شهریار تبریز: خانه مشروطه(مشروطه اوی) یک مکان معمولی نیست بلکه روزگاری محل تجمع کسانی بود که تصمیمات مهمی برای کشور گرفتهاند. حتی اگر اهل تاریخ نباشید معماری و فضای خانه مشروطه به قدری جذاب است که شما را مجذوب خود میکند. پس توصیه میکنیم تا انتهای مطلب همراه ما باشید و در سفر به تبریز حتما به سراغ این خانه تاریخی بروید.
درباره خانه مشروطه
قدمت خانه مشروطه تبریز به ۱۵۰ سال می رسد و اینکه این خانه بعد از زلزلههای پیاپی که در تبریز رخ داد همچنان سالم ماند، نشان از استحکام آن دارد. شاید هم این خانه به این سرعت قصد نابودی نداشته و حرفی برای گفتن دارد. اولین مالک خانه مشروطه حاج مهدی کوزه کنانی معروف به ابوالمله از بازرگانان و آزادیخواهان بود. زمانی که محمد علی شاه قاجار مجلس را به توپ بست و قصد جان حاج مهدی را کرد، او نیز برای حمایت از مشروطه خواهان خانه خود را در اختیارشان قرار داد تا در آنجا دور هم جمع شوند، مشورت کنند و تصمیمات مهم بگیرند.
در این نقطه از تاریخ بود که این خانه معمولی تبدیل به مکان مهمی شد. مکانی که شخصیتهای مهمی مثل باقرخان و ستارخان در آن رفت و آمد میکردند و اعلامیههای ضد حکومتی در آن چاپ و منتشر میشد. به این ترتیب این خانه مکان تجمع مشروطهخواهان و به خانه مشروطه معروف شد. این خانه که از آثار ملی ایران است در سال ۱۳۶۷ به مالکیت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درآمد و در سال ۱۳۷۵ به موزه تبدیل شد.
معماری خانه
خانه مشروطه در زمینی به مساحت ۱۳۰۰ متر مربع ساخته شده است. معمار این خانه باشکوه فردی به نام حاج ولی معمار است که آن را در دو طبقه ساخته است. به محض ورود به حیاط خانه حوض پر از آب، و باغ گلکاری شده در کنار معماری قاجاری ساختمان با ستونهای بلند و پنجرههای ارسی شکل که با پنجرههای رنگی تزئین شدهاند حسابی توجهتان را جلب میکند. با دیدن این صحنه به گردشگرانی که به محض ورود مشغول عکاسی هستند حق میدهید.
فضای داخلی ساختمان دارای اندرونی و بیرونی است. طبقه اول ۶ اتاق با گچبریهای زیبا و طبقه دوم ۶ اتاق به همراه یک تالار بزرگ دارد. زیباترین بخش مربوط به این خانه ایوانهای طبقه دوم و شاهنشین است که با پنجرههای رنگی، سقف چوبی با تزئینات برجسته خودنمایی میکند. در و پنجرهها نیز با طرحهای برجسته اسلیمی و گل و برگ تزیین شده است.
دیدنی های موزه
از زمان ورود به این ساختمان دو مجسمه همراه با دو توپ میبینید که نشان دهنده جنگ و درگیریهای دوران مشروطه است. اما با ورد به ساختمان قسمتهای مختلفی برای بازدید وجود دارد: تندیس انسانهای بزرگی که هر کدام به نحوی در جریان مشروطه نقش داشته اند مثل: ستارخان، باقرخان، زینب پاشا، ثقهالاسلام تبریزی، حاج علی ختایی و غیره.
ابزارهایی که در این دوره برای چاپ فرامین مشروطیت و اعلامیهها استفاده میکردند مانند دستگاه چاپ ژلاتینی، عکسهایی از شخصیتهایی مثل مظفرالدین شاه، محمدعلی شاه و دیگر مخالفان مشروطه، مدارک مرتبط با انقلاب مشروطه، فرش مشروطه، وسایل شخصی سران مشروطه.در زیر زمین این خانه هم میتوانید ۵۰۰ جلد کتاب که حدود ۳۰۰ جلد آن مرتبط با موضوع مشروطه خواهی است را ببینید.
دسترسی به خانه مشروطه
فرقی نمیکند با چه وسیلهای به تبریز سفر میکنید، هواپیما، قطار، اتوبوس یا ماشین شخصی برای رفتن به خانهمشروطه کافی است خود را به خیابان تربیت برسانید. بعد از اینکه به خیابان تربیت رسیدید از قسمت غربی بازار قدیمی وارد محله راسته کوچه شوید. دقیقا روبروی مسجد جامع خانه تاریخی مشروطه قرار دارد.
جاذبههای اطراف موزه مشروطه
از جمله جاذبههای اطراف خانه مشروطه که میتوانید بعد از بازدید از خانه به سراغ آنها بروید میتوان به موزه قاجار، موزه کارتون، پارک گلستان، خانه بهنام گنجهای اشاره کرد. این مورد به شما کمک خواهد کرد در برنامهریزی سفر به شهر تبریز بتوانید از چندین جاذبه در یک روز بازدید کنید و از فرصت خود نهایت استفاده را ببرید.
نظرات