وزير نيرو: پاداش صرفه جويي برق، بهره گيري از مدل ...

به گزارش پايگاه خبري توانير

به گزارش پايگاه خبري شركت توانير، علي اكبر محرابيان افزود: خوشبختانه در اين دو سال، برنامه هاي بسيار خوب و ارزشمندي تدوين شده است و حتما از مديران ارشد صنعت برق مي خواهم كه بخش قابل توجهي از اوقات خود و همكارانشان را در جهت اجراي اين برنامه هاي عظيم، دراز مدت و اساسي به كار گيرند.

* حقوق كارگران و كارمندان بين المللي نيست كه بخواهد تعرفه انرژي شان بين المللي محاسبه شود * مهم ترين دستور كار، مديريت مصرف به روش صحيح * بازتعريف مسئله ناترازي، آن را حل شدني كرد
وزير نيرو ادامه داد: از طرف ديگر اين برنامه هاي سالانه، زمان ارزشمند و قابل دفاع است كه هر كدام برشي از برنامه هاي دراز مدت باشد، اما اگر قرار است ما اقداماتي انجام دهيم كه اين اقدامات، اقدامات ضربتي بي تاثير در رفع مشكلات و نگراني هاي اصلي صنعت برق باشد، آنچنان تاثيرگذار نخواهد بود.
محرابيان گفت: در برنامه هاي 100 اقدام و 140 اقدام و اكنون 180 اقدام تلاش ما اين بوده است كه برشي از آن برنامه دراز مدت را عملياتي و اجرايي كنيم.
وي افزود: روزي كه بنده معرفي شدم با همفكري همكاران يك برنامه 4 ساله را تدوين كرديم و پس از آن برنامه 4 ساله به برنامه هفتم تبديل شد و كميته اي هم مامور شد برنامه 20 ساله صنعت برق را تدوين كند. هر كدام از اين برنامه ها تدوين و در جايگاه خود تصويب شد و برنامه عملياتي اجراي آن ها نيز آماده شد. پس اگر ما مي گوييم برنامه عبور از سال مثلا 1403، موقعي اين برنامه ارزشمند است كه برشي از برنامه دراز مدت باشد.
وزير نيرو گفت: به نظرم در اين جلسه لازم است راجع به مفهومي بيش از گذشته تبادل نظر داشته باشيم و آن هم مفهوم ناترازي است. ناترازي را به فاصله بين توليد و تقاضاي مصرف برق مي گويند، اما سوال اين است كه آيا اين روش محاسبه صحيح است يا خير؟
وي افزود: در بخش توليد، انواع و اقسام ظرفيت خود را براي توليد مهيا مي كنيم ولي در بخش تقاضا، آيا هر مصرف كننده اي هر ميزان مصرف را در هر ساعتي بخواهد، اين تقاضا، واقعي محسوب مي شود؟ و آيا مجاز هستيم با اين معادله ناترازي را محاسبه كنيم؟ و آيا اين محاسبه، محاسبه صحيحي است يا خير؟
وزير نيرو گفت: آيا قرار است بخش خانگي، صنايع و كشاورزي هر ميزان مصرف را با هر شرايطي و در هر ساعتي درخواست كند و صنعت برق كشور نيز خود را مامور و مسئول پاسخگويي بداند؟ به نظرم اينجا، جاي ترديد و چالش وجود دارد.
محرابيان افزود: ما اگر نيازهاي بخش هاي مختلف را به انرژي مطابق با يك الگو و برنامه صحيح، تامين كنيم، اين معادلات كلي تفاوت اساسي پيدا مي كند، زيرا اين ناترازي ها روز به روز افزايش مي يابد و شما هر چه كه مي دويد ناترازي از شما جلوتر حركت مي كند، بنابراين در صورت داشتن الگو و برنامه صحيح، صورت مسئله تغيير خواهد كرد.
وي ادامه داد: ما در صنعت برق براي رفع ناترازي دو مدل ويژه داريم؛ يك روش اين است كه ما صنعت را به گونه اي توسعه دهيم كه ظرفيت هاي توليد و توزيع را افزايش دهيم، در كنار آن ما بايد مديريت مصرف را به گونه اي انجام دهيم كه با حداقل انرژي، حداكثر تامين انرژي را انجام دهيم، در واقع اوج مصرف هاي لحظه اي و ساعتي را به خطوط به هم متصل در طول شبانه روز تبديل كنيم كه اين به معناي تامين انرژي بيشتر و مصرف اقتصادي از كليات صنعت برق كشور است.
