مروري بر نقش تعيين كننده دماي آسايش كولرها در عبور ...

به گزارش پايگاه خبري توانير ، تابستان همچنان تخته گاز مي تازد و عبور دما از مرز 40 درجه در كشور، ا‍‍‍‍‍ژدهايي را تداعي مي كند كه براي غلبه بر گرما مشتاق بلعيدن انرژي است. مصرف برق بخشهاي غير مولد تا جايي اوج مي گيرد كه توليد بخشهاي مولد و صنعتي و در نتيجه اقتصاد ملي را تحت تاثير قرار داده، نياز كنترل نشده مصرف تا حدي افزايش يافته كه زيرساختهاي نيروگاهي با حداكثر ظرفيت توليد، پاسخگو نيست و پر باري خطوط انتقال تا توزيع، آستانه تحمل شبكه را به بازي گرفته و شرايط تا جايي پيش مي رود كه با عملكرد رله هاي حفاظتي، چاره اي جز خاموشي باقي نمي ماند.
اين سناريويي واقعي است كه سال 1400 تجربه شد و مردم مجبور شدند در شرايط قطع برق، گرماي تابستان را بي كم و كاست تحمل كنند و البته تبعات انساني خاموشي در مناطق گرمسير  و شرجي كه برق برايشان حكم اكسيژن را دارد، فراتر از توصيف است.
اما اين تمام ماجرا نيست در ادبيات برق بالاتر از سياهي هم وجود دارد و بايد هوشيار بود كه مصرف بي رويه برق مي تواند علاوه بر بروز حوادث و خاموشيهاي محدود، به خطاي عملكرد تجهيزات حفاظتي و به تبع آن گسترش حوادث منجر شود كه تبعات سهمگين تري به دنبال داشته و به خاموشي گسترده يا (blackout) منجر مي شود.
هرچند صنعت برق كشور طي بيش از دو دهه اخير ( از 12 فروردين 82 تاكنون) چنين بحراني را تجربه نكرده اما در اين 20 سال كشورهاي اروپايي ،امريكا و برخي كشورهاي منطقه مثل تركيه به دفعات دچار آن شدند و بازيابي شبكه در اين مناطق روزها و هفته ها و در برخي كشورها مثل پورتوريكو در آمريكاي مركزي ماهها به طول انجاميد پس هوشيار باشيم كه مصرف بي رويه برق ولو در حد يك لامپ اضافي يا افزايش بيش از حد سرماي كولر، به مثابه قدم گذاشتن در مسيري است كه به تاريكي ختم مي شود.

ريزش قله مصرف با رعايت دماي آسايش
به گفته مسوولان صنعت برق نزديك 50 درصد اوج بار 72700 مگاواتي شبكه به مصرف خانگي اختصاص دارد كه 30 هزار مگاوات آن مربوط به بارهاي سرمايشي است از طرفي هريك درجه كاهش برودت كولرهاي گازي در تابستان تا 5 درصد از هزينه برق مصرفي را كاهش مي دهد، بنابر اين اقدامات صرفه جويانه مشتركان در اين بخش، براي عبور بي دغدغه از تابستان بسيار تعيين كننده و اقتصادي است.
در واقع آنچه بايد انجام دهيم بسيار ساده است، تنظيم دماي آسايش 25 درجه در كولرهاي گازي و استفاده از دور كند كولرهاي آبي از اثربخش ترين راهكارهاست و مي توانيم با استفاده از سايبان براي كولرهاي آبي و كندانسور كولرهاي گازي، استفاده از لوازم سرمايشي استاندارد و داراي رتبه انرژي A و بالاتر و خاموش كردن كولرها و لوازم برقي اضافه و استفاده از وسايل برقي پر مصرف در ساعات كم باري، هرچه بيشتر در ريزش قله 72700 مگاواتي مصرف برق تاثيرگذار باشيم.
همچنين با توجه به كاهش دماي داخلي بدن در طول شب و هنگام استراحت، مي توان برودت كولر گازي را كاهش داد تا از سرماي ناخواسته در طول شب جلوگيري شود، براساس تحقيقات ،دماي مطلوب كولر گازي در تابستان روزها  25 و شبها بين 30 تا 32 درجه است و به اين ترتيب علاوه بر خلاصي از سرماي آزاردهنده در طول شبانه روز، در هزينه برق مصرفي نيز صرفه جويي مي شود. لازم به ذكر است ساعات پرباري شبكه 11 صبح تا 5 بعدازظهر و 20 تا 23 شب اعلام شده است.
نتيجه مقاله علمي مورد تاييد وزارت علوم با عنوان دماي آسايش حرارتي مردم تهران نشان مي دهد حد آسايش حرارتي و دماي خنثي در تهران از قابليت حداقل 25 درصد صرفه جويي انرژي مصرفي در اين كلانشهر حكايت دارد.
بر اساس اين بررسي در دهه اول قرن بيستم اندازه گيري كمي درجه حرارت، رطوبت هوا، سرعت جابه جايي هوا و شدت تشعشعات براي تشخيص تنشهاي حرارتي در انسان مورد توجه قرار گرفت و چند دهه بعد ميزان فعاليت و ميزان پوشش لباس به آن اضافه شد و اساس استاندارد بين المللي ISO-7730 قرار گرفت و بعدها مشخص شد عوامل ديگر از جمله فرهنگ در تعيين شرايط آسايش حرارتي دخالت دارد.
اما يك مداخله ذهني نيز وجود دارد برخي افراد گرمايي و برخي سرمايي اند به عنوان مثال افراد گرمايي در دماي 24 تا 26 درجه آسايش در فصل گرما احساس خوشايندي ندارند و برودت را تا حدي افزايش مي دهند كه احساس سرما كنند، از طرفي همين افراد هنگام پياده روي در گرماي طاقت فرساي تابستان ،احساس خوشايندي از پياده روي در مسيرهاي سايه دارند اين در حاليست كه دماي سايه به مراتب بيشتر از دماي آسايش است كه نشان مي دهد بدن انسان در تطبيق با دماي محيط از قابليت بالايي برخوردار است.

