کاهش سرانه تامین آب استان به ۳۵۰ مترمکعب
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران گفت: سرانه آب قبل از دهه پنجاه در کشور حدود ۷۵۰۰ متر مکعب در سال بوده است و اکنون این رقم در کشور به۱۴۰۰ متر مکعب و در استان تهران به ۳۵۰ متر مکعب در سال تقلیل یافته است.به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای تهران، "سید حسن رضوی" در نشست خبری خود ضمن تبریک چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی اظهار داشت: در این چهار دهه تجارب خوبی در بخش آب به دست آوردیم که باید از تجارب موفق در زمینه مدیریت منابع آب برای نسل های آتی استفاده کنیم.
وی شرایط آب در جهان، ایران و به دنبال آن استان تهران را بسیار خاص توصیف کرد و گفت: استان تهران حدود ۲۰ درصد جمعیت کشور را در خود جای داده است و با توجه به شرایط منابع آبی و همچنین تغییر اقلیم سرانه های تامین آب نسبت به ۴۰ سال گذشته کاهش چشمگیری داشته است.
وی سرانه آب قبل از دهه پنجاه در کشور را حدود ۷۵۰۰ متر مکعب در سال عنوان کرد و اظهار داشت: اکنون این رقم در کشور به۱۴۰۰ متر مکعب و در استان تهران ۳۵۰ متر مکعب در سال تقلیل یافته است و این اعداد بیانگر این است که سرانه تامین آب در استان تهران وارد مرحله بحران شده است.
رضوی افزود: وقتی وارد بحران می شویم دیگر نباید مدیریت منابع آب را با تفکر گذشته ادامه دهیم و باید راهبردهای کارآمدتری را در این بخش در پیش بگیریم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران با بیان اینکه طی دهه های گذشته ناکارآمدی ها و موفقیت هایی در بخش آب داشته ایم، گفت: در پنج دهه گذشته رویکرد عرضه محوری را ملاک عمل قرار دادیم که گذشت زمان ناکارآمدی آن را نشان داد. در دوره ای دیگر در کنار رویکرد عرضه محوری بر تکنولوژی تاکید شد و گذشت زمان نشان داد توجه به تکنولوژی بدون نگاه به پیشینه تامین آب اثرگذار نخواهد بود.
وی نگاه جزئی و منطقه ای به منابع آب از سال ۱۳۸۴ و تشکیل شرکت های آب منطقه ای به صورت استانی را یکی از ناکارآمدی های بخش آب برشمرد و تصریح کرد: هرجا که متوجه اشتباه شدیم باید جلو اشتباه را بگیریم و نباید راه غلط را ادامه دهیم بنابراین برای مدیریت بهتر منابع آب باید مدیریت حوضه ای را دوباره اعمال کنیم.
رضوی آب را کالایی اقتصادی دانست و گفت: از زمانی که با اتخاذ رویکرد عرضه محوری آب را به رایگان در اختیار مردم قرار دادیم، نتوانستیم فرهنگ درست مصرف کردن را در ذهن مردم جا بیندازیم. اگرچه در سال های اخیر به این سمت حرکت کردیم اما همچنان باید در بخش مدیریت مصرف و نگاه به آب به عنوان یک کالای اقتصادی در جامعه تلاش بیشتری انجام دهیم.
وی ادامه داد: نبود نگاه اقتصادی در بخش آب باعث شد تعرفه های قابل قبولی در این بخش نداشته باشیم و در اقتصاد آب دچار مشکل شویم. اکنون با ایجاد فاصله بسیار زیادی بین قیمت تمام شده و قیمت فروش آب ، تصمیم گیری برای سیاسیون دشوار شده است.
مدیرعامل آب منطقه ای تهران یادآور شد: سیاسیون باید به نظر نخبگان و کارشناسان بخش صنعت آب تمکین کنند و در راستای همراه سازی مردم تلاش بیشتری کنند تا به توان بر مشکلات فائق آمد.
وی با اشاره به اینکه در قرن حاضر نگاه مهندسی، اقتصادی و زیست محیطی به تنهایی پاسخگوی نیازها نخواهد بود، افزود: اگر مسائل جامعه شناسی و همراهی مردم در مدیریت بخش آب در نظر گرفته نشود، ناکارآمدی های پنج دهه اخیر ادامه خواهد داشت.
رضوی استان تهران را پایلوتی از همه سازه ها و مسائل تامین آب کشور دانست و گفت: از همه ظرفیت ها در بخش آب استفاده شده است و اکنون باید نگاه درستی به مدیریت مصرف و بازچرخانی آب داشته باشیم و از این کالای اقتصادی پس از تصفیه مجدد برای مصارف کشاورزی، خدمات و صنعت چندین بار استفاده کنیم چرا که حتی در کشورهای پربارش نیز که با مسائل آبی روبه رو نیستند تا ۷ بار از آب استفاده می کنند.