وزير نيرو گفت: شايد اين صحبت هاي بنده منجر به ترسيم يك بازه زماني 24 ساعته در ذهن حاضران شود، اما منظور من كل ساعات شبانه روز در طول سال است.
وي افزود: تفاوت مصرف تابستان و زمستان كشورما بيش از 32 هزار مگاوات است، 32 هزار مگاوات معادل مصرف كشور مصر است و ده ها كشور ديگر حتي از مصر هم كمتر مصرف مي كنند.
وزير نيرو ادامه داد: مصر، كشوري است كه 110 ميليون جمعيت دارد و جي دي پي اين كشور 60 ميليارد دلار بيش از جمهوري اسلامي ايران است، درواقع مصر، كشور فقيري نيست و 60 ميليارد دلار بيشتر از ما توليد مي كند. جمعيت آن نيز 20 تا 30 ميليون بيش از جمهوري اسلامي ايران است و اقليم آن اگر گرم تر نباشد، خنك تر نيست.
محرابيان گفت: البته منظور من آن نيست كه اگر به مردم رفاهي داديم آن را پس بگيريم، در واقع بيان چنين مقايسه اي براي آن است كه ببينيم در جهان و در كشورهاي ديگر با اين 32 هزار مگاوات چه مي كنند. مهم ترين دستور كار ما اين است كه بتوانيم به روش صحيح مديريت مصرف كنيم.
وي افزود: مديريت مصرف نيز خود دو جنبه دارد، مديريت مصرف در بخش عرضه و مديريت مصرف در بخش تقاضا.
وزير نيرو گفت: اكنون با اين رويكردي كه عرض كردم مي بينيم كه آن اعداد و ارقام چه درباره ناترازي و سرمايه گذاري و چه درباره معادلات و مسائلي كه به نظر لاينحل مي رسيدند، به مسئله اي قابل حل تبديل مي شوند. تفاوت نگاه در گذشته و امروز اين است.
محرابيان افزود: البته ممكن است عده اي كه فكر كنند ما براي فرار از مسئوليت توسعه اين رويكرد را مدنظر قرار داده ايم، كه اينچنين نيست و شرايط ايجاب مي كند كه همانقدر كه به مديريت مصرف توجه مي كنيم به بخش افزايش ظرفيت نيز توجه داشته باشيم.
وي ادامه داد: برنامه هاي توسعه اي كه در بخش هاي مختلف همانند حرارتي، صنايع و تجديدپذير داده ايم، اعداد قابل توجهي است و اين طرحها به سرعت در حال پيشرفت است.
وزير نيرو گفت: مهم ترين كاري كه همكاران در بخش توزيع مي كنند، موضوع استفاده از آخرين فناوري ها براي مديريت صحيح مصرف و ارائه يك الگوي صحيح و مناسب به بخش مصرف كشور است.
وي افزود: يك روزي اگر اينگونه صحبت مي كرديم در ذهن ها، آگهي بازرگاني و فرهنگسازي متبادر مي شد اما امروز اين موضوعات جزء كوچكي از كار است، اكنون اين مدنظر است كه بتوان از فناوري هاي مختلف استفاده كرد و اقتصاد و الگو را را طوري طراحي كرد كه بتوان با انرژي كمتر بيشترين تامين انرژي را انجام داد.
وزير نيرو گفت: تابستان 1400 از 29 ارديبهشت تا 31 شهريور خاموشي داشتيم. تازه گرماي آن سال نيز مشابه گرماي سال 1402 نبود، شايد از نظر پيك با آن سال شباهت داشتيم، اما از منظر استمرار گرما، سال 1402 سال ويژه اي بود، مضاف بر آن تا سال 1402 بيش از 2 ميليون مشترك جديد به شبكه اضافه شد، عدد مصرف برق از يك خرداد تا 15 مهر سال 1400 در بخش خانگي حدود 48 ميليارد كيلووات ساعت بود، اگر رشد توليد، گرما، جلوگيري از خاموشي ها و عدم تامين، محاسبه شود، حداقل بايد 20 درصد به 48 ميليارد كيلووات ساعت اضافه شود، اين در حالي است كه ميزان مصرف از تابستان سال 1400 نيز كاهش داشته است، يعني در تابستان 1402  كل انرژي تامين شده در بخش خانگي 46 ميليارد كيلووات ساعت بوده است.
