شهریار تبریز / سحر فکردار: امروز؛ روزی متعلق به دنیای رنگی و زیبای دختران، فرشتگانی است که قدم به زمین نهادهاند تا عصایی شوند برای پیری پدر و تکیهگاهی باشند برای دلتنگیهای مادر. دخترانی که با به دنیا آمدنشان رایحهای از بهشت را با خود به همراه آوردهاند تا به دنیا طراوتی دو چندان بخشند.
نامگذاری میلاد حضرت معصومه (س) به عنوان روز دختر، یک روز نمادین نیست، بلکه دختران باید آن حضرت را الگوی زندگی خود قرار دهند.
این اقدام، حرکتی فرهنگی برای یادآوری شخصیت حضرت معصومه (س) و ترویج ابعاد وجودی این بانوی اهل بیت در میان دختران مسلمان بود تا دختران این مرز و بوم از شخصیت آن حضرت الگوبرداری کنند. همچنین، این اقدام برای گرامیداشت مقام دختر و آشنایی آنان با نحوه صحیح زندگی با بهره گیری از فرهنگ ایرانی و اسلامی است.
ویژگیهای شاخص حضرت معصومه (س)
حضرت فاطمه معصومه (س) در روز اول ذیقعده سال ۱۷۳ هجری، در شهر مدینه چشم به جهان گشودند. این بانوی بزرگوار، از همان آغاز، در محیطی پرورش یافتند که پدر و مادر و فرزندان، همه به فضایل اخلاقی آراسته بودند. عبادت و زهد، پارسایی و تقوا، راستگویی و بردباری، استقامت در برابر ناملایمات و بخشندگی و پاکدامنی از صفات برجسته این خاندان پاک سیرت و نیکو سرشت به شمار میرفت. پدران این خاندان، همه برگزیدگان و پیشوایان هدایت، گوهرهای تابناک امامت و سکانداران کشتی انسانیت بودند.
شخصیت والای حضرت معصومه (س)، سبب شده که بعد از امام رضا(ع) برترین فرزند امام کاظم(ع) شناخته شوند. عالمه بودن و همراهی ایشان با امام زمان خود، از نکات ارزنده شخصیتی ایشان است که نه تنها وی را برای دختران جامعه الگو میسازد، بلکه مردان نیز در ولایتمداری باید از ایشان الگوبرداری کنند. این بانو دارای ویژگیها و امتیازات فراوانی هستند.
آنچه حضرت معصومه (س) را به "فاطمه ثانی" تبدیل کرد، بصیرت ایشان در همراهی و نصرت رساندن به امام زمان خویش بود که نه تنها بازنماندند؛ بلکه کاروانی با امیری خود به راه انداختند و عازم طوس شدند تا به امامشان بپیوندند و از هزینه کردن جان خویش نیز کوتاهی نکردند.
نگاه اسلام و قرآن به زن به عنوان موجودی است که از نظر آفرینش و خلقت همسان با مرد است. خداوند در آیات ۸ تا ۴۱ سوره تکویر، رفتار زشت اعراب جاهلی را به نقد می کشد و از اینکه خود را صاحب جان دختران می شمارند و به خود حق می دهند که آنان را بکشند و زنده به گور کنند، مورد سرزنش قرار می دهد و می پرسد که "جان دختران و حق حیات دختران از آن خداست که ایشان را آفریده و جان داده است و کسی را نرسد که این حق را از ایشان سلب کند و جانشان را بگیرد"، آن گاه می پرسد "این دختران را به چه گناهی میکشند؟ "
در تعبیر بسیار جالبی خداوند در آیه ۴۹ سوره شوری نیز از دختر به عنوان هدیه یاد میکند که انسانها باید از این هدیه خداوند خوشحال شوند. بدیهی است این تعبیر بهترین تعبیر ممکن برای دختر است. به طوری که پیامبر اسلام (ص) در تعبیری، دختران را به "باقیات صالحات" تعبیر می کنند.
نقشآفرینی دختران در نهاد خانواده
اهمیت پرداختن به موضوع دختر ریشه در اهمیت نهاد خانواده دارد، چرا که نهاد مقدس خانواده رکن بنیادین اجتماع بشری است و اولین شرط داشتن جامعهای سالم و پویا و حفظ سلامت و پایداری خانواده است که این موضوع نیز در گرو نقشآفرینی سازنده دختران و زنان در خانواده است. اگر چنین نباشد بخش زیادی از هویت اجتماعی انسانی نابود میشود و در پی آن تلاشهای فردی و اجتماعی بیثمر و نافرجام میماند.
دختران امروز، مادران آینده هستند و آینده سازان این مملکت را در دامان خود پرورش میدهند، بنابراین با توجه به جایگاه مهم دختران در جامعه و فرهنگ کشور، سلامتی جسمی و روحی و حضور آنان در صحنههای علمی، اجتماعی و سیاسی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
دخترانی که آرزوها و دغدغههایشان کم نیست و برای رسیدن به این آرزوها و خواستهها، همه تلاش خود را به کار گرفتهاند تا با موفقیت در همه عرصهها به جامعه نشان دهند اگر به دختران اعتماد شود، بسیاری از مشکلات حل شدنی است.
نظرات