کشف ۵ اسکلت در غار کتلهخور زنجان
معاون سازمان همیاری شهرداریهای زنجان از کشف پنج اسکلت جدید از نوع غیرانسانی در غار کتلهخور زنجان خبر داد.
مهدی حاجخانی امروز (شنبه) اظهار داشت: اسکلتهای کشفشده ازبه گزارش بنانیوز (BanaNews.ir)به نقل از فارس، سوی کارشناسان اکتشاف استان و با همکاری سازمان همیاری شهرداریهای زنجان کشف شده است.
وی در مورد تعلق استخوانها به حیوان یا انسان تصریح کرد: این استخوانها از نوع انسانی نبوده و این اسکلتها شبیه به یک کالبد حیوانی است.
معاون سازمان همیاری شهرداریهای زنجان با بیان اینکه آزمایشهای لازم برای تشخیص نوع این اسکلتها در حال انجام است، افزود: هنوز برای اعلام نتیجه در مورد آزمایشها زود است.
معاون سازمان همیاری شهرداریهای زنجان گفت: اسکلتهای کشفشده در ابعاد ۲ متر در طبقات زیرین غار کتلهخور زنجان کشف شده است و آزمایشها در مورد نوع و قدمت این اسکلتها ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه این اسکلتها به احتمال خیلی زیاد قدیمی است، تصریح کرد: اما باید برای اعلام قدمت آنها آزمایشهای تخصصی در این زمینه انجام شود.
حاجیخانی با بیان اینکه با چند دانشگاه کشور در این زمینه مکاتباتی صورت گرفته است، عنوان داشت: هنوز جوابی از این مکاتبات دریافت نکردهایم.
وی در مورد اینکه آیا اسکلتها همچنان روی زمین قرار دارند، بیان داشت: همه اجساد کشفشده روی زمین قرار داشته و فقط از آنها نمونهبرداری شده است.
معاون سازمان همیاری شهرداریهای زنجان در مورد دسترسی مردم عادی به این اسکلتها اظهار داشت: این اسکلتها در طبقه سوم قرار دارد و برای رفتن به آنجا باید با تجهیزات لازم اقدام شود که این امر برای افراد غیرحرفهای میسر نیست.
* موقعیت جغرافیایی غار کتلهخور
غار عظیم و زیبای کتلهخور در ۱۶۵ کیلومتری جنوب باختری استان زنجان و ۷ کیلومتری شهر گرماب شهرستان خدابنده قرار گرفته که از طریق جاده آسفالته زنجان ـ سلطانیه خدابنده ـ گرماب و از طریق جاده زنجان ـ بیجار ـ گرماب و همچنین از طریق جاده همدان ـ کبودرآهنگ نیز قابل دسترسی است.
کتلهخور بر اساس بررسیهای انجام گرفته معانی مختلفی مثل تپه خورشید، روستای بدون خورشید و . . . دارد، که مناسبترین معنی به دست آمده یک کاربرد ترکی بوده که کتله به معنی پستی و بلندی و ناهمواریهای داخل غار و خور به معنی راحتی و آسانی است که به صورت کلی به معنی پستی و بلندیهای راحت و دنج است.
طبق نظریههای علمی و نقشههای زمینشناسی غار کتلهخور در دل کوه ساقیزلو در آهکهای الیگومیوسن مربوط به دوران سوم زمینشناسی و تقریبا حدود ۳۰ میلیون سال میتواند قدمت داشته باشد.
از عمق ۱۵۰ متری تا عمق ۷۰۰ متری به نسبت زیادی در غار گشایش حاصل شده و شعب متعددی به وجود آمده است. در مکانهایی که از ریزش مصون مانده استالاگتیتها و استالاگمیتها خودنمایی میکنند. استالاگتیتها و استالاگمیتها با ارتفاع ۳۰ تا ۴۰ متر از کف و سقف غار قرار گرفتهاند که با شنیدن صدای موزون قطرات آب، آهنگهای دلپذیر و مناظر بدیعی، چشم و گوش گردشگر را به خود جلب میکند.
