شهریار تبریز: موزه قاجار در محله ششگلان که یکی از محلات قدیمی تبریز است، قرار دارد. در دوره قاجار عمارتهای بسیار زیبایی در این محله احداث شده بود که خانه امیرنظام گروسی یکی از با ارزشترین بازماندههای این خانههای تاریخی است که هنوز هم با صلابت و عظمت خاص، خودنمایی میکند. این خانه که اکنون از آن به عنوان موزه قاجار استفاده میشود در دوره ناصرالدین شاه و در زمان پیشکاری امیرنظام گروسی و توسط وی بنا گردیده است. منابع حاکی از آن است که در دورههای بعد نیز والیان آذربایجان در این عمارت سکونت داشتهاند.
تالارهای جالب و دیدنی این بنا به نمایش آثار مختلف هنری و صنایع دستی متعلق به دوران قاجار اختصاص یافته است . بخش تندیس و تابلوهای تصویری در این موزه برای بازدید هر ایرانی جالب و تامل برانگیز است . عکس هایی در این موزه عرضه شده است که بادوربین های ابتدایی که در دوره ناصری وارد ایران شده است عکسبرداری شده اند.
نفایس دیگری چون خاتم کاری ها ، خوشنویسی دستنویس ها، لباس ها و برخی وسایل و ابزار زندگی از منظر مردم شناسی و بررسی اجتماعی نیز حائز و جذاب هستند.
دلیل انتخاب این بنا به عنوان موزه قاجار اهمیت دارالسلطنه تبریز در دوره قاجار بوده است. در اوایل دوره قاجار در زمان عباسمیرزا این شهر ولیعهدنشین گردید و پس از آن نیز جانشینان سلاطین قاجار در این شهر مستقر شدند و به هنگام رسیدن به سلطنت به پایتخت عزیمت میکردند. همچنین در دوره جنگهای ایران و روس این شهر مرکز ثقل و مقر فرماندهی بوده است.
معماری خانه امیر نظام گروسی
خانه قاجاریه در زمینی به مساحت ۳۰۰۰ متر مربع با زیربنای ۱۵۰۰ متر مربع و در دوطبقه ساخته شده است. با ورود به عمارت قاجاریه اولین چیزی که با آن روبرو می شوید، حیاط زیبا و بزرگ این عمارت شاهکار است. در بدو ورود حوض مستطیل شکل و باغچه های گل کاری شده اولین المان هایی هستند که نظرتان را به خود جلب می کند.
همینطور که در حیاط بیرونی این عمارت قدم می زنید به خانه زیبا امیر نظام گروسی می رسید. خانه ای که این روزها همچنان حال و هوای پیشین را دارد. ایوان سراسری عمارت با ۱۶ ستون و سر ستون های گچ بری شده بر افراشته شده است.
در نمای بیرونی این عمارت از پنجره های مشبک ارسی و شیشه های رنگی استفاده شده است. چهار پلکان در جلوی عمارت امیر نظام شما را به داخل خانه راهنمایی می کند. درون این خانه موزه ای کامل از اسناد و آثار دوران قاجاریه قرار دارد.
با پا گذاشتن به داخل این عمارت چهار اتاق در ضلع شرقی و هفت اتاق در ضلع غربی مشاهده می کنید. تالارهای بزرگ و آیینه کاری شده در کنار اتاق های خانه امیر نظام گروسی قرار گرفته که زیبایی آن را دو چندان کرده است.
از جذاب ترین بخش های خانه امیر نظام گروسی می توان به وجود حیاطی در پشت عمارت اصلی اشاره کرد. این حیاط محل عبور و مرور اعضای خانه قاجاریه بوده است. در حیاط پشتی انبارهای خانه قاجاریه قرار گرفته است.
امیر نظام گروسی کیست؟
امیر نظام گروسی، صاحب عمارت قاجاریه یکی از مردان سیاسی و با نفوذ دربار قاجاریه بوده است. این امیر نه تنها در دربار، بلکه در میان مردن آن زمان نیز محبوب بود. امیر نظام گروسی قدم های بزرگی در جهت رفاه مردم و پیشرفت کشورمان برداشته است. از آوردن دستگاه ضرب سکه به ایران گرفته تا ایفا نقش در جریان نهضت تنباکو در کارنامه زندگی امیر نظام وجود دارد.
خانه قاجاریه کجاست؟
خانه قاجاریه در محله قدیمی ششگلان تبریز قرار گرفته است. مقبره الشعرا و خانه های قدیمی بسیاری در این محله قرار گرفته است. برای رسیدن به موزه قاجاریه ابتدا خودتان را به خیابان ثقه الاسلام برسانید. به سمت راست خیابان بپیچید، درست در خیابان فرعی شهریار و در کنار بیمارستان کودکان خانه قاجاریه را مشاهده می کنید.
نظرات