چالش‌های صنعت برق در فرانسه/ از وابستگی به انرژی هسته‌ای تا ناترازی در ایام پرباری

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، بر اساس آمار و ارقام، بیش از 70 درصد برق کشور فرانسه در حال حاضر از طریق انرژی هسته‌ای تولید شده و دیگر منابع مثل برق‌آبی و بادی به ترتیب 13 و 8 درصد از تولید برق این کشور را شامل می‌شود.
اگرچه میزان تولید برق فرانسه در شرایط عادی پاسخگوی نیاز این کشور است، اما در شرایط اوج مصرف، با مشکلاتی در حوزه تأمین برق رو به رو می‌شود.
به طور مشخص در حالی که در این کشور روزانه 65 هزار مگاوات برق تولید می‌شود، اما در ایام اوج، مصرف برق فرانسوی‌ها تا 75 هزار مگاوات نیز افزایش می‌یابد که باعث ناترازی در تولید و مصرف می‌شود.
بر همین اساس کارشناسان فرانسوی بر این باور هستند که این کشور در حوزه صنعت برق با دو چالش عمده رو به رو است که یکی مربوط به تک قطبی بودن تولید و دیگری مربوط به ناترازی در تولید و مصرف است.
کارشناسان تأکید دارند که انرژی برق هسته‌ای فرانسه باید در سال‌های آینده کاهش یابد و با انرژی خورشیدی و بادی جایگزین شود؛ موضوع مهمی که در راستای اهداف بالادستی اتحادیه اروپا نیز قابل تفسیر است و  این اتحادیه نیز افزایش سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در سراسر کشورهای عضو را تا سال 2030 و بر اساس توافقنامه آب و هوایی پاریس هدف گذاری کرده است.
در همین رابطه وب سایت « www.euractiv.com » با پرداختن به این دو موضوع مهم در مطلبی با عنوان « France moves towards more flexible electricity system » نکاتی را متذکر شده که قابل تأمل است.
در مطلب مورد اشاره آمده است که در آینده آنچه که با سرعت بیشتری در حوزه انرژی برق توسعه خواهد یافت، نه انرژی برق هسته‌ای و برق‌آبی بلکه انرژی برق خورشیدی و بادی خواهد بود و این در حالی است که مشکلات پیش روی هر نوع انرژی برای ادغام در شبکه سراسری فرانسه یکسان نیست.
از جمله تفاوت‌هایی که میان برق‌آبی با برق خورشیدی و بادی در کشوری با اقلیم فرانسه وجود دارد این است که انرژی برق‌آبی را می‌توان کنترل کرد ولی انرژی‌های خورشیدی و بادی به شدت به شرایط آب و هوایی وابسته است و می‌تواند با وقفه منبع انرژی محدود شود، چرا که تغییرات در حوزه تولید برق‌آبی بسیار کندتر از تغییرات در تولید برق بادی و خورشیدی است و همین موضوع یکی از نگرانی‌های توسعه این انرژی‌های تجدیدپذیر تلقی می‌شود.
پژوهش‌های تازه‌ای که در بازه زمانی سال های 2017 تا 2022 انجام شده نشان می‌دهد راهکارهایی برای ادغام منابع انرژی تجدیدپذیر در شبکه سراسری برق وجود دارد که به طور دقیق سبب خواهد شد حداقل 50 درصد از انرژی برق تولیدی به منابع تجدیدپذیر اختصاص یابد.
در یادداشت مورد اشاره از اولین راهکار به عنوان تجمیع منابع غیرمتمرکز یاد می شود که امکان ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا را با تکیه بر مزارع تولید انرژی برق بادی و برق خورشیدی و نیز سیستم‌های ذخیره انرژی، خودروهای الکتریکی و... فراهم می‌کند.



در اینجا تأکید شده است که هرچه شبکه تجمیع بزرگ‌تر باشد، مدیریت آن ساده‌تر خواهد بود؛ اقدامی که سبب خواهد شد منابع تولید برق به واسطه تنوع‌بخشی صورت گرفته انعطاف پذیر شود و تغییرات آب و هوایی و دیگر رخدادها برای صنعت برق چالش جدی ایجاد نکند.
در همین رابطه کارشناسان صنعت برق در کشور فرانسه عقیده دارند شرایط کنونی تولید برق در این کشور بخاطر اینکه به شدت به برق هسته‌ای و آبی وابسته است، اصلاً رضایت بخش نیست و ضرورت دارد در سال آینده به صورت جدی موضوع تنوع‌بخشی و افزودن منابع مختلف تولید برق در دستور کار مدیران این کشور قرار بگیرد.
در این مطلب از راه دوم برای ادغام بیشتر انرژی‌های تجدیدپذیر در شبکه به عنوان تعادل بخشی میان تولید و تقاضا یاد شده و آمده است علی‌رغم تلاش برای افزایش تولید همچنین لازم است تا مصرف با تولید سازگار شود؛ اتفاقی که سبب می‌شود تا برای متولیان صنعت برق، فرصت بیشتری به منظور تنوع‌بخشی به تولید و نه صرفاً تولید تک قطبی فراهم شود.
در ادامه آمده است به منظور سازگار کردن مصرف با تولید به طور مثال می‌توان در مراکز خرید دمای یخچال‌ها را در زمان‌هایی که آفتاب نیست، به حداقل رساند. همچنین سردخانه‌ها را می‌توان در صورت عایق بندی صحیح و در زمان های غیر آفتابی  برای چندین ساعت بدون استفاده از برق در دمای منفی 20 درجه سانتی‌گراد نگاه داشت. این اقدام و اقدام‌های مشابه را می‌توان با کمک فناوری‌های نوین و شبکه‌های هوشمند به صورت سیستمی اجرایی کرد و نقش موثری در کاهش مصرف برق داشت.
در بخش دیگری از این مطلب تأکید شده است که البته در فرانسه بر خلاف اینکه انعطاف‌پذیری در تولید امکان مدیریت و کنترل دارد، اما انعطاف‌پذیری در مصرف بخاطر اینکه بر اساس قوانین این کشور محدود کردن مصرف مشترکان جز با جبران خسارت‌ها امکان پذیر نیست، با چالش‌هایی همراه است.
کارشناسان صنعت برق در فرانسه عقیده دارند اگر مصرف‌کنندگان برق به صورت گاه گاه و هر بار به مدت 15 تا 20 دقیقه سیستم‌های گرمایشی و یا سرمایشی خود را خاموش کنند، می‌توانند به طور متوسط 5 تا 8 درصد در مصرف برق صرفه‌جویی کنند و از این طریق به پایداری جریان برق در این کشور کمک کنند.
در مجموع آنچه که اکنون برای فرانسوی‌ها مهم است، تلاش برای تنوع‌بخشی و انعطاف‌پذیری در صنعت برق و نیز تعادل بخشی میان تولید و مصرف به صورت هم‌زمان است که می‌تواند چالش‌های پیش روی برق این کشور را در آینده برطرف کند.
لینک اصل خبر در سایت وزارت نیرو

    منبع خبر

    وزارت نیرو

    وزارت نیرو

    وزارت نیرو

      نظرات