محرابيان افزود: در بخش صنعتي در سال 1400، انرژي تامين شده 36.7 ميليارد كيلووات ساعت بوده، اين درحالي است كه تابستان 1402، ميزان 46.1 ميليارد كيلووات ساعت بوده است، حدود 10 ميليارد كيلووات ساعت معادل حدود 25 درصد برق بيشتري به صنعت تحويل داده ايم، در بخش خانگي به جاي آنكه 20 درصد رشد مصرف داشته باشيم، 4 درصد كاهش مصرف داشتيم، مابه ازاي اين مقدار صرفه جويي و ظرفيت هايي كه به صنعت برق اضافه كرديم، امسال برق بخش صنايع تامين شده است.
وي ادامه داد: ماحصل دو سال كار و تلاش در اين دو عدد خود را نشان مي دهد. اكنون سوال من اين است كه ما از همه ظرفيت هاي خود به طور كامل استفاده كرديم؟ از ظرفيت هاي كاهش مصرف به خوبي استفاده كرديم، مهم ترين سياستي كه در بخش خانگي از آن استفاده كرديم، پاداش صرفه جويي بود، پاداش صرفه جويي در واقع استفاده از مدل اقتصادي براي ترغيب مشتركين بود.
وزير نيرو گفت: همه جا مي گويند بايد نرخ برق اصلاح شود، اصلاح نرخ به چه معناست، يعني آنكه دنيا هر قيمتي برق مي فروشد ما هم همانگونه برق بفروشيم، اين به مصرف كننده علامت مي دهد. در پاسخ به اين سوال كه آيا اين امكانپذير است بايد گفت چنين امكاني وجود ندارد، زيرا بايد به اين سوال پاسخ داد كه اين خانواري كه قرار است نرخ انرژي آن بين المللي شود آيا سرانه هاي ديگر آن نيز بين المللي است كه با توجه به آنكه اينچنين نيست، بنابراين نه امكانپذير است و نه جوانمردانه است، آيا حقوق يك كارگر، كارمند و معلم بين المللي است كه نرخ انرژي وي بين المللي محاسبه شود.
وي افزود: نكته مهم آن است كه اكنون بدون دست گذاشتن روي نرخ، از پارامترهاي اقتصادي به گونه اي استفاده شده است كه همان اثرگذاري را خواهد داشت.
وزير نيرو ادامه داد: در اين مدل به خانوار گفته مي شود كه با توجه به آنكه نمي شود قيمت برق را بالا برد مي توان با صرفه جويي كه آن خانوار انجام مي دهد با قيمت مناسب آن برق را از آن ها خريداري كرد، اما سوال اين است كه ما از اين ظرفيت چقدر استفاده كرديم؟ به نظر من كمتر از 10 درصد از اين ظرفيت استفاده شده است، زيرا اطلاع رساني نشده است، وقتي مي توانيم بگوييم اطلاع رساني صورت گرفته است كه هر فردي زماني كه مي خواهد برق مصرف كند، اولين مطلبي كه در ذهنش متبادر شود پاداش صرفه جويي باشد.
محرابيان اضافه كرد: براي بعضي از خانوارها عدد اقتصادي اين پاداش مهم است، براي برخي نيز قرار گرفتن در اين جرگه مهم است، در واقع آنكه بگويد من 60 هزار تومان پاداش صرفه جويي گرفتم خودش موضوعيت دارد. ظرفيت هاي ما در مديريت مصرف فوق العاده بالاست.
وي با اشاره به برگزاري جلسه اي با فعالان صنعت سيمان گفت: تابستان امسال، انرژي موردنياز اين صنعت تامين شد، رشد توليد داشتند، در پايان شهريور 15 ميليون تن كلينگر سيمان ذخيره شد.
وزير نيرو افزود: فعالان صنعت سيمان در تابستان 1402هم توليد كردند، هم بازار متعادل بود، هم تقاضا را پاسخ دادند، هم انبارشان را پر كردند. با مديريتي كه انجام شد انرژي را تحويل داديم اما با محدوديت توان در ساعات اوج مصرف، در واقع برقي كه صنعت سيمان نياز داشته با مديريت تامين شده است.
