خطر، بیخ گوش بازار وکیل شیراز
وقوع آتشسوزی به علل مختلف، از جمله خطراتی که همواره بازار قدیمی و صاحب نام وکیل شیراز را تهدید کرده و میکند، این خطر آخرین بار، روز جمعه مغازهای را درگیر کرد و اگر روزی غیر از تعطیل بود، شاید تنها به سوختن لوازم خرازی درون یک مغازه، رضایت نمیداد و دامنش دیگر مغازهها را نیز میگرفت و ...
به گزارش بنانیوز(BanaNews.ir)،طی دو سال اخیر موضوع ایمنسازی بازار وکیل یکی از موارد مد نظر مسئولان شهرداری و برق شیراز بوده است، طرحی که به عقیده کارشناسان سازمان آتشنشانی جواب داده است.
اگرچه یکی از مشکلات بازار وکیل، دسترسیهای بسیار سخت و صعب به این مکان تجاری است، اما پیش از این وضعیت نابسامان برقرسانی و نبود امکانات لازم برای امدادرسانی، نظیر سیستمهای آتشنشانی، کار را دشوارتر کرده بود.
مدیر عامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری شیراز در اینباره گفت: حادثه روز جمعه بازار وکیل بهنوعی آزمایش تأثیرگذاری اقدامات این سازمان در راستای پیشگیری از بروز و کنترل حوادث بوده است.
«مهدی شایق» البته قبول دارد که اگر حادثه روز جمعه و در زمان تعطیل حادث نشده بود، شرایط بسیار متفاوت بود، اما تأکید دارد که پیشبینی و نصب شیرهای آتشنشانی در بازار وکیل، راهکاری بوده که براساس نگاهی کارشناسانه انجام شده و نتیجهبخشی آن هم در این حادثه و مهار آن اثبات شده است.
وی در عینحال موضوع دسترسی به این بازار در هنگام بروز هر حادثهای را از جمله موضوعات مهم میداند و تأکید دارد که کار نیازمند بررسی و پیشبینی راهکارهای دیگری هم هست.
شایق خاطرنشان کرد: طرح ایمنسازی و تجهیز بازار به شیرهای هیدرانت و کپسولهای آتشنشانی، در حادثهی آتشسوزی اخیر بازار بسیار سودمند و ثمربخش ظاهر شد.
وی در خصوص علت بروز این حادثه گفت: اجرای جوشکاری در مغازه خرازی که بهعلت ساخت بالابر در مغازه بود و پرتاب جرقههای ناشی از آن روی اجناس موجود در یکی از حجرههای بازار موجب شعلهور شدن مواد قابل اشتعال در این محل شد و با گسترش شعله و حرارت، آتش به روکش ایزوگام یک تکه سرایت که موجب تسری حریق به بام بازار شد.
شایق با بیان اینکه برای تردد در مسیرهای باریک، موتورهای سهچرخ آتشنشانی پیشبینی و تأمین شده است، گفت: در این حادثه هم خودروهای آتشنشانی و هم موتورهای سهچرخ به محل اعزام و ظرف مدت ۱۰ دقیقه حریق را کنترل کردند.
وی با یادآوری اینکه کل زمان اطفا حریق بازار وکیل یکساعت و ۱۹ دقیقه بوده است، بار دیگر هشدارهایش در خصوص ناایمن بودن محدوده بازار وکیل تکرار و تصریح کرد که بازار وکیل آتشی زیر خاکستر است، به موقعیت ویژه و جایگاه این بازار میراثی اشاره و خاطرنشان کرد: همهی اقدامات نهادها و سازمانهای شهری زمانی مفید فایده است که شهروندان، کسبه و بازاریان خود را در حفظ و نگهداری آن مسئول بدانند.
شایق با اشاره به سختی تردد خودروها و تجهیزات اطفایی در مسیر ورود به بازار، گفت: تأمین و تجهیز وسایل حمل و نقلی تحت عنوان موتور سهچرخ، از تدابیر این سازمان برای محدوده بافت تاریخی و فرسوده شیراز منجمله بازار وکیل بوده است.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی شیراز با بیان اینکه نصب شیرهای هیدارنت هم به کمک آتشنشانان آمد، گفت: اکنون با قاطعیت نصب شیرهای هیدرانت در محدوده بازار وکیل و سایر اماکن نظیر این مجموعه میراثی دسترسی به آنها مشکلاتی دارد همچنین مناطق مختلف شهر را دنبال خواهیم کرد.
