شهریار تبریز/آذر کریمزاده: "گرین بیگ" یک استارت آپ فرانسوی است که دستگاه رباتیک "بی بات" را به عنوان پروژه ای که هوش مصنوعی و ربات را جهت بهبود بازیافت بطریهای پلاستیکی ترکیب میکند ارائه کرده است.
هر ساله ۵۰۰ میلیارد بطری پلاستیکی تولید میشود، اما کمتر از ۱۰ درصد آن به مرحله بازیافت میرسد. در مواجهه با این چالش است که استارتاپ "گرین بیگ" تصمیم گرفت "بیبات" را که یک پروژه ماشینی جمعآوری ظروف بوده و بازیافت پلاستیک را تسهیل میکند، توسعه دهد. بطور مشخص، این راه حل تا حدودی مانند یک سیستم واریز قابل استرداد کار میکند و مراکز عمومی استقبال از ارباب رجوع، به ویژه سوپرمارکتها را هدف قرار میدهد. این مراکز پس از تجهیز به دستگاه"بی بات"، به مشتریان خود این امکان را میدهند که بطریهای خالی خود را در آنجا بیاندازند، سپس این بطری ها بلافاصله شناسایی شده و به تکههای پلاستیکی کوچک آماده برای بازیافت خرد شده و دوباره در اختیار کاربران قرار میگیرند.
توسعه در سطح بین المللی
این استارتآپ در حال حاضر با تکیه بر ۵۰۰ ربات قادر به جمع آوری ۱۳۰ میلیون بطری از زمان اولین نصب در سال ۲۰۲۱ تاکنون شده است و به تازگی ۲۰ میلیون یورو برای تسریع توسعه خود دریافت کرده بطوری که موسس این دستگاه معتقد است این سرمایهگذاری امکان تولید و گسترش پروژه را در سریعترین زمان ممکن میسر میکند. این شرکت قادر خواهد بود به لطف این کمک مالی ناوگان روباتهای خود را حتی در سطح بینالمللی نیز تا پایان سال دو برابر کرده و گسترش دهد. کشورهایی مانند تونس، امارات متحده عربی و پرتغال بیشتر مورد هدف این استارتآپ قرار دارند تا بتواند پروژه خود را مستقر کند. این بودجه همچنین امکان توسعه نوآوریهای جدید مانند یک ماژول قوطی را به منظور افزایش تراکم استفاده از این پروژه ماشینی فراهم میکند.
" لیکسو " راهکاری جهت بهینهسازی مدیریت پسماند
استارت آپ دیگری به نام "لیکسو" سیستمهایی را طراحی میکند که منجر به تجزیه و تحلیل جریان پسماندهای مدیریت شده توسط گردآوران، مراکز تفکیک و بازیافتها می شود تا مسئولین مدیریت پسماند از بازیابی بهینه آن اطمینان حاصل کنند. در ژانویه ۲۰۲۱، این استارتآپ جوان ۵/۳ میلیون یورو جهت تسریع توسعه خود جمعآوری کرد. در کنار تحول در موضوعات اقلیمی، مسئله مدیریت پسماند نیز باعث ایجاد نوآوریهای تکنولوژیکی میشود. امروزه راهحلهای زیادی برای حمایت از مصرفکنندگان، جوامع و بازاریابان در این زمینه در بازار در حال ظهور است. بدیهی است که بازیافت، آخرین گام در اقتصاد چرخشی است و در دنیای ایدهآل، پس از راهحلهای دیگری از جمله استفاده مجدد، بازگردانی، قابلیت تعمیر یا دست دوم بودن قرار دارد. اما در عین حال بهینه سازی بازیافت نیز یک ضرورت زیستمحیطی و حتی یک وضعیت اضطراری با توجه به وضعیت فعلی اشیا است. به عنوان مثال، امروزه نرخ بازیافت پلاستیک در فرانسه حدود ۲۰ درصد است. ولی هنوز هدف ۱۰۰% تعیین شده برای سال ۲۰۲۵ محقق نشده است.
