حکایت آب و جارو کردنهای صبح و شام در ایلام چیست؟
با وجود این همه بحث بر سر کمبود آب و ضرورت صرفهجویی آن و قطعی مکرر آب برخی محلات، حکایت آب و جارو کردنهای صبح و شام در ایلام چیست؟
به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir)، صبح، ظهر یا شب فرقی ندارد، هر زمان از کوچه و خیابانهای ایلام عبور کنی یا دو سه نفر در حال شستن کوچه و خیابان هستند یا اینکه خیس بودن سطح زمین آن هم به میزان قابل ملاحظه نشان میدهد قبل از رد شدن شما، همه جا را آب و جارو کردهاند. این یک طرف ماجرا، اما طرف دیگر داستان خشکسالیهای این چند سال و کم آبی ناشی از آن است که به گفته مسئولان گاهی به مرز بحران هم میرسد.
اما جالب اینجاست که چرا همشهریان با وجود این همه بحث بر سر کمبود آب و ضرورت صرفهجویی آن و قطعی مکرر آب برخی محلات و دشواریهایی که برای خودمان ایجاد میشود با خیال راحت شیر آب را باز کرده و شیلنگ را به وسط کوچه و خیابان برده و مایه آبادانی و زندگی را اینگونه هدر میدهند.
تاکنون تحقیق میدانی در این زمینه صورت نگرفته، اما مشاهدات شخصی نشان میدهد این مسئله ریشه در عقاید دیرینه مردم دارد که آب را همراه آئینه نشان روشنی و خوش یمنی میدانند. مخصوصاً خانمها آب و جارو کردن صبح را مایه برکت و گشایش روزی دانسته و برای همین در اغلب منازلی که هنوز بانوی کهنسالی وجود دارد، حتماً یکی از اولین کارهایی که در شروع روز انجام میشود، همین است که حیاط خانه را به امید آوردن روزی و سلامتی برای اهل خانه آب و جار میکند. غافل از اینکه اسراف، شوم و برکتخیز است نه مایه گشایش روزی و سلامت جسم و جان.
باز بر اساس همان مشاهدات شخصی میگویم که این مشترکان پرمصرف آب بهاء ناچیری میپردازند. آبپاشی هرروزه و قبض ۴ یا ۵ هزار تومانی گویای خیلی از مسائل است، رفتاری که متأسفانه تا کنون کسی راهحلی برای آن پیدا نکرده است.
حال سوال اصلی که مطرح میشود این است که اولاً شرکت آب و فاضلاب ایلام در برخورد با این کار چه میکند، ثانیاً از سیمای ایلام که صرفاً به پخش اخبار دیدارها، جلسات یا اظهارات مدیران میپردازد، هم در این زمینه کار چندانی صورت نداده است تا قباحت و زشتی این کار شوم و برکتخیز را به مردم نشان دهند.
محمدتقی رشیدی مسوول روابط عمومی شرکت آب وفاضلاب استان ایلام گفت: در حالی که ۱٫۵ برابر نیاز مردم شهر ایلام آب وارد شبکه میشود، اما متأسفانه به دلیل مصرف بیرویه و هدر دادن آب، مناطق مرتفع شهر ایلام دچار کمبود آب یا کاهش فشار آب شده و در برخی ساعات از قطعی آب رنج میبرند.
وی تأکید کرد: رفتار مصرفی مردم باید اصلاح شود، خصوصاً اینکه نباید از آب شرب در جهت شستوشوی کوچه و خیابان استفاده کرد، در حالی که با یک جارو کردن ساده میتوان در جهت تمیزی محیط زندگی خود اقدام کرد.
رشیدی خاطرنشان کرد:۱۱۰ هزار مشترک در ایلام ۱۱۰ هزار کولر آبی دارند که متوسط مصرف هر کولر در شبانهروز بین ۲۰۰ تا۳۰۰ لیتر است و در این شرایط از شهروندان انتظار داریم که در مصرف درست آب کوشش کنند.
مسوول روابط عمومی شرکت آب و فاضلاب استان ضمن اشاره به پیشرفت ۸۵ درصدی طرح افزایش انتقال آب از سد ایلام گفت: با اتمام این طرح به میزان ۱۵۰ لیتر در ثانیه به آب شهر ایلام افزوده شده و در کوتاه مدت مشکل کمبود آب شهروندان حل میشود، اما در زمینه فرهنگ سازی و اصلاح الگوی مصرف آب راه دشواری پیش روی ماست و با جریمه و برخورد قضایی کار درست نمیشود.
دکتر حاجی کریمی، دانشیار دانشگاه ایلام با اشاره به ریشههای فرهنگی آبپاشی گفت: در گذشته مردم قبل از جارو کردن آب پاشی میکردند تا گرد و خاک محیط کم شود، اما هنوز به رغم تغییراتی که در محیط زندگی ما ایجاد شده این سنت غلط پایدار مانده و افراد حتی بیش از آبپاشی آب را هدر میدهند.
وی ادامه داد: متاسفانه افراد به جای جارو کردن سعی میکنند با فشار آب حیاط خانه یا اطراف منزل را از وجود گرد و خاک پاک کنند.
کریمی با اشاره به تأثیر پدیده گرد و غبار در افزایش مصرف آب برای پاک کردن محیط خانه تأکید کرد: البته مردم هم باید در نظر داشته باشند، به ویژه در فصلی که جیره بندی در مصرف آب اعمال میشود، به گونهای رفتار کنند که هم محیط پاکیزهای داشته باشند، هم مردم گرفتار کم آبی نشوند.
وی خاطرنشان کرد: خرابی شیرکولرها از دیگر عوامل هدر رفتن آب در فصل تابستان است و بسیار مشاهده میشود که چندین برابر آب مورد نیاز یک کولر آب از پشت بامها به هدر میرود.
عضو هیئت علمی دانشگاه ایلام تصریح کرد: صدا و سیما و رسانهها باید در جهت فرهنگسازی حرکت کنند و چه بسا تأثیر یک آیتم طنز از صدا و سیما از صدها بیلبورد آب و فاضلاب بیشتر باشد.
نظرات