مرکز بین‌المللی تحقیقات زمین‌لرزه کشور در آذربایجان‌شرقی تاسیس می‌شود

مرکز بین‌المللی تحقیقات زمین‌لرزه کشور در آذربایجان‌شرقی تاسیس می‌شود

http://www.bananews.ir/بر اساس مصوبات نمایندگان ویژه رییس‌جمهور در کارگروه توسعه بخش معدن، ارتقای دفتر مطالعات زلزله سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در شهرستان مرند به مرکز بین‌المللی تحقیقات زمین‌لرزه تصویب شد.

به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) تصمیم جلسه نمایندگان ویژه رییس‌جمهور در کارگروه توسعه بخش معدن که در مرکز استان آذربایجان‌شرقی تشکیل شد به استناد اصل یکصد و بیست و هفتم قانون‌اساسی جمهوری اسلامی ایران برای اجرا از سوی معاون اول ‌رییس‌جمهور ابلاغ شد.

بر همین اساس، ارتقای دفتر مطالعات زلزله سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در شهرستان مرند به مرکزیت بین‌المللی تحقیقات زمین‌لرزه با همکاری استانداری آذربایجان‌شرقی در دستور کار وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت.

 

نیاز به تعیین هندسه و سازوکار گسل‌های فعال و لرزه‌زا و به نقشه کشیدن آن‌ها در گستره ایران با توجه به رشد روزافزون جمعیت، پیشرفت‌های صنعتی و گسترش مناطق شهری به ویژه در بخش‌های در حال توسعه و استراتژیک کشور این مهم را فراهم می‌آورد که در تکمیل مطالعات گذشته لرزه زمین‌ساختی کشور پروژه‌هایی نوین با رویکرد بروزرسانی شناخت هرچه کمتر از زمینلرزه در اولویت قرار گیرد.

از این میان، گستره آذربایجان با مساحتی حدود ۶ درصد مساحت کل کشور و جمعیتی حدود شش میلیون نفر از قطب‌های مهم تجاری، صنعتی ایران به شمار می‌رود که بر همین اساس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور طی عمر ۵۰ ساله خود و در راستای رسالت و اهداف ترسیم شده از آغاز تاکنون طرح‌های اجرایی و پژوهش‌های بسیاری را درخصوص شناسایی سرچشمه‌های لرزه‌زا در گستره کشور به ویژه در پهنه آذربایجان انجام داده است.

بر این پایه به نظر می‌رسد جای آن است تا در گامی نو با هدف تعیین هندسه و سازوکار این سرچشمه‌های لرزه‌زا با بهره‌گیری از روش‌های نوین و دانش روز به شناسایی هر چه بهتر گسله‌های این ناحیه از رویکرد رفتار لرزه‌یی پرداخت.

شناسایی پارامترهای عددی گسله‌های لرزه‌زا و تعیین بهینه سرچشمه‌های لرزه‌یی جستجوگر اهداف کلانی از جمله برآورد مکان رخداد زمینلرزه احتمالی، زمان رخداد لرزه‌ها برای هریک از سامانه‌های پویا و بزرگای زمینلرزه احتمالی پیش‌روی است.

گفتنی‌ است، این پژوهش‌ها در قالب طرحی جامع با استفاده از پژوهش‌های ریخت زمین‌ساخت، پارینه لرزه‌شناسی و بهره‌گیری از شبکه ژئودینامیک GPS و الکترومغناطیس در پیش نشانگری رخداد زمین لرزه برای یک بازه زمانی دو ساله پیشنهاد شده که پیش‌بینی می‌شود اجرای چنین پژوهشی با بهره‌گیری از توان علمی اجرایی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور و حمایت‌های مدیران محلی به دستاوردهایی از جمله ارائه گزارش کامل در خصوص زمینلرزه و گسل‌های فعال جهت استفاده ارگان‌های دولتی و خصوصی به منظور برنامه‌ریزی بهینه توسعه و عمران شهری، شناسایی مناطق پرخطر از نگاره زمین‌لرزه در گستره آذربایجان و انتقال دانش و تربیت نیروهای متخصص بومی در زمینه علم زمین‌شناسی زمین‌لرزه با انجام پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و دکتری منجر شود.

    نظرات