با توجه به این موضوع بود که افرادی چون "الیویه لارج" و "مجوری دارسه" سیستم "لیکسو" را ایجاد کردند، فناوری مبتنی بر هوش مصنوعی که باید امکان شناسایی و مشخص کردن انواع زبالهها را بصورت آنی فراهم کرده و به متخصصان این بخش جهت مدیریت بهتر جریان کار یاری رساند.
سیستم شناسایی زباله
پس از شروع کار روی پروژه، الیویه لارج و مجوری دارسه در ابتدای سال ۲۰۲۰، برای ایجاد "لکسو" همکاری با یکدیگر را شروع کردند. آنها می گویند: "آنچه ما ارائه میدهیم محصولی است که به شما امکان تجزیه و تحلیل جریان بازیافت را میدهد، تا بتوانید راهکارهای مدیریت پسماندها را در طول چرخه عمرشان بهینهسازی کنید. بویژه چنین راه حلی بایستی امکان بازیافت مطلوب زباله را فراهم کند. به خصوص که بسیاری از مواد یا محصولات از طریق شکافها می ریزند و آنطور که باید به مرحله بازیافت نمیرسند".
سپس این استارتآپ یک دستگاه فناورانه راهاندازی کرد که امکان مطالعه محتوای جریانهای بازیافت پسماند را از طریق سه قسمت فراهم میکند : "اولین قسمت، سختافزاری بوده و شامل جعبههای کوچکی است که داخل آنها یک دوربین و یک میکرو کامپیوتر قرار دارد. در دومی، الگوریتمهایی وجود دارند که بطور مستقیم در داخل میکروکامپیوترها بکار گذاشته میشوند، آنها تصاویری را که توسط دوربین زنده گرفته میشود تجزیه و تحلیل میکنند و نتایج این تجزیه و تحلیل ها به سومین قسمت ارسال میشود که به شما امکان میدهد بلافاصله و بطور مستمر شاخصهای مربوط به این مورد را مشاهده کنید". دادههای ارسال شده ممکن است شامل کیفیت مراحل بازیافت باشد، بهعنوان مثال، درصد پلاستیک قابل استفاده مجدد، شناسایی اجسام خطرناک یا محصولی که به مکان اشتباه فرستاده شده است را نشان میدهد. این حسگرها که روی کامیونهای جمعآوری و زبالهسوزها قرار میگیرند، به مدیران پسماند - بازیافتکنندگان، گردآورندگان یا مراکز تفکیک - امکان میدهند تا پسماندهای موجود در این روند را شناسایی کرده و سپس فرآیند پایان عمر مرتبط با آنها را تعیین کنند.
راهکاری که میتواند به ضایعات صنعتی نیز گسترش یابد
چندین مکان در حال حاضر به این دستگاه ها مجهز شدهاند که در سالهای آتی بایستی بیشتر گسترش یابند. این شرکت جوان به تازگی جمع آوری سرمایه ۵/۳ میلیون یورویی را از چندین شریک نهایی کرده است. در حال حاضر، تنها زبالههای خانگی توسط ابزارهای تجزیه و تحلیل" لیکسو" پشتیبانی میشوند. اما در آینده، این سیستم میتواند در سایر صنایع نیز اعمال شود : مدیران این سیستم اظهار میکنند: "موارد استفاده زیادی برای ضایعات صنعتی، ضایعات ساختمانی یا حتی زبالههای الکترونیکی وجود دارد. ما از همین راه حل استفاده خواهیم کرد تا بتوانیم چندین مورد استفاده در صنعت را ارائه دهیم، و در عین حال همیشه در بخش مدیریت پسماند باقی بمانیم".
بدین ترتیب، این استارت آپ با همراهی ۵ مهندس از جمله متخصصان علم داده، مهندسان مکاترونیک و توسعه دهندگان، به ارائه خدمات بهینه سازی روند مطلوب کمک به مدیران پسماند مانند مقامات، گردآورندگان، مراکز تفکیک و بازیافت کنندگان ادامه می دهد. یکی از بنیانگذاران استارت آپ اینگونه بیان میکند : "نقش ما این است که بسته های ناکارآمد، انواع اصطکاک های کوچک را که به دلیل پیچیدگی جریان کار و تعدد نقش آفرینان است، شناسایی کنیم و به ذی نفعان مربوطه اجازه دهیم آنها را حل کنند. "
__________________________
منابع:
نظرات