بهای مسکن پلهای بالاتر از درآمد خانوار
مسکن همواره مقولهای است که ذهن مردم و مسوولان را به خود معطوف میکند. مسالهای که هر خانواده از ابتدای تشکیل، به فکر تامین آن است که البته در سالهای اخیر به کالایی سرمایهای نیز تبدیل شده است. همواره این سوال که یک خانواده باید چه میزان از درآمدش را طی چند سال پسانداز کند تا در کوتاهترین زمان ممکن بتواند صاحبخانه شود دغدغه فکر بسیاری از مردم بوده است. البته برخی از دستاندرکاران حوزه مسکن شعار « اجارهنشینی و خوشنشینی » را احیا کرده و نگاه مالکی به مسکن را چندان صحیح نمیدانند.
به گزارش بنانیوز به نقل از ایسنا، چندی پیش ابوالفضل صومعلو ـ معاون وزیر مسکن و شهرسازی شاخص نسبت بهای مسکن به درآمد خانوار را هفت ذکر کرد و گفت که این شاخص بهگونهای است اگر افراد هفت برابر درآمد سالیانه خود را جمعآوری کنند میتوانند یک واحد مسکونی معمولی بخرند اما قصد داریم این عدد را تا افق چشمانداز به پنج برسانیم.
وی همچنین با اشاره به اینکه نسبت درآمد به اجاره بها نیز ۳۵ است از قصد وزارت مسکن برای رساندن این رقم به ۲۵ خبر داده بود.
این در حالی است که گفته میشود در کشورهای آمریکایی و اروپایی افراد با پسانداز حقوق۱۰ماه خود میتوانند صاحب آپارتمان و خانه بشوند.
با وجود وعدههای متولیان، آنچه مسلم است درحال حاضر حتی با هفت برابر شدن حقوق سالیانه اکثر متقاضیان مسکن در کشور هم به سختی میتوان همان مسکن معمولی را تهیه کرد چراکه اگر متوسط درآمد ماهانه فعلی افراد را۵۰۰ هزا تومان در نظر بگیریم که البته در بسیاری موارد متقاضیان مسکن در کشورمان حتی از این حقوق نیز برخوردار نیستند، درآمد سالانه آنها شش میلیون تومان میشود که اگر بتوانند تمام این مبلغ را کنار گذاشته و هزینه دیگری نداشته باشند و البته هفت سال هم برای هفت برابر شدن آن صبر کنند ۴۲ میلیون تومان پسانداز خواهند داشت که با درنظر گرفتن تورم سالانه و رشد قیمت مسکن به نظر نمیرسد بتوان حتی یک خانه معمولی هم تهیه کرد بنابراین کاملا روشن است که بین درآمد افراد و قیمت مسکن در کشورمان رابطه معقول و منطقی برقرار نیست و باید در جهت تعادل بین این روابط تلاش کرد.
هر چند اجرای طرح مسکن مهر توانسته تا حدودی مشکل مسکن را در بین برخی خانوارهای ایرانی حل کند اما هنوز هم کارشناسانی هستند که نسبت به وضعیت مسکن در کشورمان منتقد باشند. بیتالله ستاریان - عضو هیات علمی دانشگاه تهران - یکی از این کارشناسان است که با اشاره به اینکه در دنیا درآمد خانوارها نسبت به قیمت مسکن در حال رشد است، خاطرنشان میکند: در کشورما رشد قیمت مسکن در مقایسه با رشد درآمد خانوارها بیشتر است.
این کارشناس مسکن اضافه کرد: کاهش زمان خانه دار شدن مردم نیازمند افزایش برنامههای تولید مسکن، تخصیص منابع مالی بیشتر به این بخش و همچنین فراهم کردن زمینه ورود سرمایهگذاران خارجی به بخش مسکن کشور است.
وی با اشاره به اینکه تسهیلات سختافزاری و نرمافزاری نیز میتواند در بهبود این وضعیت موثر باشد، اظهار کرد: در شرایط فعلی به دلیل سیاستهای انقباضی و همچنین وحشت از افزایش قیمت مسکن، تسهیلات پرداخت نمیشود اما باید پذیرفت که افزایش قیمت مسکن باید بهمنظور افزایش تولید و رونق صورت گیرد و اگر بازار مسکن راکد باشد تولید هم متوقف میشود.
احمدرضا سرحدی ـ کارشناس مسکن هم معتقد است که قیمت مسکن باید متناسب با درآمد افراد باشد و بهطور معمول خانوارها باید بتوانند با پنج سال پسانداز برای خود مسکن تهیه کنند.
به گفته سرحدی در کشور ما با سالهای طولانی پسانداز امکان خانه دار شدن فراهم است چراکه قیمت مسکن بسیار بالا است و تسهیلاتی هم که پرداخت میشود سهم چندانی از بهای مسکن را پوشش نمیدهد و این امر باعث شده افراد به اجاره نشینی روی بیاورند.
دکتر محمد عدالتخواه ـ کارشناس مسکن نیز میگوید اگر افراد ۳۰ درصد درآمد خود را طی ۳۰ سال پس انداز کنند میتوانند صاحب خانه شوند اما در کشورهای پیشرفته به نفع افراد است که خوش نشین باشند و این مسائل به صورت بنیادی حل شده است .
وی با اشاره به اینکه راهحل تامین سرپناه این نیست که خانوارها اقدام به خرید کرده و مالک خانه شوند، اضافه کرد: به دلیل وجود مشکلات اجاره نشینی در کشور خانوارها تلاش میکنند که این مشکل را یک بار برای همیشه حل کنند.
عدالتخواه میافزاید: در سایر کشورها به دلیل تسهیلاتی که برای مسکن در نظر گرفته میشود، اگر درآمد خانوار کم و اجاره مسکن متناسب با نیاز خانوار بالا باشد، دولت بخشی از هزینه اجاره را پرداخت میکند.
این کارشناس مسکن با اشاره به اینکه در کشورهای دیگر افراد الزامی ندارند که صاحب خانه شوند، میگوید: در کشورهای پیشرفته به نفع افراد است که خوش نشین باشند و این مسائل به صورت بنیادی حل شده است.
شهریار شقاقی کارشناس دیگر مسکن است که معتقد است رابطه درستی بین درآمد خانوار و قیمت مسکن وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه شاخص نسبت بهای مسکن درآمد خانوار در کشور ما بسیار بیمنطق است، تصریح میکند: متاسفانه افراد غیر متخصص برای کسب سود و صرفه اقتصادی وارد بازار مسکن شده و به همراه عوامل واسطه باعث گران شدن مسکن میشوند به طوری که به سودهای ۳۰ درصدی قانع نبوده و خواهان سودهای ۳۰۰ درصدی هستند.
شقاقی با اشاره به اینکه در کشور ما زمین به کالا تبدیل شده است و هیچ کنترلی بر قیمت آن وجود ندارد، خاطرنشان کرد: دولت باید بر این روند نظارت کند.
با توجه به اینکه مسکن از مهمترین کالاهایی است که در کشور ما تمام خانوارها به خرید آن اصراردارند و البته جایگاه ویژهای در زندگی و تشکیل خانواده دارد و خانوارها خرید مسکن را دراولویت زندگی خود قرار میدهند، بنابراین باید با فراهم کردن بسترهای لازم که تعادل کردن رابطه بین درآمد خانوار و قیمت مسکن نیزاز مهمترین این بسترها محسوب میشود، تهیه این کالا را برای خانوارها ممکنتر ساخت.
نظرات