بازآفرینی بلوک گلستان، حیاتی دوباره بر کالبد تاریخی تبریز

بازآفرینی بلوک گلستان، حیاتی دوباره بر کالبد تاریخی تبریز

شهریار تبریز/خاطره میرزایی : این پارک ۵۲ هزارمترمربعی، به سال ۱۳۰۸ در محل گورستان گجیل بنا شد و از آن زمان به بعد زیبایی، سرسبزی و شادابی محیط مرکزی شهر، بهانه‌ای بود تا شهروندان تبریزی، اوقات فراغت خود را در این مکان سپری کنند. همجواری با ترمینال قدیمی تبریز، موجب احداث چندین و چند مسافرخانه در همان محدوده گردید که البته برای مسافران خسته از راه هم، باغ گلستان استراحتگاهی دنج محسوب می‌شد؛ به ویژه در بهار و تابستان که هوای دل انگیز تبریز جاذبه‌ای ویژه برای مسافران بود. سینماهای شهر و وجود خیابان شریعتی در فاصله ای اندک از این پارک، محدوده بلوک گلستان را به قطب توریستی شهر تبدیل کرده بود.

اکنون اما از این مجموعه پویا و شاداب شهری، بافت فرسوده ای با مساحت ۱۲ هکتار به جا مانده که در معرض بسیاری از تهدیدهای طبیعی و غیرطبیعی قرار دارد؛ علاوه بر نامناسب بودن چهره شهر در این بخش، عدم استفاده از این ساختمان ها و متروکه بودنشان، موجب کاهش امنیت اجتماعی نیز شده است؛ بُعد ارتقای ارزش افزوده و بهره وری از ظرفیت های منطقه‌ای در این قسمت از شهر نیز موضوع مهم دیگری است که اجرای طرح های بازآفرینی در این محدوده را توجیه می کند.

شهرداری تبریز در تداوم برنامه های نوسازی و بازآفرینی شهری، بلوک گلستان را از جمله مناطق فرسوده ای می داند که به دلیل وقوع در حساس ترین مسیر شهری، در اولویت بازسازی و نوسازی قرار دارد. بر همین اساس و در وهله اول، گام هایی برای تکمیل پروژه های نیمه تمامی که سال‌ها پیش با مشارکت بخش خصوصی آغاز شده بود، برداشته و در همین راستا شهرداری با اعمال تخفیف در محاسبه عوارض سرقفلی خدماتی و تجاری در بافت گلستان، موجبات تسهیل در اجرای پروژه‌های نوسازی در این بافت را فراهم می‌سازد.

طی دوره های قبلی مدیریت شهری، یکی از طرح های اجرا شده در این بلوک، پروژه آیسان بود که بنا به دلایل اقتصادی کشور، اجرای طرح متوقف و بلاتکلیفی آن معضلی برای شهر شد. لیکن در دوره فعلی تعیین تکلیف این پروژه در اولویت قرارگرفته و با مجری طرح هماهنگی‌های لازم برای ادامه روند عملیات اجرایی انجام شده است. طبق تفاهم نامه مشترک این پروژه در ۲۱ بلوک تجاری - خدماتی و رفاهی طراحی شده و تا کنون ۵ بلوک تکمیل و سایر بلوک ها در مرحله تهیه پیش پروانه هستند.

محمد عزتی، معاون شهرسازی و معماری شهردار تبریز در باره آخرین تغییرات طرح بازآفرینی بلوک گلستان می گوید: با شیوع کرونا دیدگاه مردم به بازار عوض شد و تجاری سازی به دلیل رونق بازارهای مجازی از تب و تاب افتاد. به همین خاطر طرح مربوط به بلوک گلستان هم در این دوران دستخوش تغییراتی شده و پروژه آیسان نیز جزو آخرین بروزرسانی های شهرداری بود.

وی ادامه می دهد: پروژه آیسان از۴۰ طبقه به هشت طبقه کاهش پیدا کرد و اخیرا هم از سوی شورای فنی میراث فرهنگی مورد بازدید و تائید قرار گرفته و از لحاظ انطباق نوع نما و معماری با بافت تاریخی، ضوابط تکمیلی هم ارائه شد.

اآنچه در میان این همه طرح و برنامه و فرضیه حائز اهمیت است، هدف شهرداری تبریز در بازآفرینی بلوک گلستان است؛ همچنانکه ذکر شد، این بلوک دارای ظرفیتهای بسیار ارزشمند گردشگری، تجاری و تفریحی است و از سویی به دلیل واقع بودن در حوزه تاریخی شهر، در صورت احیا و حفظ نمادهای موجود، برگی از تاریخ درخشان تبریز را نیز روایت خواهدکرد. ایجاد آرامش خاطر برای شهروندان در کنار حصول آرامش بصری و ترافیکی، افزایش مکان های قابل تردد و حتی تفریحی در شهر و ارتقای میزان زیبایی شهر، می تواند در سایه اجرای این طرح محقق گردد.

لینک اصل خبر در سایت شهرداری تبریز

    منبع خبر

    شهرداری تبریز

    شهرداری تبریز

    شهرداری تبریز یک شهرداری در شهر تبریز می باشد

      نظرات