شهریار تبریز/مهراب محرابینیا: این جایزه، شهرهایی را که اکوسیستمهای نوآوری فراگیر را تقویت میکنند و دانشگاهها، کسبوکارها و بخش دولتی را برای پیشبرد پیشرفتهای اجتماعی تاثیرگذار گرد هم میآورند، معرفی میکند.
هفته گذشته، کمیسیون اروپا در مراسمی در مارسی، دومین کلان شهر بزرگ فرانسه که جایزه پایتخت نوآوری اروپا را در سال ۲۰۲۲ به خود اختصاص داده بود، جوایز نوآورترین شهرهای سال ۲۰۲۳ را اهدا کرد.
کمیسیون نوآوری، تحقیقات، فرهنگ، آموزش و جوانان اروپا، لیسبون را به عنوان پایتخت نوآوری برتر اروپا (iCapital) برای سال ۲۰۲۳ انتخاب کرد. علاوه بر این، لینشوپینگ سوئد نیز جایزه شهر نوآور در حال ظهور اروپا را از آن خود کرد.
این جوایز در نشست دوسالانه شورای نوآوری اروپا به شهرهای برنده اعطا شد. ماریا گابریل، رییس کمیسیون نوآوری، پژوهش، فرهنگ، آموزش و جوانان در این رابطه گفت:"شهرهای نهایی پایتخت نوآوری تسریع کننده اکوسیستمهای نوآوری رو به رشد در سراسر اروپا هستند. ازدیدن اینکه شهرها محلی برای نوآوری، آزمایش رویکردهای مختلف، خدمات و محصولات برای آینده شهری بهتر، پایدارتر و دیجیتالی هستند تحت تاثیر قرار گرفتم".
این رویداد بخشی از افتتاحیه هفته نوآوری کلانشهر مارسی بود که در قالب کنفرانس "آینده را به اشتراک بگذارید" برگزار شد. مراسم اهدای جوایز نوآوری توسط کلانشهر مارسی و با الهام از جوایز iCapital سازماندهی شده بود تا بدین طریق به نحوی از نوآوران محلی حمایت شود.
دلایل انتخاب لیسبون و لینشوپینگ
در این مراسم، کمیسر ایوانووا ضمن تبریک اعلام کرد که این دو شهر به دلیل رویکردهای پیشگامانه در تغییر شکل محیط شهری و مقابله با چالشهای جمعیتی و اقتصادی و در عین حال با در نظرگرفتن بهترین منافع ساکنانشان به ترتیب جوایز پایتخت و شهر نوآور اروپا را به خود اختصاص دادند.
لیسبون جایزه یک میلیون یورویی را به لطف ابتکار شرکت یونیکورن“Unicorn Factory” در مقیاس بزرگ به دست آورد. شرکت یونیکورن در دنیای اقتصاد به معنی این است که یک استارتآپ یا کسبوکار نوپا و کوچک که با سرمایه ناچیز کار خود را شروع کرده است، طی گذشت زمانی از شروع فعالیت خود به ارزش تجاری بیش از یک میلیارد دلار دست یابد. از ورود این مفهوم به دنیای استارتآپها، کمتر از ۱۰ سال میگذرد. امروزه بیش از ۴۵۰ استارتآپ مرز یک میلیارد دلاری شدن را رد کردهاند و همچنین اصطلاحات نوظهور دکاکورن و هکتاکورن نیز برای توصیف استارتآپهای ۱۰ و ۱۰۰ میلیارد دلاری به ادبیات کارآفرینی اضافه شده است. تنها در دو سال، این کارخانه موفق به جذب ۵۴ مرکز فنآوری جدید از ۲۳ کشور، ایجاد ۱۰۰۰۰ شغل، راهاندازی ۱۳ برنامه انکوباسیون و شتاب دهی، سهبرابر کردن تعداد استارتآپهای انکوباتور شده و ارتقاء جایگاه شهر در صنایع متمایز مانند سلامت دیجیتال، فنآوری های وب ۳.۰(نسل جدیدی از وب) و هوش مصنوعی شد.