وی در عینحال گفت: هماینک با تأکیدات شهردار و شورا و پیگیریهای انجام شده ۱۰ دستگاه شیر هیدارنت در اطراف بازار وکیل نصب شده است اما برای ایمنسازی بیشتر میتوان به افزایش این شیرها نیز فکر کرد.
این مقام مسئول هر شیر آتشنشانی را به منزله یک ایستگاه آتشنشانی دانست و گفت: نقاطی که ویژگیهای بازار وکیل و بافت فرسوده شهری را دارد، نیازمند ایستگاههای آتشنشانی و امدادی است و نصب شیرهای هیدارنت تا حدود زیادی این نیاز را برطرف کرده است.
شایق همچنین گفت: با توجه به زمانپذیر بودن برطرف کردن مشکلات بازار، سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی اقدام به تهیه ۲۰۰۰ دستگاه سیلندر آتشنشانی ۶ کیلویی و نصب آن در واحدهای کسب و ۲۰ سیلندر ۵۰ کیلویی را نیز در فواصل معین در مسیرهای مختلف بازار تعبیه و پیشبینی کرده است.
به گفتهی این مقام مسئول، آموزش به بازاریان در خصوص اقدامات اولیه در مواجهه به خطر آتشسوزی بهعنوان یکی دیگر از اقدامات پیشگیرانه انجام شده اشاره و اظهار امیدواری کرد در آینده شاهد وقوع چنین حوادثی نباشیم.
شرکت توزیع برق شیراز نیز از سال ۹۰ تدابیری را جهت اصلاح و بهسازی شبکه برق فشار متوسط و ضعیف نیرورسان به این محدوده شروع کرد که بخشی از این اقدامات در قالب بهینهسازی شبکهی برق بافت تاریخی و فرهنگی شیراز و از مصوبات سفر دور دوم هیئت دولت در دولت نهم به استان فارس محسوب میشد.
مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق شیراز در آن زمان گفته بود که طی ۱۰ سال گذشته این شرکت قصد اجرای عملیات بهینهسازی وضعیت برق بازار وکیل را داشته اما زمینه این اقدام فراهم نبوده است.
«سیدمحمدحسن صحرائیان» با اشاره به وضعیت بد و غیراستاندارد شبکهی توزیع برق در بازار و مجموعهی زندیه و بافت قدیمی شیراز، آن را غیر ایمن دانسته و اعلام کرده بود که با اختصاص ۳ میلیارد تومان اعتبار کار اصلاح و بهسازی شبکههای برق در ۴ نقطه قصردشت، مهدیآباد، آستانه سیدعلاالدین حسین(ع) و شهرک سعدی، بهعنوان مناطق دارای بافت فرسوده انجام شده است.
به گزارش ایسنا و برابر مطالب عنوان شده از سوی مسئولان، در قالب طرح یاد شده که مقرر بود در سه فاز اجرایی شود، بنا بر تعویض و ایجاد ۹ فیدر، ۲۸ ترانسفورماتورهوایی و ۳۱ ترانسفورماتور هوایی بود.
طرح یاد شده با اعتباری ۳ میلیارد تومانی در آن روز آغاز و بخش قابل توجهی از بازار وکیل و مجموعه زندیه ایمنسازی شد.
پس از آن معاون برنامهریزی و مهندسی شرکت توزیع نیروی برق شیراز در دیماه ۹۳ اعلام کرد که طرح بهسازی شبکههای برق مجموعهی بازار وکیل و سرای مشیر منوط به همکاری تمام دستگاهها تا پایان ۹۳ تکمیل میشود.
«محمدرضا سلاحی» ۲۰ دی سال گذشته (۹۳) از اختصاص ۱۴۰ میلیون تومان اعتبار برای طرح اصلاح شبکههای برق مجموعه بازار وکیل خبر داد و گفت: اصلاح و ساماندهی شبکههای توزیع برق مجموعه بازار وکیل شامل سرای مشیر و پشت بام بازار وکیل جنوبی، سرای فیل و سرای علاقهبندها میشود.
سلاحی در آن روز گفته بود که اصلاح و ساماندهی شبکه توزیع برق سرای مشیر، با توجه به شاخصههای فرهنگی و تاریخی موجود، اجرا میشود و در این طرح شبکه برقرسانی نیز که از روی پشتبام بازار عبور کرده و نابسامان است، ساماندهی و بهسازی میشود.
این طرح که بخشهای اندکی از آن هنوز باقیمانده است، مسیر تکمیل را طی میکند و میتوان آن را یکی از اقدامات مهم در ایمنسازی بازار وکیل و مجموعه زندیه دانست که طی سالهای گذشته بارها بهدلیل اتصال برق دچار مشکلاتی شده بود.
ایسنا
نظرات