وجدان اجتماعي لايق پاداش است
ضرورت اصلاح رفتار مصرفي مشتركان از منظر ديگر نيز قابل بررسي است به واقع بايد ديد در شرايطي كه دولت تامين برق خانگي و رفاه مردم را به عنوان خط قرمز خود تضمين كرده ، وظيفه ما به عنوان يك مصرف كننده چيست؟ ما مردمي هستيم كه فرسنگها دورتر به كمك مردمان ستم ديده مي رويم تا آنها را از ستم و ظلم نجات دهيم پس حتما راضي نمي شويم مردم مناطق گرمسير و محروم از مصرف بي رويه ما متضرر شوند يا بخش صنعت و توليد به دليل كمبود برق از رونق بيافتد و تجهيزات گرانقيمت صنعت برق زير بار مصرف بي رويه آسيب ببيند و البته اين نوع دوستي كه نمايانگر وجدان بيدار اجتماعي است شايسته قدرداني و پاداش است.
از اين رو وزارت نيرو طرح موسوم به پاداش صرفه جويي برق را از سال گذشته به اجرا گذاشت كه امسال عموميت يافته و مشتركان صرفا با كاهش مصرف برق نسبت به دوره مشابه سال قبل از پاداش صرفه جويي و قبض رايگان بهره مند مي شوند و تا امروز نيز حدود 35 درصد از مشتركان خانگي كه مصرف برقشان را نسبت به سال قبل كاهش دادند، بيش از 400 ميليارد تومان پاداش دريافت كردند.
به گفته سخنگوي صنعت برق "امسال قله مصرف شبكه برق كشور به اندازه 2700 مگاوات و معادل مصرف سه استان كرمانشاه، ايلام و كردستان افزايش يافته و ركورد اوج بار تابستان در روزهاي اخير به 72700 مگاوات رسيد" كه براي رهايي از اين وضعيت دو راهكار پيش پاي وزارت نيرو قرار دارد نخست تبعيت بخش توليد از رشد فزاينده مصرف و احداث بيش از 3 هزار مگاوات نيروگاه و دوم بهينه سازي مصرف و اشاعه فرهنگ مديريت بار و مصرف انرژي كه مورد اخير راهكار منطقي و اصلي صنعت برق در تمامي كشورها محسوب مي شود.


.

لینک اصل خبر در سایت شرکت سهامی مادر تخصصی تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران - توانیر

    منبع خبر

    شرکت سهامی مادر تخصصی تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران - توانیر

    شرکت سهامی مادر تخصصی تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران - توانیر

    شرکت سهامی مادر تخصصی تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران - توانیر یک شرکت در شهر تهران می باشد

      نظرات