ارزیابی و منشأیابی جهانی طوفانهای شن و گردوغبار با همکاری ایران
رئیس برنامه عمران برنامه محیطزیست ملل متحد از برنامه UNEP با همکاری WHO، UNCCD و کشورهایی که بیشترین درگیری و تأثیرپذیری را از پدیده گردوغبار دارند برای منشاءیابی طوفانهای شن و گردغبار خبر داد و گفت: ما یک ارزیابی جهانی از SDS را آغاز کردهایم که در ماه می برای UNEA در نایروبی ارایه خواهد شد.
به گزارش بنانیوز(BanaNews.ir)؛ والنتین فولتسکیو (Valentin Foltescu) در افتتاحیه نخستین کنفرانس بینالمللی گردوغبار که روز گذشته، ۱۲ اسفندماه در آمفیتئاتر دانشکده علوم دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد، اظهار کرد: همه ما در این گردهمایی جمع شدهایم که با اطمینان مقیاس و حجم بسیار بزرگ یک پدیده انسانزاد را که با تخریب زمین، فرسایش و بیابانزایی در جهان مرتبط است، ارائه دهیم.
وی خاطرنشان کرد: تخریب زمین امروزه بهعنوان یکی از بزرگترین چالشهای زیستمحیطی عصر ما مطرح میشود و هنوز بسیاری از مردم نسبت به اینکه اگر این پدیده به ما آسیب وارد میکند، باید درباره آن کارهای بیشتری انجام دهیم تا بتوانیم آن را رفع کنیم، ناآگاه هستند.
نماینده برنامه محیطزیست ملل متحد با بیان اینکه باید این نکته را متذکر شوم که اکنون مسایل بسیاری در حوزه محیطزیست نگرانکننده است، خاطرنشان کرد: اکنون سطح زمین به گونهای در حال فرسایش و تخریب است که سالانه ۲۴ میلیارد از اراضی حاصلخیز خود را از دست میدهیم.
فولتسکیو افزود: همچنین بیش از یک و نیم میلیارد نفر از مردم در ۱۶۸ کشور جهان از تبعات این پدیده متأثر شدهاند که من فکر میکنم با این وجود ما ایدهای در خصوص مقیاس و وسعت این مشکل میتوانیم داشته باشیم.
وی تصریح کرد: قوانین انسانی، مسئولیتهای زیستمحیطی و قوانین اجتماعی در این خصوص بسیار زیاد است بنابراین آنچه از این کنفرانس انتظار میرود این است که بتواند آگاهی مردم را در خصوص این مشکل حیاتی در جهت ارائه بسیاری از راهحل های کاربردی ارتقا دهد.
رئیس برنامه عمران UNEP تصریح کرد: در حال حاضر UNEP با همکاری دیگر سازمانهای بزرگ از جمله WHO، UNCCD و کشورهایی که بیشترین درگیری و تأثیرپذیری را از این پدیده دارند، در حال کار کردن بر روی منشاءیابی مسأله طوفانهای شن و گردغبار (SDS) است.
فولتسکیو افزود: این برنامه در پاسخ به درخواست UNGA مطرح شده است و براساس آخرین تصمیمگیریها بر مبنای تأکید دوباره بر نیاز برای اقدام قرار گرفته است؛ ما یک ارزیابی جهانی از SDS را آغاز کردهایم که در ماه می برای UNEA در نایروبی ارایه خواهد شد.
وی تصریح کرد: آنچه شما انجام میدهید برای دستیابی به یک آینده پایدار بسیار حائز اهمیت است و از سوی دیگر یک رویداد بهطور خاص برای ارتقاء بهداشت و تندرستی است و خداوند زندگی را روی زمین قرار داده است.
رئیس واحد ارزیابی موضوعی برنامه محیطزیست ملل متحد (UNEP) ادامه داد: با این وجود معیاری برای درجهبندی اینکه کدام یک از موضوعات ثروت، رشد اقتصادی، زیرساختها یا توسعه پایدار از این پدیده بیشتر متأثر میشوند، وجود ندارد که مطالعات و بررسیهای بیشتر برای تشخیص آن ضروری است.