پس از عبور از این قسمت، منطقه وسیع و مسطحی ظاهر میشود، که به شبستان مساجد شبیه است، در این بخش، در ضلع شرقی آن، استخر آبی به ابعاد ۲۰×۳۵ متر قرار گرفته است.
برای دسترسی به این غار باید از آبادیهای کرسف و زرینرود گذشته و با پشت سر گذاشتن گرماب، در قسمت شمال این منطقه به دهانه غار رسید.
دهانه این غار در ارتفاع ۱۱ متر از سطح مسیر که مشرف بر آن است، قرار گرفته و در وضعیت ضلع قطری معادل ۱٫۴۰ متر ارتفاع دارد.
ابتدای غار تا عمق ۱۵۰ متری، شبیه به راسته بازارهای معمولی است، با این تفاوت که عناصر و اندامهای آن اندکی از بازار کوچکتر است، که کف این قسمت را لایه ضخیمی از خاک و خاکستر پرکرده است.
هماکنون این غار به صورت سه طبقه خشک و طبقه چهارم به بعد مسیرهایی نیز به صورت آب بوده و زمین شناسان احتمال تشکیل چهار طبقه دیگر را تا سفره آب زیرزمینی دادهاند که در سال ۲۰۰۳ میلادی حدود ۳۰ کیلومتر از مسیرهای متعدد غار توسط زمین شناسان آلمانی و سوئیسی نقشه برداری شد و از سال ۷۲ تاکنون تقریبا ۵٫۲ کیلومتر آن به صورت رفت و برگشت آماده بازدید شده است.
پدیدههای داخل غار نظیر دهلیزها و گذرگاهها و وجود ستونهای عظیم و وجود استاگتیتها (چکندهها) و استالاگمیتها (چکیدهها) به رنگهای مختلف و تعدادی قندیلهای توخالی و نیسانی که از جمله کمیابترین قندیلها به شمار میرود، جلوه منحصر به فردی به این غار بخشیده است.
به وجود آمدن قندیلها به اشکال مختلف مثل شیر خوابیده، پنجه شیر، پای فیل، لباس عروس، قلع شمع، سگ شکاری، دست شیطان، نخل سوخته، مریم مقدس، دو جادوگر، سفره عقد و عروس و داماد و گفتههای زمین شناسان فوق از لحاظ پیدا نشدن انتهای غار وجود مسیرهای دیگر این مهم را ثابت میکند.
قندیلهای داخل غار حاصل رسوبات آهکی که در مرحله نخست از برخورد آب اسیددار با آهک به حالت بیکربنات محلول بوده و بعد از گذشتن از لابهلای سنگها و طی کردن مسیرهای طولانی در سقف غار قرار گرفته و بعد از کم شدن فشار و از دست دادن گاز به صورت کربنات کلسیم در سقف غار استالاگتیتها را تشکیل داده و مقداری از رسوبات نیز به کف غار چکیده و استالاگمیتها را به موازات استالاگتیتها تشکیل میدهد که بعد از رشد و به هم رسیدن این قندیلها پس از گذشت چندین سال ستونهای آهکی تشکیل میشوند که برخی از این قندیلها در اثر داشتن ناخالصیها رنگهای مختلف به خود گرفتهاند و آنهایی که ترکیبات همراه نداشتهاند و یا کمتر دارند به صورت بلورهای شیشه بسیار شفاف مشاهده میشوند.
قندیلهای گلکلمی به خاطر عدم رسوبگذاری رشد نداشته و قبلا تشکیل هر میلیمتر از این نوع قندیلها ۳۰ سال طول می کشیده است، ولی استالاگتیتها و استالاگمیتهای غار که قندیلهای قلمی و نسانی از این نوع است اکنون فعال بوده و هر هفت سال یک میلیمتر از آن تشکیل میشود.
در حال حاضر غار کتلهخور یکی از زیباترین دیدنیهای طبیعی استان زنجان است که سالانه هزاران نفر گردشگر داخلی و خارجی را به خود جذب میکند.
نظرات