از تخریب باغ گیاه شناسی تا توسعه بندر نوشهر
باغ گیاه شناسی نوشهر سرمایه ملی و یکی از ذخایر ژنتیکی ارزشمند است که با شماره ۱۷۷۹۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
باغ گیاه شناسی و ایستگاه تحقیقات جنگل و مرتع نوشهر از طریق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران زیر مجموعه سازمان تحقیقات و آموزش وزارت جهاد کشاورزی مدیریت می شود.
به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) براساس گزارشها جمعی از اعضای انجمنهای علمی حوزه زیست فناوری، کشاورزی و منابع طبیعی طی نامه ای با ابراز نگرانی از قطع درختان، گیاهان و تخریبهای صورت گرفته که برای ساخت راه و دسترسی بندر نوشهر به کمربندی است از مردم و مسئولان خواستار شدند با اقدامی عاجل شرایط توقف این برنامه را فراهم کنند.
با توجه به اهمیت بندر نوشهر به عنوان منطقه ویژه اقتصادی و همچنین باغ گیاه شناسی نوشهر این موضوع توسط خبرنگار خبرگزاری ایسنا مورد پیگیری قرار گرفت.
سید عیسی هاشمی معاون امور عمرانی استاندار مازندران در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه مازندران، اظهارداشت: موضوعات مطرح شده در خصوص باغ گیاه شناسی نوشهر دقیقاً خلاف واقعیتهایی است که اتفاق افتاد.
وی با بیان اینکه از سال ۸۲ مصوبهای در خصوص توسعه بندر نوشهر صورت گرفته بود گفت: ورود ماشینهای سنگین جهت بارگیری و تخلیه در این بندر سالهای سال است که سبب آزار شهروندان و اشغال بخش اعظمی از نقاط مرکزی ورودی شهر شده است.
معاون امور عمرانی استاندار مازندران ادامه داد: این وضعیت در ایام تعطیلات مشکلات مضاعفی را برای مردم ایجاد کرده که سبب گله مندی شهروندان می شود.
هاشمی افزود: دولت ۹ و ۱۰ در راستای حل این مشکل و توسعه بندر طی سفر سوم دولت به مازندران مصوبهای را در اختیار هیات دولت قرار دارد که با نگاه کارشناسی و برگزاری ۱۸ جلسه با حضور کارشناسان و مشاوران گزینههای مختلفی برای توسعه بندر بررسی شد.
وی یادآور شد: از میان ۶ گزینه مورد بحث در نهایت طرح واحدی در ضلع شرقی باغ گیاه شناسی که خالی از پوشش درختی و گونه های نادر است با توافق مشاوران سازمان بنادر و دریانوردی و باغ گیاه شناسی نوشهر تعیین و به جلسه کارگروه بررسی چگونگی توسعه بندر نوشهر ارایه شد.
معاون امور عمرانی استاندار مازندران با اشاره به اینکه طی حدود ۵ سال گذشته ۱۴ هکتار به وسعت بندر نوشهر افزوده شده است گفت: در حال حاضر ظرفیت سالانه بارگیری و تخلیه بندر نوشهر ۵ میلیون تن است که به دلیل عدم دسترسی مناسب یک میلیون تن از این ظرفیت بهره گیری می شود و باید نسبت به بکارگیری این پتانسیل اقدام شود.
هاشمی اظهارداشت: به پیشنهاد وزیر جهاد کشاورزی و سازمان بنادر و دریانوردی موضوع راه دسترسی بندر نوشهر از باغ گیاه شناسی این شهرستان در کمیسیون زیربنایی دولت مورد بررسی قرار گرفت و در سه جلسه کمیته فرعی این کمیسیون دفاعیات لازم از سوی نمایندگان ارگانهای ذیربط انجام و طرح مشترکی با هماهنگی باغ گیاه شناسی نوشهر، سازمان بنادر و دریانوردی و شهرداری نوشهر تهیه شد.
وی خاطرنشان کرد: جهت راه دسترسی بندر نوشهر از باغ گیاه شناسی این شهرستان درختی قطع نشده و سبزهای از بین نمی رود و تنها از تاسیسات فرسوده این باغ برای احداث راه دسترسی بهره گیری می شود.
معاون امور عمرانی استاندار مازندران یادآور شد: در نهایت جلسه اصلی کمیسیون زیربنایی دولت تشکیل شد و مقرر شد توسط هیاتی مشخص شده بررسی میدانی از باغ گیاه شناسی و بندر نوشهر صورت گیرد.
