در بيست و سومين نمايشگاه بين المللي صنعت برق و ...
به گزارش
پايگاه خبري توانير
، پنل تخصصي چالش ها و راهكارهاي فناورانه بين شركت هاي بزرگ و استارتاپ ها با حضور مهدي شفيعي مديرعامل شتاب دهنده آوان تك، مرتضي نظام آبادي معاون مهندسي بخش سرويس مپنا، محسن پيرمحمدي مدير تحقيقات مپنا، مريم فاقعي كارشناس مديريت تكنولوژي مپنا، مازيار جواني مدير ساخت داخل گروه مپنا روز سه شنبه 23 آبان در محل دائمي نمايشگاه هاي بين المللي تهران برگزار شد.
در اين برنامه، مريم فاقعي به ارايه اين پنل تخصصي پرداخت و گفت: ميانگين تعداد همكاريها براي هر بنگاه در طي دهه گذشته از 4 به بيش از 30 همكاري افزايش يافته است. همچنين 500 كسب و كار برتر جهان، هر كدام سالانه به طور متوسط در 60 اتحاد استراتژيك مشاركت دارند.
وي ادامه داد: با وجود اهميت همكاريها براي سازمانها، موفقيت در آنها امري چالشي است و در برخي پژوهشها آمده حتي تا 70 درصد همكاريها با شكست مواجه مي شود، بنابراين الزامي است چالشهاي همكاري ها بررسي شده و براي آنها در پي راهكار بود.
فاقعي با ييان اينكه همكاريهاي فناورانه از منظرهاي مختلفي چون هدف، فرم همكاري، دانش طرفين و طرفين همكاري تقسيم بندي مي شود، اظهار داشت: دراين مبحث تقسيم بندي همكاريهاي فناورانه از منظر طرفين همكاري را مورد بررسي قرار مي دهيم، اين منظر به دو زيرمجموعه متقارن و نامتقارن تقسيم مي شود.
كارشناس مديريت تكنولوژي مپنا عنوان كرد: همكاريهاي نامتقارن همكاريهايي هستند كه در آن يك شريك (غالب) به واسطه منابع برتر خود، از قدرت چانه زني بيشتري برخوردار است.
فاقعي ادامه داد: در تعريف شركتهاي كوچك و متوسط نظرات مختلفي وجود دارد، بانك جهاني شركت هايي كه حداكثر 50 پرسنل يا گردش مالي ساليانه و دارايي انها 15 ميليون دلار است، اتحاديه اروپا شركتهاي با حداكثر 250 كارمند و گردش مالي 50 ميليون يورو و مجموع ترازنامه حداكثر 43 ميليون يورو و وزارت صنعت، معدن و تجارت ايران شركتهايي با حداكثر 50 پرسنل و بانك مركزي ايران شركتهايي با حداكثر 100 پرسنل را شركت هاي كوچك و متوسط قلمداد مي كنند.
اما سوال اصلي اين است كه چرا شركت هاي بزرگ بايد با شركتهاي كوچك همكاري كنند و اهميت اين همكاري نامتقارن از ديدگاه شركتهاي بزرگ چييست.
وي در ادامه توضيح داد: افزايش چابكي و انعطاف پذيري، دسترسي به نيروي متخصص و با مهارت و فرصت براي جذب نيروهايي با تخصص خاص و كمياب، دانش ورود به بازارهاي جديد و افزايش فرهنگ كارآفريني و خلاقيت پاسخ اين چرايي است.
كارشناس مديريت تكنولوژي مپنا در ادامه گفت: اما ديدگاه ديگري نيز قابل بررسي است و آن چرايي و تمايل همكاري شركت هاي كوچك با شركتهاي بزرگ است. اهميت اين همكاري نامتقارن از ديدگاه شركتهاي كوچك را مي توان در توسعه و تجاري سازي فناوري، دسترسي به كانال هاي توزيع و دانش بازار، دسترسي به منابع مالي و اخذ مشروعيت اجتماعي و برندسازي دانست.
فاقعي ادامه داد: در مديريت اتحادهاي نامتقارن از طرف شركتهاي كوچك سه تاكتيك تهاجمي، دفاعي و پذيرش مورد استفاده قرار مي گيرد، تكنيك تهاجهي عبارتند از ايجاد موازنه جديد در روابط قدرتمند شركت كه در آن وابستگي متقابل، انگيزه هاي حفظ اتحاد را فراهم مي كند.
در تاكيك دفاعي، شركت ها به دنبال ايجاد محافظت در مقابل خطرات تسهيم نامناسب و سواستفاده هستند. اين محافظت، انگيزه و حفظ اتحاد را فراهم را مي كند.
تاكتيك پذيرش نيز به دنبال پذيرش نامتقارن قدرت و استفاده از منافعي است كه در همكاري با شركتهاي بزرگ به دست مي آيد اما با وجود تمام اين تاكتيكها بايد به ياد داشت مهم ترين عامل موفقيت يك همكاري ايجاد اعتماد در آن همكاري است.
