توافق اولیه ایران - ترکمنستان برای ترانزیت گاز

توافق اولیه ایران - ترکمنستان برای ترانزیت گاز

www.BanaNews.irیک مقام مسئول در وزارت امور خارجه از مذاکره و توافق اولیه با ترکمنستان برای ترانزیت روزانه ۲۰ میلیون متر مکعب گاز از مسیر ایران خبر داد و گفت: به زودی بندر چابهار به کریدور ترانزیت کالا در خاورمیانه تبدیل می‌شود.

به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) غلامرضا انصاری در گفتگو با مهر در تشریح جزئیات برگزاری اجلاس پنج جانبه حمل و نقل عشق آباد با تاکید بر اینکه این نشست پس از چهار دوره نشستهای کارشناسی با حضور وزیران امور خارجه ایران، ترکمنستان، ازبکستان، قطر و عمان برگزار شد، گفت: با تصویب این موافقت نامه در مجلس شورای اسلامی امکان اجرایی شدن آن در بین پنج کشور فراهم می شود.

مدیر کل اقتصادی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه برگزاری اجلاس پنج جانبه عشق آباد دستاوردهای اقتصادی و سیاسی قابل توجه ای برای کشورهای منطقه به همراه دارد، تصریح کرد: پیش بینی می شود با امضای این سند همکاری میزان سرمایه گذاری کشورهای در بخشهای حمل و نقل جاده ای، ریلی و دریایی به منظور توسعه ترانزیت کالا افزایش یابد.

این مقام مسئول با اعلام اینکه در حال حاضر ایران ارزان و ایمن ترین مسیر برای ترانزیت کالا از کشورهای آسیای مرکزی و حاشیه دریای خزر به منطقه خلیج فارس است، اظهار داشت: افزایش حاشیه سود اقتصادی حمل و نقل، ترانزیت کالا و اشتغال آفرینی از دیگر دستاوردهای این توافق پنج جانبه به شمار می رود.

وی با بیان اینکه بدون شک با این توافق سرمایه گذاری در بخش حمل و نقل به ویژه با مشارکت بخش خصوصی از توجیه اقتصادی بیشتری برخوردار خواهد شد، یادآور شد: پیش بینی می شود به زودی تعداد دیگری از کشورهای آسیای میانه و حاشیه جنوبی خلیج فارس به این مجموعه کشورها ملحق شوند.

انصاری با یادآوری اینکه در سال ۲۰۱۰ میلادی در مجموع ۱۰ میلیون تن کالا از مسیر ایران به کشورهای مختلف ترانزیت شده است، بیان کرد: با این توافق امکان افزایش حجم ترانزیت کالای ایران تا چند سال آینده به بیش از ۵۰ میلیون تن در سال قابل افزایش است.

توافق ایران – ترکمنستان برای ترانزیت گاز

مدیر کل اقتصادی وزارت امور خارجه در ادامه از انجام مذاکراتی دو جانبه بین ایران و ترکمنستان برای ترانزیت حاملهای مختلف انرژی خبر داد و افزود: در این رابطه دو کشور برای ترانزیت گاز طبیعی، برق و فرآورده های نفتی اعلام آمادگی کرده اند.

وی با اشاره به برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران – ترکمنستان در آینده ای نزدیک، ادامه داد: پیش بینی می شود در این نشست مشترک اقتصادی توافقهای جدیدی برای ترانزیت انرژی بین دو کشور حاصل شود.

انصاری همچنین از مذاکره و توافق اولیه برای ترانزیت روزانه ۲۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی ترکمنستان از مسیر ایران خبر داد و گفت: طرف ترکمنی برای افزایش حجم ترانزیت گاز طبیعی تاکید کرده است.

به گفته این مقام مسئول سوآپ نفت خام، گاز طبیعی و سایر فرآورده های نفتی هم از دیگر محورهای این مذاکرات دو جانبه به شمار می رود.

