سه طرح جدید ساخت مسکن
اداره راه و شهرسازی استان تهران در پاسخ به بخشهای اولویتدار برنامه وزیر جدید راه و شهرسازی در خصوص تامین مسکن، در نظر دارد سه طرح از قبل مطالعهشده خود را بدون فوت وقت، عملیاتی کند. مخاطب طرحهای جدید را ساکنان مستقر در بازار اجاره و همچنین همه دهکهای متقاضی در بازار خرید مسکن تشکیل میدهند. ساخت مسکن استیجاری، اجرای طرح کلیدبهکلید در بافت فرسوده و همچنین آزادسازی زمینهای در اختیار دستگاهها و نهادهای دولتی و نظامی محتوای این سه طرح را تشکیل میدهد.
به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) ستاد سیاستگذاری و اجرای برنامههای دولتی برای بازار مسکن تهران، در پاسخ به بخشهای اولویتدار برنامه وزیر جدید راهوشهرسازی در خصوص تامین مسکن، درنظر دارد سه طرح از قبل مطالعهشده خود را بدون فوتوقت عملیاتی کند.
این ستاد در اداره کل راهوشهرسازی استان تهران، مخاطب طرحهای جدید را ساکنان مستقر در بازار اجاره و همچنین همه دهکهای متقاضی در بازار خرید مسکن تعریف کرده و متفاوت از طرحهای قبلی همچون مسکنمهر یا مسکنویژه -که صرفا کمدرآمدها را تحتپوشش قرار میداد و نیاز اجارهنشینها به عرضهدولتی را بیپاسخ گذاشته بود- حالت فراگیر دارد.
ساخت مسکناستیجاری، اجرای طرح کلیدبهکلید در بافتفرسوده و همچنین آزادسازی زمینهای دراختیار دستگاهها و نهادها، محتوای این سه طرح را تشکیل میدهد طوری که پیادهسازی و اجرای آنها در تهران از پشتوانه قانون مصوب مجلس برخوردار است و در حالحاضر فقط موافقت و دستور وزیر راهوشهرسازی را برای اجرا نیاز دارد.
مطالعات این ستاد نشان میدهد، بیشاز ۵۰۰ هکتار زمین بلااستفاده در غرب و شرق تهران در اختیار برخی دستگاههای دولتی و نظامی قرار دارد که با توجه به کمبود شدید زمین قابلساخت و قیمت بالای آن در تهران، اگر زمینهای محبوس، زیر بار ساختمانی برود دو نقطه نامتعادل بازار مسکن تهران به لحاظ حجم عرضه و تقاضا از طریق احداث ۴۰ هزار واحدمسکونی به سمت تعادل میرود.
بررسیها در این باره حاکی است: عمده تقاضای خرید و اجاره مسکن به خصوص از طرف زوجهای جوان در دهکهای متوسط روبه پایین، بیشتر محلههای منتهی به غرب و شرق تهران را برای سکونت انتخاب میکند.
صرفهاقتصادی در این نقاط (همچون منطقه۲۲ و قسمتهای بیرونی مناطق ۴ و ۵ ) از یکسو به دلیل مسیرهای دسترسی آزادراهی و از سویدیگر به خاطر سطح قیمتها برای طرف تقاضا بیشتر از سایر مناطق شهر تهران است.
ستاد سیاستگذاری در اداره راهوشهرسازی استان تهران همچنین برای بافتفرسوده نیز در نظر دارد با همکاری مشترک با شهرداری، طرح تجربهشده کلیدبهکلید در بسیاری از کشورها را به اجرا دربیاورد. در این طرح، روی زمینهای متعلق به شهرداری و دولت، واحدهای مسکونی ساخته میشود و در ازای اخذ املاکفرسوده مالکان، به آنها واگذار میشود و دوباره روی زمین این املاک، واحدهای جدید برای تملک محلههای دیگر در بافتفرسوده، ساخته میشود.
در کنار این دو طرح، اداره راهوشهرسازی استان تهران آمادگی دارد در چند منطقه با استفاده از زمینهای خود، لکههای مسکونی –پروژههای نیمهبزرگ- برای استفاده اجارهنشینها نیز ایجاد کند که این طرح به صورت مشارکتی با انبوهسازان و در قالب اجارهداری خواهد بود.
