آتش غار باستانی پبده سرانجام با همت کوهنوردان خاموش شد
[caption id="attachment_4190" align="alignleft" width="260"]غار باستانی پبده[/caption]آتش غار باستانی پبده در شهرستان لالی خوزستان پس از مناقشههای مسؤولان استانی بر سر اینکه آتشی در این غار وجود دارد یا ندارد، سرانجام با کوشش کوهنوردان شهرستان لالی خاموش شد.
به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) به نقل از ایسنا، حدود دوماه از آغاز آتشسوزی در غاری که یکی از نخستین زیستگاههای انسان دورهی پارینه سنگی بهشمار میآید و رومن گیرشمن ـ شرقشناس، مورخ فرانسوی و نویسندهی کتاب «تاریخ ایران از آغاز تا اسلام» ـ از داخل آن ابزارهایی سنگی مانند تبر، نیزه و چاقویی با قدمت ۱۵هزار سال پیدا کرده است، میگذرد؛ ولی در این مدت، فرمانداری لالی و آتشنشانی این منطقه بهجای اینکه برای حفظ این غار باستانی تلاش کنند، این آتش را «کورهسوز» دانستند. البته از نظر آنها، برای خاموش کردن این آتش باید درخواست داده میشد و هماهنگی صورت میگرفت.
برخی هم مانند پرویز پورفرخی ـ مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری خوزستان ـ بهطور کل موضوع آتش گرفتن غار پبده را انکار کرد و گفت: چنین چیزی وجود خارجی ندارد که یک غار مانند پبده یکماه در آتش بسوزد، چون تا کنون گزارشی از بومیان منطقه مبنی بر وقوع آتشسوزی در این غار نگرفتهایم.
او چند روز پس از این اظهارات نیز بیان کرد: اگر کسی از سوختن چیزی مانند ذغال در این غار عکس گرفته است، حتا اگر شده، باید آب خوردن خود را برای خاموش کردن روی آن میریخت. ممکن است کسی برای سکونت موقت و عبور از منطقه، چیزی روشن کند که بخشهایی از فضولات حیوانی همراه با آن آتش بگیرد. این درحالی است که آنجا حتا محل گذر به آن معنا نیست. اگر کسی تصویری تهیه کرده است، ما فکر میکنیم به هر ترتیب باید خودش هم نسبت به نجات آن اقدام میکرد.
ساده بودن این آتش از نظر پورفرخی درحالی بود که رییس آتشنشانی لالی دربارهی مهار آتشسوزی غار پبده اعلام کرد که تجهیزات کافی برای مهار این آتشسوزی در اختیار ندارد.
با وجود تمام بیتفاوتیها و ساده انگاشتن آتش گرفتن یک غار باستانی، سرانجام پس از گذشت حدود دوماه گروهی از کوهنوردان شهرستان لالی تصمیم گرفتند به آتشسوزی غار پبده که به مرگ صدها خفاش این منطقه نیز منجر شد، پایان دهند.
حمید جهانبخش ـ مربی غارنوردی ـ که از همان روزهای نخست بهدنبال خاموش کردن آتشی بود که از نظر مسؤولان بهدلیل نداشتن شعله، خیلی هم شبیه آتش نبود، همراه گروهی از زنان و مردان کوهنورد شهرستان لالی اواخر هفتهی پیش پس از پنج ساعت تلاش، این آتش زیر خاکستر را خاموش کردند.
او در اینباره به خبرنگار ایسنا گفت: آتش زیر خاکستر غار باستانی پبده اواخر هفتهی پیش به کوشش ۴۰ نفر از کوهنوردان شهرستان لالی و با همیاری هلال احمر این منطقه پس از حدود پنج ساعت تلاش بیوقفه خاموش شد. چند روز پس از آن، در بازدیدی دوباره برای کنترل وضعیت غار و آتش آن، دیده شد که دیگر آتشی زیر خاکسترها وجود ندارد و دود داخل غار نیز پراکنده شده است. همچنین تعدادی از خفاشهای این غار که زنده مانده، بار دیگر به غار بازگشتهاند.
[caption id="attachment_4191" align="alignright" width="260"]مرگ خفاشها بر اثر آتشسوزی پبده[/caption]این مربی غارنوردی ادامه داد: برای خاموش کردن آتش تا انتهای غار پیش رفتیم. آن منطقه وضعیت خوبی نداشت و جسد خفاشهایی دیده شد که از دود متصاعدشده خفه شده بودند، یعنی مرگ آنها پیش از رسیدن آتش به آن منطقه اتفاق افتاده بود.
او اظهار کرد: پیش از اقدام، با فرمانداری لالی تماس گرفتیم و از آنها کمک خواستیم؛ ولی پاسخ شفافی به ما ندادند و اصرار داشتند که آتشی در این غار وجود ندارد و فقط کودهای جمعشده در آن، آتش گرفته است.
جهانبخش با بیان اینکه برای خاموش کردن این آتش از کمترین تجهیزات استفاده کردیم، افزود: ما تانکر آب ادارهی امور عشایری لالی را قرض گرفتیم و کوهنوردان گالنهای ۲۰ لیتری آب را تا ارتفاع ۱۰۰ متری دهنهی غار حمل کردند. برای خاموش کردن آتش زیر خاکستر که هر روز در حال پیشروی بود نیز با راهنمایی آتشنشانهای لالی، کانالی را در میان خاکسترها ایجاد کردیم و آب را داخل آن ریختیم تا این آتش سرد شود. چند روز بعد در ادامهی بازدیدها دیدیم که دود داخل غار پراکنده شده و خاکسترها سرد شده است.
نظرات