شهریار تبریز/آذر کریمزاده: در مقیاس جهانی حداقل ۵۰ درصد درختان تا سال ۲۰۵۰ در معرض خطر قرار خواهند گرفت. جهت مقابله با این وضعیت، روش ها و ابزارهای مختلفی وجود دارد که امروزه بایستی مورد توجه قرار گیرد.
در سپتامبر ۲۰۲۲، تیمی از محققان با ملیتهای مختلف، از جمله دانشمندی از مرکز ملی پژوهشهای علمی فرانسه، مطالعهای را در رابطه با خطرات ناشی از درختان کاشتهشده در مناطق شهری با توجه به گرمایش جهانی در مجلهی معتبر تغییرات طبیعی اقلیمی منتشر کردند. این تجزیه و تحلیل نشان دهنده اولین مطالعه در مقیاس بزرگ در مورد چگونگی سازگاری پوشش گیاهی شهری با افزایش دما و دوره های خشکسالی بود. و همانطور که انتظار می رود، نتایج این مطالعه نگران کننده است. دانشمندان برآورد می کنند که در حال حاضر بین ۵۶ تا ۶۵ درصد از گونه های درختی در مناطق شهری در سراسر جهان در معرض خطر آب و هوا هستند. این ریسک می تواند تا سال ۲۰۵۰، بین ۶۸ تا ۷۶ درصد از درختان را تحت تاثیر قرار دهد.
با این حال، شهرها جهت مقابله با تاثیرات مخاطرات شدید آب و هوایی نیاز مبرم به طبیعت دارند. و در این رابطه، درخت نقش حیاتی در تنظیم آب و هوای شهرها دارد. در واقع، زیرساخت های شهری ما که ماهیت معدنی دارند، بدون وجود درخت، به کوره های واقعی تبدیل می شوند. به این ترتیب وجود درختان موجب کاهش دما در شهر، مدیریت آب باران و جلوگیری از سیل می شود. و اینکه نبایستی نقش آن را در حفظ تنوع زیستی خود در مناطق شهری و همچنین سهم زیبایی شناختی اجتناب ناپذیر آن را نادیده بگیریم.
پیش بینی آب و هوای فردا
جهت رویارویی با این مشکل، دانشمندان به شهرها توصیه می کنند که از همین امروز تغییرات آب و هوایی، به ویژه افزایش دوره های خشکسالی را در تابستان و زمستان پیش بینی کنند که در آغاز سال ۲۰۲۳، شاهد خشکسالی زمستانی تاریخی، با ۳۲ روز متوالی بدون بارندگی قابل توجه در سراسر فرانسه بودیم و این در واقع یکی از چالش های کلیدی سبزینگی شهرها بود. جوامع امروزی به خوبی می دانند که آبیاری عمومی در سال های آینده به طور فزاینده ای محدود خواهد شد، که این موضوع با افزایش پوشش گیاهی شهری متناقض است. از اینرو لازم است بر روی گونه هایی که تحمل بیشتری نسبت به گرما داشته و مصرف آب کمتری دارند حساب کرد. بدین منظور ابزارهایی بوجود آمده است. به عنوان مثال، اخیراً مرکز مطالعات و تخصص در مورد خطرات، محیط زیست، تحرک و برنامه ریزی فرانسه از ابزاری بنام خدمات اکوسیستمی ارائه شده توسط درختان، تعدیل شده بر اساس گونه ها را راه اندازی کرده است که ۸۵ گونه درخت و درختچه و همچنین محدودیت های مربوطه و ظرفیت آنها را با تغییرات آب و هوایی محلی سازگار می کند.
مدیریت بهینه آب شهری
یکی دیگر از جنبه های مهم که به درختان کاشته شده در مناطق شهری امکان انطباق با آب و هوای فردا را می دهد، مسئله آب است که جوامع محلی را امروزه ملزم به کار بر روی زیرساخت هایی می کند که به آنها امکان می دهد آب باران را در شهر جمع آوری کرده و از آن استفاده مجدد کنند. به عنوان مثال، شرکت ورتو توسعه سیستم هایی را ارائه می دهد که آبیاری در شهر را بهینه می کند. یکی از راه حل ها نصب یک سیستم بازیابی آب سطحی در امتداد مکان های پر ترافیک (مسیرهای دوچرخه سواری یا پیاده روها) به منظور جمع آوری آب باران جهت تغذیه گیاهان مجاور آن است.
یکی دیگر از استارتاپ های فرانسوی، بنام اورباسنس، راه حل فناورانه ای را بر پایه حسگرهایی ارائه می دهد که در زمان واقعی نیاز آبی گیاهان را اندازه گیری می کند تا آبیاری را بهینه نماید. این شرکت ادعا می کند که در آبیاری شهری حدود ۳۰ تا ۷۰ درصد در مصرف آب صرفه جویی می شود. راهکاری که جهت حفظ بهتر منابع آن برای محافظت بهتر از گیاهان محسوب می شود. این نوع راهحلها جهت بهینهسازی منابع آبی و همچنین پیشبینی گرمایش جهانی با استقرار درختان سازگار با آب و هوای گرمتر، دو بازتابی هستند که بایستی در سراسر جهان با سرعت و پیشرفت زیادی اجرا شوند.
_________________________________
منبع :
نظرات