وي ادامه داد: اين مثال ها را مي توان به همه مصارف تسري داد كه در واقع نشان مي دهد تا چه ميزان مي توان مديريت مصرف كرد، بدون اينكه در رفاه مردم، در رشد توليد و در رشد ارزش افزوده اتفاق منفي بيفتد. مثال بارز اين مدعا نيز كشورهايي هستند كه بالاترين GDPها را دارند، نگاه به آمار اين كشورها مبني بر اينكه با چقدر انرژي چه مقدار توليد مي كنند، مويد اين موضوع است.
وزير نيرو گفت: اين مثال ها نشان مي دهد بدون اينكه افزايش نرخ آنچناني داشته باشيم و بدون آنكه نياز به روش دست نيافتني داشته باشيم، با روش هاي معمول مي توانيم به نحو مطلوب مديريت مصرف كنيم؛ مهم ترين نقش شركت هاي توزيع، اجراي اين مفهوم است.
محرابيان افزود: براي اجراي اين موضوع شركت هاي توزيع اقداماتي را در بحث لوازم اندازه گيري، هوشمندسازي و كنترل پذيري داشته اند تا بتوانند ابزار مديريت را براي خودشان و مصرف كننده به نحو مطلوب تامين كنيد، در عين حال در شبكه توزيع نيز نقاط ضعفي وجود دارد كه رفع آن ها به عنوان طرحهاي جاري با اولويت بندي بايد در دستور كار قرار بگيرد.
وي گفت: در دو سال اخير كار خوبي كه انجام شد اين بود كه ما از N تعداد طرح به تعدادي طرح رسيديم كه اين تعداد محدود، اغلب نقاط ضعف شبكه را مي تواند رفع كند.
وزير نيرو افزود: در بخش فوق توزيع به 76 طرح پروژه رسيديم كه بر آن ها كنترل پروژه ساعتي مستقر كرديم به اين صورت كه در هر جلسه مشخص است چند در صد بايد پيشرفت داشته باشد و به چه نقطه اي بايد رسيده باشد.
محرابيان ادامه داد: در بخش توزيع پروژه هاي متعددي داريم كه اين شرايط را دارد اگر شركت هاي توزيع به خوبي مديريت كنند با حداقل منابع، حداكثر فايده را به دست خواهند آورد، زيرا تقاضا زياد است، اگر شركتي، اولويت بندي كند با اعتبار تخصيص يافته مي تواند به شرايطي دست يابد كه بگويد مشكلي ندارد.
وي گفت: مهم ترين كار يك مهندس در يك بنگاه اقتصادي، تشخيص اولويت ها و مديريت با حداقل هزينه، حداكثر كيفيت و حداكثر سرعت است.
محرابيان افزود: انجام طرح هنگامي ارزش است كه اين سه شاخص را داشته باشد درغيراينصورت تبديل به ضد ارزش مي شود.
وزير نيرو در ادامه اين جلسه دستور داد تا در همه شركت هاي توزيع، كميته مديريت مصرف در هر يك از بخش هاي كشاورزي، خانگي، صنعتي و اداري تشكيل شود.
محرابيان همچنين از معاون هماهنگي توزيع شركت توانير خواست تا جلساتي را با شركت هاي توزيع نيروي برق براي ارائه تجارب مثبت خود در دو سال گذشته برگزار كند.
وزير نيرو افزون بر آن از جمع آوري اين تجارب مثبت و تبديل آن به دستورالعمل خبر داد.


لینک اصل خبر در سایت شرکت سهامی مادر تخصصی تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران - توانیر

    منبع خبر

    شرکت سهامی مادر تخصصی تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران - توانیر

    شرکت سهامی مادر تخصصی تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران - توانیر

    شرکت سهامی مادر تخصصی تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران - توانیر یک شرکت در شهر تهران می باشد

      نظرات