گاز «رادون» در فضای بسته میتواند دردسرساز شود
یک استاد علوم زمین دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه متاسفانه در ساخت و ساز ساختمانهای جدید به موضوع گاز رادون توجه نمیشود، گفت: گاز رادون تاثیر زیادی در فضای باز ندارد ولی میزان زیاد آن در فضای بسته میتواند مشکلاتی را برای سلامت انسان ایجاد کند.
به گزارش بنانیوز(BanaNews.ir)؛ دکتر محمد یزدی با اشاره به اینکه گاز رادون از عناصر پتاسیم، اورانیوم و توریم ساطع میشود، اظهار کرد: مقدار پتاسیم در خاک، رسوبات و سنگها بسیار زیاد است و از این جهت این گاز در دو فضای باز و بسته اثرات متفاوتی دارد.
وی ادامه داد: غلظت گاز رادون در هوای آزاد کم است و به همین دلیل به سرعت رقیق میشود و تاثیر زیادی در فضای باز ندارد اما در فضای بسته میزان این گاز اهمیت زیادی دارد. خاک رس و سنگهای سفید گرانیتی ساختمانها بیشترین میزان گاز رادون را آزاد میکنند. در کشورهای اروپایی هنگام ساختمانسازی استانداردهایی را برای کاهش گاز رادون در فضای خانه رعایت میکنند چرا که در این کشورها در بیشتر مواقع هوا سرد است و خانهها پنجرههای کوچک دارند. از این رو میزان گاز رادون در فضای بسته اهمیت زیادی پیدا میکند.
این استاد علوم زمین دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به مطالعاتی که در کشورهای اروپایی و آمریکا روی میزان اثرگذاری گاز رادون بر سلامت انسان انجام شده است، گفت: میزان زیاد گاز رادون در فضای بسته سرطانزا خواهد بود چرا که این گاز، پرتوزا است و اشعههایی مانند گاما، بتا و آلفا ساطع میکند.
یزدی با اشاره به استاندارهایی که در کشورهای اروپایی برای کاهش میزان گاز رادون در خانهها رعایت میشود، تصریح کرد: در این کشورها با استفاده از ستون، فاصلهای بین سطح ساختمان و زمین ایجاد میکنند. کاهش استفاده از سنگهای سفید گرانیتی از دیگر راهکارهای کاهش گاز رادون در محیط های بسته است. استفاده از سیستم تهویه هوای مناسب بهویژه در خانههای قدیمی و کاهگلی نیز راهکار موثری برای کاهش این گاز محسوب میشود.
وی با بیان اینکه خوشبختانه در کشور ما تاکنون مسئله گاز رادون جدی نبوده است، تصریح کرد: در کشور ما در بیشتر مواقع هوا گرم و پنجره خانهها و سایر محیطهای بسته، باز است و تهویه هوا به صورت طبیعی صورت میگیرد، به همین دلیل تمرکز گاز رادون در خانهها زیاد نیست.
این استاد علوم زمین دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه متاسفانه در ساخت و ساز ساختمانهای جدید در کشور ما به موضوع گاز رادون اهمیت داده نمیشود، تصریح کرد: پرتوزایی رادون از سنگهای گرانیتی سفیدی که در پلهها و کف ساختمانها استفاده میشود، زیاد و خطرناک است بنابراین باید تا حد امکان از این نوع سنگها در فضای بسته استفاده نکرد. چنانچه در محیطی از این سنگها استفاده شده است باید سیستم تهویه مناسبی قرار داشته باشد.
یزدی در پایان درباره حد استاندارد رادون توضیح داد: سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا (USEPA) حداکثر غلظت رادون در هوای داخل ساختمان را بکرل بر مترمکعب ۱۴۸ تعیین کرده است که در محدوده بیش از این مقدار، عملیات احتیاطی پیشگیرانه الزامی خواهد بود. سازمان بهداشت جهانی (WHO)مقدار حداقل بکرل بر مترمکعب ۱۰۰ را برای هوای داخلی اماکن مسکونی پیشنهاد کرده است. کمیته بین المللی حفاظت در برابر پرتو (ICRP) مقادیر بکرل بر مترمکعب ۵۰۰ را برای اماکن مسکونی و بکرل بر متر مکعب ۱۰۰۰ را برای محل کار پیشنهاد کرده است.
پیش از این شرکت کنترل کیفیت هوای تهران خبر داده بود که یکی از گازهای موجود در هوای پایتخت که حاصل فروپاشی اورانیوم موجود در خاک است، رادون نام دارد که در نتیجه تجزیه طبیعی اورانیوم در سنگها و خاک، در هوا منتشر میشود. این گاز در تهران نیز مانند همه شهرهای جهان وجود دارد و میتواند بر سلامتی شهروندان اثر منفی بگذارد. به دنبال این نیز معاون نظارت و پایش اداره حفاظت محیط زیست استان تهران اظهار کرده بود که گاز رادون منبع تولید مصنوعی و انسان ساخت ندارد . این گاز در همه شهرهای دنیا وجود دارد و در هوای محیط تهران هیچ میزان نگران کنندهای از آن گزارش نشده است.
ایسنا
نظرات