تشریح وضعیت مدیریت پسماند در استان اصفهان در آستانه 22 آوریل روز جهانی زمین
در آستانه 22 آوریل روز جهانی زمین برابر با دوم اردیبهشت ماه
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست اصفهان «پارما » در آستانه 22 آوریل روز جهانی زمین برابر با دوم اردیبهشت ماه که در کشور ما به عنوان روز زمین پاک نامگذاری شده، دکتر احمد رضا لاهیجان زاده ، سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست و دبیرکارگروه مدیریت پسماند استان اصفهان در گفت و گو با این پایگاه خبری به تشریخ وضعیت مدیریت انواع پسماند در استان اصفهان پرداخت.
وضعیت پسماندهای عادی
لاهیجان زاده در این گفت و گو در زمینه وضعیت پسماندهای عادی اظهار داشت: با عنایت به نتایج حاصله از طرح جامع مدیریت پسماندهای شهری و روستایی استان اصفهان، میزان پسماند های عادی تولیدی در استان اصفهان حدود 3000 تن در روز است که بیشترین سهم این پسماندها در مجموع بخش شهری و روستایی مربوط به شهرستان اصفهان با حدود 98/42 درصد و کمترین آن مربوط به خور و بیابانک با 32/0 درصد است.
اطلاعات گرافیکی درصد پسماند تولیدی، قابل جمع آوری و منتقل شده به مقصد
در مجموع ببخش شهری و روستایی شهرستانهای مختلف استان نسبت به کل پسماند استان
وی افزود: حدود 2700 تن در روز در بخش شهری تولید می گردد که بیشترین سهم این پسماندها از کل پسماند شهری استان، مربوط به شهرستان اصفهان با حدود 4/45 درصد و کمترین آن مربوط به بوئین میاندشت با 24/0 درصد است. همچنین حدود 300 تن در روز در بخش روستایی پسماند عادی تولید می گردد که بیشترین سهم این پسماندها از کل پسماند روستایی استان، مربوط به شهرستان اصفهان با حدود 33/22 درصد و کمترین آن مربوط به خور و بیابانک با 75/0 درصد است.
مهمترین نقاط قوت و راهبردهای مهم مدیریت پسماند در استان اصفهان:
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان مهمترین نقاط قوت مدیریت پسماند در استان را وجود شرکت های منطقه ای مدیریت پسماند دانست که برخی از آن ها پتانسیل بالا و نقطه قوت مهمی برای پوشش کامل مدیریت پسماند مناطق زیر مجموعه خود دارند و در حال حاضر 7 کارخانه تولید کود کمپوست در استان اصفهان فعالیت می کنند.
دبیرکارگروه مدیریت پسماند استان اصفهان کفت: در حال حاضر و در مجموع بخش شهری و روستایی در کل سطح استان حدود 70 درصد پسماند استان پردازش می شود و در وضعیت فعلی حدود 20 درصد پسماندهای استان به صورت مستقیم دفن می گردد.
استفاده از راهبردها و سیاستهای کلان مدیریت پسماند در سطح استان با هدف ایجاد وحدت رویه، باید در کل استان مدنظر واقع شود. یکی از راهبردهای مهم پردازش در مقصد به عنوان نمونه، توسعه و به کارگیری فنآوریهای نوین پردازش پسماند، تولید مواد و انرژی است.
نحوه مدیریت پسماندهای پزشکی:
لاهیجان زاده در باره نحوه مدیریت و میزان پسماندهای بیمارستانی اظهار داشت: تعداد بیمارستان های استان اصفهان 67 و تعداد مراکز خدماتی و درمانی غیربیمارستانی 13263 واحد است که از این میان میزان پسماندهای عفونی و تیز و برنده بیمارستان ها و مراکز بهداشتی و درمانی استان اصفهان 412/ 19 تن در روز، میزان پسماندهای شیمیایی و دارویی 760 کیلوگرم در روز و میزان پسماندهای عادی 08/18 تن در روز برآورد شده است.
وی افزود: پسماندهای عفونی و تیز و برنده بیمارستان ها بی خطرسازی و پسماند بی خطرسازی شده 21 بیمارستان استان از طریق مرکز امحاء پسماندهای ویژه استان مدیریت و مابقی به سایت دفع پسماند پزشکی منطقه، منتقل می گردد. بخش اعظم پسماندهای شیمیایی و دارویی تولیدی در بیمارستان ها و سایر مراکز خدماتی و درمانی، به مراکز امحاء و بخش ناچیزی از آن تثبیت و دفن می شود.