وی در ادامه با یاری خواستن از رسانه ها جهت فرهنگسازی مناسب در بخش آب گفت: با نگاهی به تاریخ مشخص است که با توجه به قرارگیری ایران در یک منطقه خشک و نیمه خشک، مقدار آب موجود در کشور افزایش نیافته است اما نحوه مصرف آب به شدت تغییر کرده و افزایش یافته است بنابراین از رسانه ها دارخواست داریم که با فرهنگسازی مناسب بخش آب را کمک کنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران با تاکید بر موفقیت های بخش آب استان طی پنج دهه گذشته اظهار داشت: طی سال های گذشته سدهای مختلف و خطوط انتقال آب و تصفیه خانه های بزرگی در کشور ساختیم که اگر هر یک از این طرح ها نبودند، تامین و انتقال آب استان با مشکلات بزرگی مواجه می شد.
وی افزود: استفاده از ظرفیت فعلی با راندمان بالا و هماهنگی دستگاه های ذی ربط همچون جهادکشاورزی برای جایگزینی الگوی کشت با محصولات کم آب بر و همچنین بهره گیری از پساب برای مصارف خدمات، کشاورزی و صنعتی از شرایط موجود خارج شویم.
رضوی درباره آخرین وضعیت بارش استان تهران گفت: از ابتدای سال آبی (اول مهر) هفتم بهمن ۱۸۵.۱ میلی متر بارش در استان تهران ثبت شده که نسبت به پارسال که این رقم ۴۶.۹ میلی متر بود ۳۰۰ درصد افزایش نشان می دهد
.
وی افزود: میزان بارش از ابتدای سال آبی تاکنون نسبت به متوسط دراز مدت که ۱۱۳.۹ میلی متر ثبت شده است ۶۳ درصد افزایش نشان می دهد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران ورودی آب به سدهای امیرکبیر، لار، لتیان، طالقان و ماملو از ابتدای سال جاری را حدود ۲۶۸ میلیون متر مکعب عنوان کرد و افزود: ورودی سدهای پنجگانه در مدت مشابه سال گذشته ۱۸۳ میلیون متر مکعب بوده است که سال جاری در مقایسه با سال گذشته ۴۶ درصد افزایش را نشان می دهد.
وی از مدیریت مخزن سدهای تامین کننده آب شرب خبر داد و گفت: طی دو سال گذشته فشار زیادی به سدهای استان وارد شد و امسال در حالی که همه آب مورد نیاز بخش های مختلف تامین شد، ۱۲ درصد در بخش شرب و ۴۰ درصد در بخش کشاورزی از محل سدها صرفه جویی شده است.
رضوی تاکید کرد: آب مورد نیاز کشاورزی، شرب، صنعت و خدمات به صورت کامل از محل منابع آب زیرزمینی ، سطحی و میان حوضه ای تامین شده و این صرفه جویی به جهت مدیریت مخزن سدها از محل منابع آب سطحی صورت گرفته است.
وی میزان تامین آب برای مصارف شرب از محل سدها از ابتدای سال تاکنون را ۹۰۹ میلیون و ۸۰۶ هزار و ۶۷۸ متر مکعب عنوان کرد و گفت: این درحالیست که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۸۸۴ میلیون و ۶۲۹ هزار و ۶۸۳ متر مکعب بوده است و به عبارتی شاهد رشد ۲.۸درصدی در این بخش بوده ایم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای تهران با تاکید بر لزوم اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی گفت: در نقاط مختلف استان تهران از ۱۳ سانتی متر تا ۳۶ سانتی متر در سال فرونشست رخ می دهد که ما باید برای این موضوع برنامه داشته باشیم و کار ویژه ای انجام دهیم.
وی یادآور شد: فرونشست پدیده ای غیرمتعارف در جهان نیست اما این موضوع در استان تهران به مرحله هشدار رسیده است.
رضوی بازنگری در پروانه های بهره برداری چاه های مجاز را یکی از طرح های شرکت آب منطقه ای تهران در راستای احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی عنوان کرد و گفت: اگر پروانه ها تعدیل نشوند، کشاورزان با خسارت های فراوانی دچار می شوند.
وی یادآور شد: مدیریت صرفا ارائه توصیه نیست بلکه باید در زمینه احیا منابع آب زیرزمینی از کاشت محصولات آب بر همچون یونجه ممانعت به عمل آورد و مجموعه حاکمیت باید با کشت چنین محصولاتی در جهت صیانت از منابع آب با قاطعیت برخورد کند چراکه نگاه جریمه ای راهکار مناسبی نیست.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در زمینه ساماندهی اراضی حریم و بستر رودخانه ها گفت: رودخانه ها مکان های جذابی برای ساخت و ساز هستند که با همکاری دستگاه قضایی و اداره کل ثبت اسناد استان تهران اقدامات خوبی در جهت مقابله با متجاوزان و تثبیت مالکیت این اراضی شده است.
رضوی یادآور شد: اگر به اراضی حریم و بستر رودخانه ها توجه لازم صورت نگیرد حوادث ما چند برابر می شود.
وی بر لزوم استفاده از فاینانس داخلی برای اجرای طرح های تامین آب استان تاکید کرد و گفت: اگر همراه با صرفه جویی در مصرف، پروژه های تامین آب به موقع اجرا شوند مشکلی در تامین آب نخواهیم داشت بنابراین دولت برای بخش آب استان تهران باید نگاه ویژه ای داشته باشد.
لینک اصل خبر در سایت شركت آب منطقهای تهران
نظرات