شهریار تبریز/آذر کریمزاده: برخی از آنها به سیستمهای انگیزشی جهت افزایش عمل تفکیکسازی تکیه کردهاند در حالیکه برخی دیگر معتقد به فناوریهای هوشمند هستند.
سه سال پس از تصویب «قانون اقتصاد چرخشی و مبارزه با زباله»، بسیاری از شرکتهای جوان فرانسوی با پیشنهاد راهکارهای جدید هم برای حرفهایها و هم برای اشخاص، جهت جمعآوری، تفکیک و مدیریت بهینه پسماند دست به نوآوریهای جدیدی زدهاند. از آن میان، میتوان به راهحلهایی برای بازیافت مواد ضروری جهت تحول زیستمحیطی (همچون پسماندهای ساختمانی با مواد کامپوزیت) و همچنین فناوریهایی برای بهبود عملکرد مراکز تفکیک و دستهبندی اشاره کرد؛ فنآوریهایی که تشویق به تفکیک بهتر پسماندها یا حتی کانالهای بازیافت برای مواد جدید، مانند رنگ را بهینه میکنند. در ذیل به ذکر چند نمونه از استارتآپهایی که جهت حرکت به سمت اقتصاد چرخشی، متدهای هوشمندانه تفکیک و بازیافت پسماند را بکار میبرند میپردازیم:
" فرمت " ، جهت بازیابی مواد کامپوزیت بصورت فیبر کربن
فرمت یک استارتآپ فرانسوی است که جدیدترین فرآیند بازیافت و بازیابی را برای مواد کامپوزیتی بصورت فیبر کربن ابداع کرده که این ماده به صنایع خاصی مانند هوانوردی، خودروهای پیشرفته یا توربین بادی امکان تولید قطعات سبکتر و مقاومتری را می دهد. در سال ۲۰۲۲، این استارتاپ با جمعآوری حدود ۳۴ میلیون یورو، پیشبینی راهاندازی یک کارخانه پایلوت در نزدیکی شهر نانت با هدف ایجاد صنعت احیای واقعی برای این مواد را به پیش برد.
" نئولیت " ، راه حلی جهت کاهش سوزاندن و دفع پسماندها
نئولیت استارتآپی است که فناوری تبدیل پسماندهای غیرقابل بازیافت را به مصالح مورد استفاده متخصصان ساخت و ساز توسعه می دهد. این راهکار نه تنها سوزاندن و دفع پسماندها را به حداقل میرساند بلکه سهم عظیمی در کاهش ردپای کربن در بخش ساخت و ساز دارد.
" سیرکولار " ، شرکت بازیافت رنگ
در حالی که سالانه ۲۸ میلیون لیتر رنگ به محل دفع زباله فرستاده میشود، تا قبل از ورود استارتآپ سیرکولار به بازار، تاکنون هیچ بخش بازیافتی به اهمیت این ذخایر نپرداخته بود. این شرکت توانست پسماندها را بدون سوزاندن بازیابی کند تا رنگ قابل استفاده برای اشخاص و افراد حرفهای را ایجاد نماید.
" هایلیوت " ، سنسورهای متصل جهت مدیریت پسماند
هایلیوت یک شرکت متخصص در ساخت سنسور است که با استفاده از لیزر به طور مستقیم وضعیت پرشدن مخازن زباله را بررسی کرده سپس دادههای جمعآوری شده را در اختیار افراد مربوطه قرار میدهد تا بتوانند محل دقیق هر مخزن و سطح پر شدن آن را بطور صریح مشاهده نمایند. این راه حل به ویژه شهرها و مناطقی را هدف قرار میدهد که مایل به بهبود سیاست مدیریت پسماند خود هستند.
" لیکسو " ، هوش مصنوعی در خدمت شناسایی انواع پسماند
پیشنهادی که لیکسو به همه نقشآفرینان زنجیره مدیریت پسماند میکند این است که دید دقیقی از انبوه پسماندهایی که مدیریت میکنند داشته باشند که بتوانند ابزارهایشان را تا حد امکان با نیازهای خود تطبیق دهند. بنابراین، راه حل ارائه شده توسط لیکسو، شهرداریها و همچنین جمعآوریکنندگان، مراکز تفکیک و بازیافت ها را هدف قرار میدهد. این شرکت به ویژه در سال ۲۰۲۰ یکی از ۱۰ فینالیست چالش شهرهای سرکیولار بود.
" تریزی " ، دستیار مجازی جهت مدیریت پسماند
استارتآپ تریزی که توسط شرکتی بنام مستربات توسعه یافته است، در حکم یک دستیار مجازی محسوب میشود که مقامات محلی و شرکتها را هدف قرار داده است که بتوانند به عنوان حامی شهروندان خود در جهت تفکیک و بازیافت بهتر پسماندها عمل کنند. هدف این چتبات این است که بتواند در زمینه مدیریت پسماند پاسخگوی ساکنان یک شهر یا کارمندان یک شرکت باشد و همچنین آنها را به سمت ابتکارات مثبت در سرزمینشان هدایت کند.
" لمون-تری "، سرویسی جهت جمع آوری پسماندهای خارج از خانه
لیمون-تری یک سرویس جمعآوری و بازیافت پسماندهای خارج از خانه است. ماشینهای آن بستهبندی را تشخیص میدهند، آن را تفکیک و مرتب میکنند و به طور خودکار فشرده میسازند. این شرکت از سال تاسیس خود، نزدیک به ۳۰۰ ماشین در فرانسه در مراکز خرید، دفاتر، ایستگاههای قطار و مدارس نصب کرده است.
" تری ویست " ، فناوری جهت بهینه کردن بازیافت پسماند
سطلهای زباله حاوی منابع قابل بهرهبرداری هستند. تفکیک و بازیابی پسماندهای ما مصرف منابع فسیلی را کاهش میدهد و بدین ترتیب تحول اکولوژیکی را تسهیل میکند. شرکت تری ویست نوعی از فناوری را ارائه میدهد که بطور مستمر و در حجم عظیمی به کاهش میزان دفع و سوزاندن پسماندها از طریق بازیابی زبالهها، کمک میکند.
" پلاستیف " ، جهت تبدیل پسماندهای پلاستیکی به اجسام بادوام با چاپ سه بعدی
پلاستیف به شرکتها پیشنهاد اجاره یکی از ماشینهای معروفش را میدهد که با چاپ سهبعدی زبالههای پلاستیکی را به اشیاء قابل استفاده و بادوام جدید تبدیل می کند. در سایه این فناوری، پلاستیف امکان بازیافت ۴۰۰ کیلوگرم پلاستیک و جلوگیری از مصرف ۳۵۰ کیلوگرم دی اکسیدکربن را فراهم میکند. پلاستیف متعهد است که به شرکتها کمک کند تا تولید پسماندهای پلاستیکی را به صفر برسانند و شیوه های جدیدی از زندگی را توسعه دهند.
__________________________
منبع :
نظرات