21 مرداد، روز ملی دریای خزر گرامی باد
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، در سال 2003 ( 1382) پنج کشور حاشیه دریای خزر "کنوانسیون منطقه ای حفاظت از محیط زیست دریای خزر" موسوم به "کنوانسیون تهران" را امضاء کردند. این کنوانسیون در تاریخ 12 اوت 2006 (21 مردادماه 1385) لازم الاجرا شد و همه کشورها این معاهده را به عنوان یک واقعه مهم زیست محیطی جشن گرفتند و از آن پس این روز را به نام "روز دریای خزر" نامیدند .
خزر نام دریاچه ای با وسعت 600 هزار و 384 کیلومتر مربع است که طول سواحل آن به 7000 کیلومتر می رسد. کشورهای ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان، جمهوریهای ترکمنستان و قزاقستان این دریاچه را در برگرفته اند و همگی از مواهب آن استفاده می کنند .
در گذر زمان و در دوران های مختلف، این دریاچه منحصر به فرد هم از فعالیت های انسانی و بهره برداری های بیش از حد اقتصادی جان سالم به در نبرده و آنچه باعث تأثیرات سوء بر این اکوسیستم آبی گردید، تخریب اکوسیستم های طبیعی، آلودگی محیط زیست و کاهش کیفیت آب بود. هر یک از دخالت های انسانی ضربه ای را بر بدن این دریاچه وارد ساختند و ساخت و سازهای بی رویه و غیراصولی ساحلی اعم از اسکله و بندر، مجتمع های گردشگری، مسکونی و تجاری، توسعه فعالیت های اکتشاف و استخراج منابع فسیلی زیربستر و آلودگیهای آنها، صید بیرویه آبزیان خصوصا ماهیان خاویاری و غیره، هر یک به نوبه خود تاثیر سویی را بر این اکوسیستم شکننده وارد کرد.
به هر حال خطر زیستمحیطی شدیدی که این حوزه آبی را تهدید میکند، خود دلیلی است برای آنکه در هر مذاکرهای که میان کشورهای حاشیه خزر صورت می گیرد، نگرانیهای زیستمحیطی این دریا نیز در نظر گرفته شود. به طور یقین شرط لازم و ضروری بهرهبرداری مناسب از منابع دریای خزر، رسیدن به توافق کامل میان کشورهای ساحلی در بهرهبرداری از منافع مشترک و مقابله با تهدیدهای مشترک ناشی از خطرهای زیستمحیطی است.
لینک اصل خبر در سایت اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان
نظرات