خطر بیماری هاری در انسان و حیات وحش بدلیل عدم کنترل جمعیت سگ های ولگرد
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد گفت: یکی از تهدیدهای پیش روی حیات وحش بیماری هاست که به ویژه در سال های اخیر در برخی نقاط کشور مشکل ساز شده است و بیشتر بیماری ها از طریق دام اهلی به حیات وحش منتقل می شوند.
به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد، حسن اکبری در این باره گفت: اگرچه در سال های اخیر بیماری هایی همچون طاعون نشخوار کنندگان کوچک موجب تلفات در حیات وحش کشور شده است لیکن تلفات ناشی از بیماری ها در استان یزد علی رغم شرایط خشکسالی و ضعف فیزیولوژیک حیات وحش ناچیز بوده است، اما پتانسیل بروز بیماری به دلیل وجود آبشخورهای مشترک بین حیات وحش و دام اهلی همواره وجود دارد.
نکته مهم در مورد شیوع بیماری ها در حیات وحش اینکه،معمولا امکان درمان بیماری در حیات وحش وجود ندارد و صرفا پیشگیری از انتشار بیماری باید مد نظر قرار گیرد.
وی افزود: تنها مورد مثبت بیماری PPR ( طاعون نشخوار کنندگان کوچک) مربوط به سال ۱۳۹۵ منطقه حفاظت شده کالمند بهادران است که خوشبختانه با تلاش به موقع مامورین محیط زیست و همکاری دامپزشکی و نیز شرایط خاص منطقه همه گیری اتفاق نیفتاده و بیماری کنترل شد.
اکبری اظهار داشت: متاسفانه چرای گله دام اهلی متعلق به مسجد ابوالفضل در محدوده حساس منطقه حاظت شده کالمند - بهادران، بالقوه، شرایط را برای بروز این بیماری مهیا ساخته است و تلاش اداره کل محیط زیست یزد برای ابطال پروانه صادره بعد از ارتقاء حفاظتی منطقه تاکنون بی نتیجه بوده است.
معاون فنی محیط زیست یزد همچنین گفت: از جمله بیماری های دیگری که در نوع خود هم برای حیات وحش و هم برای انسان خطرناک است می توان بیماری هاری را نام برد که متاسفانه ویروس این بیماری در سگ های ولگرد استان مخصوصا در نیمه جنوبی استان شامل شهرستان های مهریز، خاتم، ابرکوه و بافق بومی شده و دائما در حال چرخش است به گونه ای که طی سال گذشته و امسال ۷ مورد ابتلاء سگ های ولگرد به بیماری هاری تائید شده است.
این مقام مسئول در ادامه گفت: بدیهی است سگ های ولگرد با توجه به پراکنش گسترده و جمعیت زیاد در استان و نیز ارتباط دائم با انسان و از طرفی هم زیستی با برخی گونه های حیات وحش، مخزن بسیار خطرناکی برای ویروس بیماری هاری و سایر بیماری های مشترک محسوب می شوند و می توانند بسیاری از حیوانات دیگر از جمله گربه های اهلی، دام های اهلی و نیز روباه ها و شغال ها را در اطراف روستاها و شهرها به این بیماری مبتلاء کنند و بدیهی است در صورت انتقال این ویروس به حیات وحش و چرخش آن در حیوانات وحشی می تواند خطر بسیار بزرگی برای انقراض گونه های در معرض خطر از جمله پلنگ شوند. ناگفته نماند این بیماری برای انسان نیز بسیار خطرناک و کشنده است.
وی یادآور شد: بیماری هاری در دهه ۸۰ ( حدود سال های ۸۶ و ۸۷) ۲ مورد در گونه گرگ در استان مثبت شد اما خوشبختانه تا سال جاری گزارشی از ابتلاء حیات وحش به این بیماری وجود ندارد ولی اخیرا یک قلاده روباه مشکوک در شهرستان بافق معدوم سازی و نمونه مغز آن جهت آزمایش ارسال و ابتلاء آن به بیماری هاری تائید شده است.
اکبری اضافه کرد: شایان ذکر است کنترل جمعیت سگ های ولگرد بر اساس دستورالعمل های موجود بر عهده شهرداری ها در محدوده های شهری، دهیاری ها در محدوده روستاها و بخشداری ها در سایر نقاط می باشد و ضرورت دارد این مهم در استان بسیار جدی تر گرفته شود.
معاون فنی محیط زیست یزد به وضعیت خطرناک بیماری هاری اشاره کرد و گفت: نهایتا با توجه به اینکه بیماری هاری بسیار خطرناک و کشنده می باشد ضرورت دارد هرگونه گزش انسان توسط حیوانات جدی گرفته شده و بدون فوت وقت به نزدیک ترین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه شود.
لینک اصل خبر در سایت اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد
نظرات