چگونگی مدیریت پسماند های کشاورزی، صنعتی و ویژه:
دکتر لاهیجان زاده گفت: میزان پسماند ویژه کشاورزی تولیدی در استان اصفهان 8 تن در سال است که از طریق مراکز امحاء کننده پسماندهای ویژه مدیریت می شود و میزان سموم مصرفی از جمله انواع علف کش، قارچ کش، حشره کش و سایر موارد، 1285 تن در سال و کودهای مصرفی شامل کود ازته، کود فسفاته و کود پتاسه، 90415 تن در سال است. وی در زمینه مدیریت پسماندهای صنعتی و ویژه افزود: با توجه به اینکه مطالعات طرح جامع مدیریت پسماندهای صنعتی و ویژه استان اصفهان توسط دانشگاه صنعتی اصفهان با پیشرفت 80 درصدی و مکانیابی 15 مرکز دفع پسماند صنعتی استان، در حال انجام است اطلاعات مورد نظر در این بخش پس از اتمام این مطالعه و ارائه نتایج آن اعلام خواهد شد.
عملکرد مدیریت پسماند استان (سال 1401)
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان عملکرد مدیریت پسماند در استان اصفهان در سال 1401 را رضایت بخش دانست و مواردی همچون: بازدید از 607 محل دفن زباله شهری و روستایی، نخاله های ساختمانی و کارخانه کمپوست - بازدید از 298 بیمارستان و سایر مراکز درمانی - بازدید از 81 سایت پسماند صنعتی غیر ویژه و واحد بازیافت و یا امحاء کننده پسماند - بازدید از نحوه مدیریت پسماند 2835 واحد صنعتی و بازدید از نحوه بارگیری پسماندهای صنعتی و ویژه در 483 واحد صنعتی در سطح استان را با توجه به کمبود نیروی کارشناسی و امکانات پایش بسیار مطلوب خواند.
وی همچنین از اقدام های نظارتی بخش مدیریت پسماند حوزه معاونت محیط زیست انسانی این اداره کل به نظارت بر وصول پسماند در 134 واحد بازیافت و یا امحاء کننده پسماند واقع در شهرستان های استان و صدور 994 اخطاریه محیط زیستی برای مدیریت غیراصولی انواع پسماند عادی، صنعتی، ویژه کشاورزی و پزشکی خبر داد و گفت: در سال گذشته 49 مورد مجوز واردات و صادرات پسماند و 16 مورد مخالفت با واردات و صادرات پسماند و نیز 5803 مورد مجوز سامانه ای به منظور نقل و انتقال پسماند از سوی این صادر شده است. واحد حقوقی این اداره کل هم در سال گذشته 124 مورد پیگیری قضایی در زمینه مدیریت غیراصولی انواع پسماند عادی، صنعتی، ویژه ،کشاورزی و پزشکی داشته است و 110 جلسه کارگروه مدیریت پسماند و جلسات تخصصی کارگروه مدیریت پسماند طی سال 1401 در سطح شهرستان ها و مرکز استان تشکیل شده است.
اقدام های شاخص استان در زمینه مدیریت پسماند طی سال 1401
دکتر احمد رضا لاهیجان زاده، سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست و دبیرکارگروه مدیریت پسماند استان اصفهان در پایان این گفت و گو به شش مورد از اقدام های شاخص استان در زمینه مدیریت پسماند طی سال 1401 اشاره کرد:
1. از جمله اقدام های شاخص استان اصفهان در سال گذشته، تصویب طرح جامع مدیریت پسماندهای شهری و روستایی استان اصفهان به عنوان اولین استان کشور، در کارگروه ملی مدیریت پسماند با حضور معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور و کارگروه مدیریت پسماند استان به ریاست معاون محترم امور عمرانی استانداری اصفهان است.
2. دفع نهایی اصولی پسماندهای عفونی و تیز و برنده بیمارستان ها و مراکز خدماتی و درمانی از طریق مرکز امحاء پسماندهای ویژه استان که پس از سال های متمادی به نتیجه رسید و از ابتدای مردادماه سال گذشته تاکنون، 42 بیمارستان نسبت به عقد قرارداد با مرکز امحاء پسماندهای ویژه استان و 27 بیمارستان و مراکز خدماتی و درمانی نسبت به انتقال و مدیریت پسماندهای مذکور از طریق مرکز مورد اشاره اقدام نموده اند. بدین ترتیب از ابتدای مرداد ماه سال گذشته تاکنون از دفن حدود 620 تن پسماندهای عفونی و تیز و برنده بی خطرسازی شده ممانعت و از طریق مرکز امحاء پسماند ویژه استان مدیریت شده است.
3. افزایش 15 درصدی پاکسازی اراضی استان اصفهان نسبت به سال گذشته، شامل پاکسازی 605/2211 (دو هزار و دویست و یازده )هکتار از اراضی استان اصفهان در قالب اجرای طرح ملی «مسیر سبز- ایران پاک» که جمعاً 35/24601 (بیست و چهار هزار و ششصد و یک) تن پسماند جمع آوری شده است.
4. پاکسازی محل دفن زباله غیراصولی شهری و روستای در برخی ازشهرستان های استان از جمله نجف آباد، نایین و خوانسار.
5. شروع طرح جمع آوری و بازیافت مازوت های تخلیه شده در اراضی بختیار دشت شهرستان شاهین شهر و میمه.
6. تعیین تکلیف مدیریت متمرکز پسماندهای عادی در شهرستان های شهرضا، مبارکه و دهاقان در کارگروه های مدیریت پسماند استان./ ر
نظرات