به عنوان برنده شهر نوآور در حال ظهور اروپا، شهرلینشوپینگ ۵۰۰ هزار یورو برای ادامه سرمایهگذاری و توسعه راهکارهای نوآورانه شهر برای چالشهای اجتماعی و پایداری دریافت کرد. علاوه بر این، توجه بین المللی به سمت لینشوپینگ معطوف شده است و این شهر میتواند در آینده روی بسیاری از بازدیدکنندگان علاقهمند حساب باز کند.
پیشینه پایتخت نوآوری اروپا
رقابت برای کسب پایتخت نوآوری اروپا توسط برنامه تحقیقات و نوآوری اتحادیه اروپا با عنوان افق برگزار و تامین مالی میشود. کمیسیون تحقیقات و نوآوری اتحادیه اروپا معیارهای موفقیت و برنده شدن یک شهر یعنی آزمایش، بکارگیری، گسترش، توانمندسازی و چگونگی استفاده شهرها از نوآوریها و تکنولوژیهای جدید جهت پاسخگویی به چالش های اجتماعی را آنالیز میکند. چالشهایی که جوامع و انجمنهای محلی را در فرآیند تصمیمگیری خود درگیر کرده و زندگی شهروندان خود را بهبود میبخشد. از جمله اهداف عمده این کمیسیون این است که شهرها را به عنوان نقشآفرینان منحصربفرد در پیشبرد نوآوری شناسایی کرده و با انتخاب برترین شهرها از نقطهنظر نوآوری و بکاربردن خلاقیت و ایدههای نوین، کمک شایانی به تابآوری، پایداری و کیفیت زندگی شهری میکند.
اولین دوره رقابتهای انتخاب پایتخت نوآوری اروپا در سال ۲۰۱۴ برگزار گردید. شهر بارسلونا اسپانیا در سال ۲۰۱۴ بخاطر استفاده از فنآوریهای جدید برای نزدیکتر کردن شهر به مردم، بهبود رشد اقتصادی و تامین رفاه شهروندان خود به عنوان پایتخت نوآوری انتخاب شد در سال ۲۰۱۶، آمستردام هلند. این عنوان را برای ایجاد اکوسیستم نوآوری در چهار بعد: هوشمند، استارتآپها، زیستپذیری و نوآوری اجتماعی دیجیتال به خود اختصاص داد. در سال ۲۰۱۷ برنده این جایزه پاریس شد و علت آن حمایت از رشد انجمن استارتآپ و نوآوریهایی که در اختیار شهروندان خود قرار داده بود تا با مشارکت آنها عملیاتی شوند. در سال ۲۰۱۸، آتن یونان علیرغم مواجهه با چالشهای متعدد، از نوآوریها و پروژههای متنوع از قبیل کمپین "این آتن است" که در این کمپین از داوطلبان دعوت میشود تا در مورد حال و گذشته شهر به برخی از ۵ میلیون گردشگر که در سال ۲۰۱۷ از این شهر بازدید کردند، صحبت کنند بهره جست و عنوان پایتخت نوآوری را به خود اختصاص داد. در سال ۲۰۱۹، شهر نانت فرانسه به جهت سرعتبخشیدن به مشارکت مردمی در رفع چالشهایی از قبیل انرژی، تحول دیجیتالی و برخورداری اجتماعی برنده این جایزه شد.
در سال ۲۰۲۰، شهر لوون بلژیک بواسطه رویکرد ماموریت محور که هدفش ایجاد شبکههای نوآوری مشارکتی است به عنوان پایتخت نوآوری اروپا انتخاب شد. در سال ۲۰۲۱، دورتموند بواسطه اقدامات موثر صورت داده در تحقق شهر هوشمند و تولید فنآوری به عنوان پایتخت نوآوری اروپا شناخته شد. عنوان پایتخت نوآوری اروپا در سال ۲۰۲۲ به شهر مارسی فرانسه به نشانه حمایت از جاهطلبی و بلند پروازی این کلانشهر فرانسه در جهت ایجاد نوع جدیدی از شهر مدیترانهای آیندهنگردر نظر گرفته شده است. برای مثال، قسمتی از آن یورومدیترانه، بزرگترین پروژه نوسازی شهری در اروپا است که هنوز در یکی از مناطق محروم واقع شده است و هدف آن پرکردن شکافهای اجتماعی از طریق نوآوری و فنآوری پایدار است.
_________________________
منبع:
نظرات