به گزارش مهر، مقامات ایران و ترکمنستان تابستان دو سال گذشته بر روی فرمول جدید فروش گاز و افزایش سقف تبادلات سالانه گازی از هشت به ۱۴ میلیارد متر مکعب به توافق رسیدند.

در نهایت زمستان سال گذشته با حضور روسای جمهور دو کشور و بهره برداری از خط لوله دولت آباد – سرخس، حجم گاز وارداتی ایران از ترکمنستان به ۱۴ میلیارد‌ متر مکعب در سال افزایش یافت و این در حالی است که واردات گاز از این همسایه شمالی از سال ۱۳۷۴ و به دنبال انعقاد قراردادی ۲۵ ساله آغاز شده است.

ترکمنستان از ۱۵ سال گذشته تاکنون در قالب این قرارداد متعهد شد تا صدور گاز به ایران را با قیمت ثابت و به تدریج تا سقف سالانه ۸ میلیارد متر مکعب افزایش دهد، ضمن اینکه در سال ۲۰۰۷ میلادی نیز متعهد شد سالانه ۱۴ میلیارد متر مکعب گاز به ایران تحویل دهد.

تاکنون این حجم صدور گاز با ساخت خط لوله انتقال گاز ترکمنستان به ایران موسوم به "کربچه – کردکوی" به طول تقریبی ۲۰۰ کیلومتر انجام شده است و به استناد قرارداد پیشین، کربچه به عنوان نقطه آغاز طرح در خاک ترکمنستان و کردکوی نیز به عنوان نقطه تحویل گاز در خاک ایران مشخص شده بودند.

به این ترتیب واردات گاز ایران از ترکمنستان از سال ۱۳۷۶ شمسی آغاز شد و به تدریج تا سال ۱۳۷۹ به ۳٫۳ میلیارد متر مکعب و در سالهای اخیر به بیش از ۶ میلیارد مترمکعب افزایش یافته است.

در هیمن حال، همزمان با ساخت فاز دوم خط لوله گاز وارداتی ترکمنستان، مذاکرات دو همسایه برای افزایش حجم واردات گاز طبیعی تا سقف ۲۰ میلیارد متر مکعب در سال آغاز شده است.

مصطفی کشکولی معاون شرکت ملی گاز پیشتر از انجام مذاکرات جدید با ترکمنستان برای افزایش حجم واردات گاز از ۱۴ به ۲۰ میلیارد متر مکعب در سال خبر داده و به مهراعلام کرده بود: به زودی این قرارداد جدید گازی بین دو کشور امضا می شود.

چابهار کریدور جدید ترانزیت کالای خاورمیانه

انصاری همچنین با تاکید بر اینکه مطابق با برنامه زمان بندی پیش بینی می شود خط راه آهن ایران، ترکمنستان و قزاقستان در سالجاری به طور رسمی در مدار بهره برداری قرار گیرد، تصریح کرد: حدود ۹۰ کیلومتر از این شبکه ریلی در خاک ایران ساخته می شود ضمن انکه پیمانکاران ایرانی در ساخت شبکه راه آهن ترکمنستان هم مشارکت دارند.

مدیر کل اقتصادی وزارت خارجه با اعلام اینکه با افتتاح این خط راه آهن مشترک بندر چابهار به کریدور جدید ترانزیتی منطقه تبدیل خواهد شد، خاطر نشان کرد: افتتاح این راه آهن مشترک به افزایش حجم ترانزیت کالا از مسیر ایران کمک می کند.

در همین حال رشید مرداوف وزیر خارجه ترکمنستان روز گذشته با تاکید بر اینکه با بهره برداری از این خط راه آهن امکان اتصال ریلی قزاقستان، ترکمنستان و ایران فراهم می‌شود به مهر گفته است: راه‌اندازی این شبکه ریلی دستاوردهای اقتصادی قابل توجهی برای سه کشور به همراه دارد.

 

    نظرات