میرود و یا آلوده میشود.
به گزارش بنانیوز به نقل از خبرگزاری فارس ، محمد محمدی میزان مصرف آب را در دنیا در بخش صنعت ۲۵ درصد، در بخش شرب ۱۰ درصد و در بخش کشاورزی ۶۵ درصد خواند و اظهار داشت: این در حالی است که در استان ما هشت درصد آب مصرفی در بخش شرب، دو درصد در صنعت و ۹۰ درصد در بخش کشاورزی مصرف میشود.
وی با اشاره به اینکه برداشتهای غیراصولی و غیرمنطقی در طول ۱۹ سال گذشته سبب افت شدید آبهای زیرزمینی شده، اظهار داشت: انتظار میرود با مطالعه و اجرای سازههای آبخیزداری در حوضههای آبریز استان مقدمات تغذیه آبخوانها و سفرههای آبهای زیرزمینی فراهم شود.
محمدی، حمایت مسئولان شهرستان و استان را در این زمینه خواستار شد و خاطرنشان کرد: تجاوز به حریم و بستر رودخانهها و مسیلها موجب افزایش خسارات ناشی از سیل شده از این رو لزوم رعایت جدی در این موارد را خواستار هستیم.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای آذربایجان شرقی با اشاره به راندمان ۳۳ درصدی کشاورزی در کشور، این میزان را غیرقابل قبول دانست و افزود: ما با اینکه از ۱۷ درصد سرانه آب جهان برخورداریم، ۶۷ درصد آب مصرفی از چرخه مصرف خارج شده، به هدر میرود و یا آلوده میشود.
وی همچنین با اشاره به وجود قنوات که به عنوان فناوری آبی نخستین بار توسط ایرانیان ابداع شده و قدمت ۶ هزار ساله دارد، وضعیت فعلی قنوات استان را نامطلوب ارزیابی کرد و اظهار داشت: ۲ هزار رشته قنات در استان وجود دارد که از این تعداد ۲۰۰ رشته قنات در شهرستان اسکو واقع شده و ۲۵ درصد از این قناتها به دلیل عدم لایروبی و نگهداری صحیح غیرقابل استفاده است.
علی آرمانفر، مدیر دفتر حفاظت کیفی منابع آب استان نیز با تأکید بر بروز بحرانهای جدی در آینده نه چندان دور در بخش آب، ادامه روند فعلی مصرف و آلوده کردن منابع آب را خطرناک خواند و مدیریت محلی آب توسط کلیه بهرهبرداران را بهترین نوع مدیریت آب توصیف کرد.
رضا غفاری، رئیس گروه حفاظت آبهای زیرزمینی استان نیز اضافه برداشت آبهای زیرزمینی و حفر چاههای غیرمجاز از یک سو و عدم بهرهبرداری بهینه از منابع آب و پایین بودن راندمان کشاورزی از سوی دیگر را به عنوان دلایل اصلی بروز بحرانهای آبی خواند و بر لزوم توجه جدی به استفاده از شیوههای نوین آبیاری و افزایش راندمان کشاورزی و حمایت از پروژههای تعادل بخشی و آبخیزداری و عزم جدی تمام مسئولان دستگاههای اجرایی در این باره تأکید کرد.
یونس فاتح فرماندار اسکو نیز با اشاره به اینکه کشور ما جزو کشورهای کم آب به شمار میآید و استان آذربایجان شرقی نیز شاهد خشکسالی سالهای اخیر و کاهش نزولات جوی بوده، بر لزوم استفاده بهینه از آب تأکید کرد.
وی با تأکید بر مدیریت هوشمندانه آب کشاورزی، قنوات و سایر منابع آبی این شهرستان، لزوم همکاری تنگاتنگ دستگاههای اجرایی به ویژه مسئولان آموزشی را در آگاهسازی مردم و جوانان یادآور شد.
فاتح، با غیرقابل قبول دانستن الگوی مصرف فعلی در بخشهای مختلف شرب، صنعت و کشاورزی و با تأکید بر مفهوم آب مجازی میزان راندمان موجود را غیراستاندارد خواند و برای رفع بحران دریاچه ارومیه، همراهی دستگاههای قضایی را در جلوگیری از برداشت غیرمجاز آبهای زیرزمینی الزامی دانست.
نظرات