خارجیها منتظر اجازه ورود
قائممقام وزیر راهوشهرسازی در استان تهران در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» درباره جزئیات برنامههای عملیاتی آماده اجرا اعلام کرد: قانون ساماندهی مسکن، دولت را موظف کرده در دو حوزه تامین مسکناجارهای و مسکنملکی دهکهای کمدرآمد، از ظرفیت زمینهای دولتی استفاده کند. اما با تاکیدی که وزیر جدید راهوشهرسازی بر لزوم توجه برنامههای دولت به همه دهکهای متقاضی مسکن و تعریف سه نوع مسکن اجتماعی، مسکن حمایتی و مسکن معمولی به ترتیب برای کمدرآمدها، میاندرآمدها و پردرآمدها داشتهاند، هماکنون این آمادگی در تهران وجود دارد که برای این سه سطح، اقداماتی صورت بگیرد.
فریبرز واحدی افزود: در گام اول و در صورتی که وزیر راهوشهرسازی تایید کند، حاضریم زمینهای متراژ متوسط تحت مالکیت وزارتخانه– بین ۵ تا ۲۰ هکتار- را در مناطق مختلف تهران برای ساخت مسکن استیجاری به سازندهها واگذار کنیم و با ایجاد کارگزاری و شرکتهای اجارهداری، عرضه آپارتمان اجارهای را با اجارهبهای توجیهی در بازار مسکن تهران راه بیندازیم.
واحدی تصریح کرد: در حالحاضر بیشاز ۵۰ درصد درآمد خانوارهای حداقل ۵دهک در شهر تهران صرف تامین هزینه اجارهنشینی میشود، این در حالی است که نرخ استاندارد هزینه اجارهنشینی یکسوم است. همچنین در حال حاضر طبق سرشماری سال۹۰ حدود ۲۷درصد خانوارهای تهرانی مستاجر هستند که این سهم در سال۷۵ معادل ۱۷درصد بود. بنابراین وضعیت بازار اجاره نیازمند برنامههای فوری است که این برنامهها علاوه بر ساخت مسکناجارهای میتواند شامل طولانیکردن مدت اعتبار اجارهنامهها از یکسال فعلی به حداقل دو تا سه سال باشد.
مدیرکل اداره راهوشهرسازی استان تهران در ادامه، از درخواست دو شرکت خارجی برای سرمایهگذاری در بازار مسکن شهر تهران خبر داد و گفت: این شرکتها آمادگی دارند به صورت جزیرهای در نقاط مختلف تهران اقدام به ساختوساز مسکونی کنند و حاضرند واحدها را زیرقیمت منطقه واگذار کنند. بنابراین اگر این مدل سرمایهگذاری مورد قبول دولت جدید باشد، این امکان وجود دارد که برای دهکهای متوسط روبه بالا و حتی میاندرآمدها، خانهسازی انجام و با قیمت منطقی و متعارف واگذار شود.
جزئیات کلیدبهکلید
فریبرز واحدی درباره اجرای طرح کلیدبهکلید در بافتفرسوده تهران گفت: هم شهرداریتهران و هم دولت در بحث نوسازی بافتفرسوده عملکرد مناسبی نداشتهاند. در بافتفرسوده چنانچه این دو نهاد به همراه بانکهای تحت مدیریتشان (بانکشهر و بانکمسکن) وارد شوند، امکان نوسازی و ساخت ۴۰۰ هزار واحدمسکونی در بافتفرسوده وجود دارد، این در حالی است که در شهر تهران سالانه حداکثر ۲۰۰ هزار واحد در کل سطحشهر ساخته میشود. شهرداریتهران زمینهای زیادی در شهر دارد که میتواند با استفاده از طرح کلیدبهکلید، از آنها برای نقلوانتقال مالکان بافتفرسوده و آزادسازی بافت برای نوسازی استفاده کند.