فولتسکیو افزود: هنگامی که برای حضور در این جلسه گام برداشتیم هر یک از افراد دلایل متفاوتی برای حضور خود داشتند و با دیدگاهها و دغدغههای متفاوتی در این کنفرانس حضور یافتهاند اما امیدوارم هنگامی که اینجا را ترک میکنیم با جستجو و یافتن یک اقدام منسجم و بهمپیوسته برای منشاءیابی مسائل مرتبط با SDS به این نشست خاتمه دهیم.
وی خاطرنشان کرد: ما نیاز داریم که مردم و دولتها این اقدامات را در سطوح و گسترههایی آغاز کنند و امیدوارم بتوانم روی هر کدام از شما برای تحقق این برنامه حساب کنم.
نماینده برنامه محیط زیست ملل متحد با بیان اینکه نتایج و مطالعات کشورهای درگیر پدیده گرد و غبار در راستای گام بعدی برای انجام یک اقدام جامع در UNEP تلفیق و جمعبندی میشود، گفت: این برنامه یک اقدام جدید است که قرار است برای اولینبار در سطح جهان یک اجماع برای مقابله با پدیده گرد و غبار شکل دهد.
والنتین فولتسکیو (Valentin Foltescu) همچنین در حاشیه اولین کنفرانس بینالمللی گردوغبار در دانشگاه شهید چمران اهواز در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: به عنوان نماینده برنامه محیط زیست ملل متحد در این کنفرانس حضور پیدا کردم و قرار است بعد از این کنفرانس اتفاقاتی بیافتد و تسهیلاتی برای رفع معضل گردوغبار ایجاد شود.
وی با بیان اینکه برای منشاء یابی طوفانهای گردوغبار در سراسر کره زمین یک ارزیابی جهانی برای رفع این مشکل آغاز شده است، تصریح کرد: ابتدا باید منشا این معضل را شناسایی کنیم اما چگونگی اجرای این فرآیند و منشایابی این مشکل بسیار مهم است که همان شناسایی کامل ریزگردها است.
نماینده برنامه محیط زیست ملل متحد با بیان اینکه در حال حاضر اقدامات خوبی برای شناسایی همه ابعاد این پدیده درحال انجام است، افزود: نتایج این ارزیابیها میتواند در راستای مقابله با گردوغبار برای ایران نیز مفید باشد.
فولتسکیو گفت: پیام UNEP این است که هر مسئله در سطح جهانی میتواند یک راه حل داخلی هم داشته باشد؛ انسانها از ادامه انتقال آب بین حوزهای ضربه میخورند و ما این مسئله را نمیخواهیم.
وی درباره صدور قطعنامهای در سازمان ملل برای الزام کشورها به همکاری در مقابله با این پدیده و حمایتهای UNEP از آن، اظهار داشت: حمایت ما این است که هر اقدامی بتوانیم انجام دهیم؛ ما نیاز به همکاریهای بینالمللی برای حمایت از این اقدام و تقویت راهکارهای این کنفرانس داریم.
فولتسکیو همچنین در پاسخ به اینکه آیا سازمان ملل برنامه مشخصی برای مقابله با ریزگردها در سال جدید دارد، عنوان کرد: UNEP در حال کار روی ابعاد مختلف این پدیده با همکاری کشورهای درگیر است و این کشورها با هدایت ایران نتایج بررسیها و مطالعات خود را به UNEP ارائه دادهاند.
وی با بیان اینکه این نتایج و ارزیابیها سپس در UNEP در راستای گام بعدی برای انجام یک اقدام جامع تلفیق و جمعبندی میشود، درخصوص بودجه درنظر گرفته شده برای این برنامه، گفت: هنوز بودجه خاصی مشخص نشده است و پس از ارائه پروپوزالها، کنترلها و ارزیابیها، بودجه این طرح اختصاص داده میشود.
نماینده محیط زیست ملل متحد افزود: تا زمانی که برنامه مشخص نشود نمیتوان بودجهای برای آن مشخص کرد؛ این برنامه یک اقدام جدید است که قرار است برای اولینبار در سطح جهان یک اجماع برای مقابله با پدیده گردوغبار شکل دهد.
ایسنا
نظرات