اين كارشناس تكنولوژي در ادامه سخنان خود گفت: در كنار ايجاد اعتماد، چالشهاي حقوقي و حقوق مالكيت فكري نيز بايد مورد توجه قرار گيرد. به اين صورت كه در قراردادهاي همكاريهاي نامتقارن نياز است الزاماتي براي جلوگيري از رفتارفرصت طلبانه طرفين و همچنين الزامات تسهيم مالكيت دارايي فكري حاصل از همكاري ديده شود.
فاقعي توضيح داد: شركت هاي كوچك معمولا بر عدم افشاي اطلاعات فناوري خود قبل از عقد قرارداد اصرار مي كنند در حالي كه شركتهاي بزرگ براي اطمينان از جديد بودن فناوري قبل از عقد قرارداد، نيازمند اطلاعات كامل تري در مورد آن هستند.
وي در توضيح چالش هاي ارزش گذاري فناوري اظهار داشت: شركتهاي كوچك به دليل اينكه تجاري سازي و توليد در حجم بالا را تجربه نكرده اند ارزش فناوري شان را بيش از حد ارزيابي مي كنند در حالي كه در اكثر مواقع فناوري سهم كمي در سرمايه لازم براي توسعه محصول دارد.
كارشناس مديريت تكنولوژي مپنا با بيان اينكه بايد به زيرساخت اي همرساني توجه كرد، اظهار داشت: در بيشتر مواقع شركتهاي كوچك از نيازهاي شركت هاي بزرگ اطلاع كافي ندارند و شركتهاي بزرگ نيز از توانمنديهاي شركتهاي كوچك اطلاع ندارند در اين ميان نقش نهادهاي واسط پررنگ و پراهميت مي شود. اين نهادها زيرساخت هاي لازم براي هم رساني عرضه و تقاضاي فناوري را فراهم مي كنند و مشاوره هاي تخصصي مالكيت فكري، خدمات مالي و تسهيل ارائه تضامين مورد نياز و مكانيزم هاي ارزش گذاري فناوري از ديگر مواردي است كه با وجود اين نهادها قابل تحقق است.
در ادامه اين برنامه، مهدي شفيعي مديرعامل يكي از شركتهاي شتاب دهنده درباره همكاريهاي نامتقارن گفت: بايد توجه داشت كه همه ارتباط شركتهاي بزرگ و كوچك در قالب قرارداد حقوقي تعريف شود و در قرارداد مشخص شود چه امتيازهاي داده و چه امتيازهاي گرفته مي شود.
وي ادامه داد: درضمن در شركت هاي بزرگ، ميزان منابع مالي كه به شركت كوچك تزريق مي شود نيز مهم است در كنار آن نحوه پرداخت نيز از اهميت برخوردار است بايد نوع پرداخت ها مشخص شود.
وي تاكيد كرد: در كنار تمامي اين موارد بايد پديده هاي پيش بيني نشده را نيز در نظر گرفت، شركتهاي دانش بنيان به دو بخش محصول و پژوهش محور تقسيم مي شود و در اين ميان، تاخير قسمت لاجرم كارهاست . اين تاخيراها در همكاري شركت هاي بزرگ با يكديگر حل مي شود اما در همكاريهاي شركت هاي بزرگ يا شركتهاي كوچك ومتوسط چالش برانگيز است، بنا براين بايد در همكاريها پديده هاي پيش بيني نشده و تاخيرها را بيش از پيش مورد توجه قرار داد .
سپس مرتضي نظام آبادي درباره ارزش گذاري فناوري صحبت كرد و گفت: دنياي امروز، دنياي همكاري است، حتي شركتهاي تجاري بزرگ در كشورهاي توسعه يافته، در لايه هاي عميق فعاليت هايشان، با هم همكاري خوبي دارند و همين همكاريها موفقيتهاي آنها را رقم مي زند، اما هر همكاري بين شركتها، به چارچوب نياز دارد. همكاريها زماني مي توانند به نتيجه برسد كه شركت هاي بتوانند در قيمت گذاري و ارزشگذاري فناورانه به توافق برسند.
وي ادامه داد: ارزش گذاري فناورانه از جنبه حقوقي و تجاري حائز اهميت است و در بحث ارزش گذاري فناورانه ، اولين سوال اين است اين تكنولوژي چه ميزان ارزش دارد كه پاسخ آن بر مبناي تعريف ما از ارزشگذاري است. ارزش گذاري، يعني توانايي تبديل فناوري يا محصول فناورانه به واحد پولي. براي اين ارزش گذاري روش هاي كيفي و كمي وجود دارد . روشهاي كيفي در چارچوپ جمع خبرگان، توفان فكري و روش دلفي براساس خرد جمعي انجام مي شود، اما روشهاي كمي به دو دسته سنتي و پيشرفته تقسيم مي شود. در روش سنتي نحوه هاي هزينه محور، بازار محور
درآمد محور لحاظ مي شود.
در پايان اين نشست، جلسه پرسش و پاسخ با حضور مدعوين و كارشناسان برگزار شد.
نظرات