هاشمی ادامه داد: هیات تعیین شده جهت بازدید میدانی طی ۲۴ ساعت، تمام گزینهها را به صورت میدانی مورد بررسی قرار دادند و تمامی یافته ها جمع بندی و به کمیسیون ارایه شد.
وی افزود: در این راستا از سوی کمیسیون زیربنایی دولت و هیات مشخص شده قسمت شرقی باغ گیاه شناسی نوشهر جهت راه دسترسی به بندر نوشهر مصوب و به هیات دولت و سازمان بنادر و دریانوردی و استانداری جهت اجرا ارایه شد.
محمدعلی قمی اویلی فرماندار نوشهر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه مازندران، اظهارداشت: باغ گیاه شناسی نوشهر بسیار ارزشمند است که به دلیل بی مهریهای متولیان مرکز تحقیقات استفاده مطلوبی از آن صورت نمی گیرد.
وی ادامه داد: از سویی دیگر توسعه بندر نوشهر به عنوان منطقه ویژه اقتصادی ضرورت دارد.
فرماندار نوشهر افزود: ورود ماشین های سنگین به منظور حمل و نقل بار بندری در ورودی نوشهر به عنوان شهر گردشگری سبب آزار اهالی، ایجاد سروصدا و ترافیک شده که نیاز است از کمربندی نوشهر راه اختصاصی برای بندر ایجاد شود و این موضوع مصوبه سفر سوم دولت به مازندران است.
قمی تصریح کرد: در خصوص این امر چندین موضوع به صورت همزمان در دستور کار قرار گرفت که بهترین گزینه از ضلع منتها الیه شرقی باغ گیاه شناسی میباشد و تاکید ما بر این است که به باغ آسیبی وارد نشود و از مستحدثات، ابنیه، راه شرقی و اراضی اشخاص حقیقی باغ، جهت این راه دسترسی مدنظر است.
وی با بیان اینکه برخی افراد به دلیل عدم آگاهی عبور راه دسترسی از باغ گیاه شناسی را مورد اعتراض قرار دادند گفت: توسعه بندر و حفظ محیط زیست را توامان ببینند.
فرماندار نوشهر اظهارداشت: تمام اهتمام ما بر این است که آسیبی به باغ گیاه شناسی نوشهر وارد نشود.
قمی ادامه داد: توسعه بندر نوشهر به عنوان منطقه ویژه اقتصادی سبب اشتغال زایی شده و بیش از ۲ هزار شغل ایجاد خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: باید با دید منصفانه و نگاه مسئولانه به این موضوع نگریسته شود.
شهرام کیادبیری رئیس ایستگاه تحقیقات جنگل و مرتع نوشهر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه مازندران، اظهارداشت: وسعت باغ گیاه شناسی نوشهر ۳۵ هکتار است که حدود ۴۰۰ گونه گیاهی اعم از بومی و غیر بومی در این مکان نگهداری می شود.
وی با اشاره به اینکه فاز دوم طرح توسعه باغ گیاه شناسی شمال در حال اجراست گفت: از سوی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور اعتبار مستقلی برای این موضوع درنظر گرفته شده است.
رئیس ایستگاه تحقیقات جنگل و مرتع نوشهر یادآور شد: همچنین باغ گیاه شناسی نوشهر به شماره ۱۷۷۹۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
کیادبیری تصریح کرد: قدمت باغ گیاه شناسی نوشهر به سال ۱۳۱۰ برمی گردد که طی سال های ۳۱ لغایت ۳۵ مطالعات سازگاری گونه ها به عنوان کلکسیون گونههای درختی و درختچهای تکمیل شد.
وی در خصوص راه دسترسی باغ گیاه شناسی نوشهر به بندر این شهرستان گفت: همچنان مخالف این موضوع هستیم و مجوزهای این کار باید توسط هیات امنا صورت گیرد.
رئیس ایستگاه تحقیقات جنگل و مرتع نوشهر با اعلام اینکه ما مخالف توسعه بندر نوشهر نیستیم گفت: گزینههای دیگری نیز جهت احداث جاده دسترسی به بندر بدون اینکه آسیبی به باغ وارد شود وجود دارد.
کیادبیری خاطرنشان کرد: تاکید ما بر قانون است و ما تابع قانون هستیم.
زهرا طاهری- ایسنا
نظرات