واحدی افزود: برنامه ما این است که در یک قطعه زمین در مجاورت یک محله فرسوده، مثلا ۲هزار واحد مسکونی احداث کنیم و با پیشفروش نیمی از واحدها به صورت آزاد، منابع مالی را برای ساخت نیمی دیگر تامین کنیم و یک هزار واحد را به یک هزار مالک املاک کلنگی ساکن یک محله واگذار کنیم تا به همین تعداد، ملک کلنگی در اختیار دولت برای نوسازی و سپس واگذاری به گروههای بعدی از مالکان کلنگی، قرار بگیرد.
قائممقام وزیر راهوشهرسازی در استان تهران تصریح کرد: چالش دیرینهای که در بافتفرسوده وجود دارد این است که مالکان معمولا نگران سرنوشت ملکشان هستند و به خاطر ابهامی که از بابت مدت دوساله نوسازی و قیمت نهایی واحد بازسازی شده دارند، تمایل به نوسازی پیدا نمیکنند، اما با طرح کلیدبهکلید، بلافاصله مالکان به محل جدید و واحدجدید منتقل میشوند و مالکیتشان بر ملک کلنگی برای همیشه خاتمه پیدا میکند.
فکر متولدین دهه۶۰ هستیم
واحدی در ادامه گفتوگو با «دنیایاقتصاد» با تاکید براینکه طرحهای جدید آماده اجرا در بازار مسکن تهران همسو با برنامههای وزیر راهوشهرسازی دولت یازدهم تعریف شده است، افزود: هماکنون متولدین دهه۶۰ با رسیدن به سن ازدواج، منحنی تقاضای مسکن را به بالاترین سطح رساندهاند و باید با مکانیزمهایی همچون راهاندازی صندوق پسانداز، از نقدینگی موجود در اختیار این افراد برای تامین مالی نظام ساختوساز بهره گرفت و با استفاده از زمینهای دولتی، پروژههای مسکونی در سطح مختلف اجارهای، حمایتی و اجتماعی تعریف کرد.
راه ورود به زمینهای محبوس
مدیرکل اداره راهوشهرسازی استان تهران با اشاره به اینکه بخش قابلتوجهی از زمینهای بلااستفاده در پایتخت را قطعات چندصد هکتاری بزرگی تشکیل میدهد که سالها است در اختیار برخی وزارتخانهها، دستگاههای دولتی، نهادهای عمومی و برخی نهادهای نظامی قرار دارد، گفت: مساحتی در حدود ۸۰۰ هکتار از این زمینها درست در غربیترین و شرقیترین نقاط تهران واقع شده که قصد داریم با مذاکره با دستگاههایی که این زمینها فعلا در اختیار آنهاست، با استفاده از شیوههایی همچون مشارکتی، زمینها را به ساختوساز بگیریم.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات عمده دولت در تهران، اشغال زمینهای بزرگ به صورت بلااستفاده توسط دستگاهها است افزود: در خصوص مسکنویژه هم که سال گذشته به اجرا درآوردیم، بحث زمین وقت فوقالعاده زیادی از دولت گرفت. اما میشود با به کارگیری ابزار مالیاتی، بلااستفاده بودن زمینها را پایان داد و مالکان را مجاب به ساختوساز کرد.
آخرین وضعیت مسکن ویژه
واحدی درخصوص آخرین وضعیت کارگاه مسکنویژه تهرانسر نیز گفت: با بعضی پیمانکارانی که کار را خواباندهاند برخورد کردهایم و نامه فسخ قرارداد آنها را هم تنظیم کرده و در حال ابلاغ به پیمانکار مربوطه هستیم.
وی افزود: پیشخریداران مسکنویژه اصلا نگران قیمت تمامشده نباشند چون اختلاف فکری ما با پیمانکاران ربطی به قیمت تمامشده ندارد، بلکه به سهم دولت و پیمانکار از محل زمین و هزینه ساخت مربوط میشود.
مدیر کل راه و شهرسازی استان تهران در عین حال خاطرنشان کرد: با پیمانکاران توافق کردهایم واحدهای مسکونی طرح مسکنویژه تهرانسر را تا پایان سفتکاری پیش ببرند و در مرحله نازککاری بابت سهم دو طرف، وارد مذاکره با ما شوند.
نظرات