عقد تفاهمنامه سکوی نوآوری در مسیر اهداف پروژه سیستان
در این نشست که معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست، ریاست سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، ریاست سازمان شیلات ایران، معاون آب و خاک جهاد کشاورزی، رئیس موسسه فنی و مهندسی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و سرپرست پروژه سیستان حضور داشتند، ابعاد مختلف پروژه سیستان بررسی و مطرح شد و ضمن تبیین دیدگاههای خود در مورد مسائل منطقه سیستان و معرفی سوابق و چالشهای برخی فعالیتهای اجرایی دستگاه متبوع خود، برای همکاری در اجرای هرچه بهتر پروژه سیستان ابراز تمایل کردند.
در این نشست، احمدرضا لاهیجان زاده، معاون حفاظت از محیط زیست دریایی و تالابها و مجری ملی پروژه سیستان، فرایند انعقاد و تصویب پروژه با همکاری و توافق وزارت امور خارجه، سازمان حفاظت محیط زیست کشور، برنامه توسعه ملل متحد و حمایت مالی اتحادیه اروپا، را تشریح کرده و در ادامه به معرفی اهداف و زمینههای فعالیت پروژه سیستان پرداخت.
در ادامه ندا اسد فلسفی زاده، سرپرست پروژه سیستان، ضمن بیان ابعاد و اهداف پروژه، رویکرد توسعه ناحیه محور را به عنوان رویکرد اجرایی اصلی و چارچوب کاری طراحی شده به منظور تسهیل همکاری و هم افزایی دستاندرکاران و ذینفعان معرفی کرد. همچنین بر حمایت و مشارکت بر اجرایی شدن «سکوی نوآورانه جامع مشارکتی برای توسعه پایدار سیستان» به عنوان گامی اساسی در راستای اجرای موفق پروژه تاکید کرد.
مسعود منصور، ریاست سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، در ادامه نشست، با اشاره به تجارب متعدد سازمان مذکور و در زمینههای مشابه با موضوع پروژه سیستان و همچنین اشاره به وجود موضوعات کاری مشترک سازمان و پروژه سیستان، نظیر مساله گرد و غبار، لزوم تثبیت شن و مهار بیابانزایی در سیستان، حمایت خود را برای هم افزایی در دستیابی به اهداف پروژه ابراز کرد.
حسین دهقانی سانیج، رئیس موسسه فنی و مهندسی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی نیز به عنوان پیشنهاد دهنده ایده سکوی نوآورانه جامع مشارکتی برای توسعه پایدار سیستان، ضمن بیان برخی ویژگیهای این چارچوب کاری از جمله انعطاف پذیر بودن آن نسبت به چگونگی همکاری دستگاه های مختلف در سکوی نوآورانه، به ضرورت تعریف رویکرد توسعه در منطقه سیستان، بدون وابستگی به منابع آب بالادست، اشاره کرد.
علیمراد اکبری، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی نیز ضمن ابراز تمایل به همکاری با پروژه، به فعالیت های متعدد صورت گرفته در معاونت آب و خاک در حوزه سیستان و پتانسیل های موجود در منطقه به واسطه اجرای طرح ۴۶ هزار هکتاری کشاورزی اشاره کردند. ایشان همچنین بررسی و بهره گیری از مطالعات و ظرفیتهای موجود در منطقه نظیر تعاونیهای تشکیل شده توسط جهاد کشاورزی و صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی را ضروری دانستند.
نبی الله خون میرزایی، ریاست سازمان شیلات ایران نیز با اشاره به جامع بودن طرح پیشنهادی پروژه سیستان، ضمن اظهار تمایل برای همکاری با این پروژه، به برخی ظرفیتهای این سازمان، نظیر رویکرد نوآورانه اداره کل آبهای داخلی شیلات استان سیستان و بلوچستان در استفاده بهینه از منابع آب، اشاره کردند.
علیرضا اسمعیلی فلک، مسئول امور بین الملل معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با توجه به گستره فعالیتها در زمینه کشاورزی، به ضرورت جلب همکاری معاونت های مختلف وزارت جهاد کشاورزی نظیر معاونت صنایع تبدیلی، زراعت و سایر بخشها زیرمجموعه جهاد کشاورزی، اشاره کردند. ایشان همچنین با بیان تجربه موفق با همکاری فائو در دشت قزوین، پیشنهاد دادند که رویکرد پروژه سیستان در زمینه کشاورزی نیز میتواند مواجهه علمی با موضوع بهرهوری آب باشد.
در انتها مقرر شد که دفتر پروژه سیستان، ضمن درج انتظارات بیان شده توسط نمایندگان دستگاه های مدعو، نسخه اولیه تهیه شده از تفاهمنامه را جهت انجام بررسی های تکمیلی و انجام سایر مراحل به نمایندگان دستگاه های مزبور ارسال کرده و طی فرصت مشخص پاسخها و پیشنهادات ایشان را دریافت کند.
پروژه «ارتقای مدیریت یکپارچه منابع طبیعی برای احیای زیستبومهای تالابی و حمایت از توسعه معیشتهای جایگزین جوامع محلی» به عنوان پروژه مشترک بین سازمان حفاظت محیط زیست و برنامه توسعه ملل متحد و با حمایت مالی اتحایه اروپا از خرداد ۱۳۹۹ آغاز به کار کرده است. این پروژه تلاش میکند تا در راستای اهدافی از قبیل "ارتقای ظرفیتها و هماهنگی، مدیریت پایدار منابع آب وخاک شامل مدیریت و احیای تالاب هامون و توسعه اقتصاد محلی شامل کشاورزی سازگار با اقلیم و معیشتهای جایگزین" به فعالیت بپردازد.
نظرات