برگ زرینی از کارنامه عملکرد ۴۰ ساله شرکت آب منطقه ای مرکزی

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مرکزی، دستاورد‌های ۴۰ ساله این شرکت پس از پیروزی انقلاب اسلامی در حوزه‌های سدسازی، طرح های بزرگ و کوچک آبرسانی، مهندسی رودخانه ها و حفاظت و بهره برداری از منابع آب زیرزمینی را تشریح کرد.

به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای مرکزی، مهندس عزت اله آمره ای با اشاره به اینکه شرکت آب منطقه ای مرکزی  دستاوردهای مطلوبی در دوران پس از انقلاب اسلامی داشته است، گفت: ازجمله مهم‌ترین اقدامات انجام‌شده در ۴۰ سال گذشته، ساخت سه سد بزرگ کمال صالح در شازند، الغدیر در ساوه و ۱۵ خرداد در دلیجان می باشد که مجموع مخازن این سدها بالغ بر ۶۰۰ میلیون متر مکعب و ارزش روز این تاسیسات دو هزار میلیارد تومان است.

وی با اشاره به اینکه عموماً قبل از انقلاب تامین آب شرب شهرها از طریق چاهها انجام می شد افزود: بعد از انقلاب اسلامی، ۱۳ طرح بزرگ آبرسانی در سطح استان اجرا  و عموماً این طرح ها به بهره برداری رسیده اند.

مهندس آمره ای ادامه داد:  این طرح های آبرسانی مجموعاً ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب را از مناطق دیگر یا حوضه های مجاور و یا از طریق منابع آب جدید به شهرهای بزرگ استان انتقال می دهند و مجموع هزینه های طرح های مذکور بالغ بر ۲۵۰۰ میلیارد تومان به ارزش روز است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مرکزی اظهار داشت: طرح های مهندسی رودخانه ها از دیگر اقدامات انجام شده در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی است که در این راستا دو  هزار کیلومتر رودخانه در سطح استان مرکزی نقشه برداری و تعیین حریم و بستر شده اند.

وی همچنین  در خصوص طرح های شبکه های رفتار سنجی به جهت پایش وضعیت منابع آب زیرزمینی در سطح استان گفت:قبل از انقلاب ما ۸۰ منبع شبکه پایش داشتیم که بعد از انقلاب این تعداد به حدود ۴۰۴۰ منبع پایش رسیده است که عموماً میزان سطح آب زیرزمینی توسط این منابع مورد سنجش قرار می گیرند و بخش دیگر برمی گردد به طرح های کوچک تامین آب از جمله تغذیه مصنوعی، بندهای انحرافی و سدهای کوچک که در سطح استان اجرا شده است.

مهندس آمره ای ادامه داد:از طرح های مهم آبرسانی استان که به بهره برداری رسیده طرح آبرسانی به اراک و صنایع بزرگ مادر در منطقه شازند از سد کمال صالح می باشد که این سد مخزنی با حجم حدود ۱۰۰ میلیون متر مکعب توسط ۸۰ کیلومتر خط انتقال به شهر اراک منتقل می شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مرکزی گفت:این سد به همراه خط انتقال و تصفیه خانه با توجه به شرایط خشکسالی و کم آبی پروژه مهمی برای شهر اراک و صنایع مادر استان محسوب می شود و اگر این سد سریز کند تا ۲ سال می تواند آب شهر اراک را تامین نماید و در حال حاضر حدود ۶۰ درصد شهر اراک تحت پوشش آبرسانی این سد واقع شده و مابقی سطح شهر در قالب اجرای دو رینگ شمالی و جنوبی پوشش داده خواهد شد.

مهندس آمره ای افزود: پیش بینی شده شهر اراک به سبب سد کمال صالح و منابع آب زیرزمینی که بخشی از آب شهر را تامین می کند ان شاءالله تا سال ۱۴۲۵ مشکلی در تامین آب شرب نخواهد داشت اما از شهروندان عزیز درخواست داریم در خصوص صرفه جویی در مصرف آب کوتاهی نکنند و صرفه جویی را سرلوحه کارهای خود قرار دهند.

وی در ادامه این گزارش گفت: از دیگر طرح های آبرسانی استان، طرح بزرگ آبرسانی به شهر خمین، دلیجان، محلات و نیمور و نهایتاً شهر ساوه می باشد ودر مجموع  از خط انتقال سد کوچری ۲۷ میلیون متر مکعب سهم استان است.

وی خاطر نشان کرد: طرح آبرسانی از سد کوچری به خمین با روش BOT برای اولین بار در کشور توسط سرمایه گذار بخش خصوصی انجام شده که ۵۰ میلیارد تومان آورده این پروژه بود و سال گذشته به بهره برداری رسید و شهر خمین و ۴۰ روستای این شهرستان را پوشش می دهد و شهرهای دلیجان و محلات حدود ۳ سال است که از این خط بهره مند شده اند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مرکزی اظهارکرد: پروژه آبرسانی به شهر ساوه پروژه عظیمی است و  ۴۴۰ لیتر در ثانیه سهم شهر ساوه است که خط انتقال آن از تصفیه خانه دودهک در شهر قم به طول  ۱۳۰ کیلومتر تا شهر ساوه در حال اجراست و به تدریج و متناسب با منابع اعتباری که در اختیار داریم لوله ها خریداری می شود و با افزایش اعتبارات و توجه ویژه دولت به این پروژه قطعاً هرچه زودتر شهروندان ساوه ای از این آب بهره مند خواهند شد.شایان ذکر است بخشی از آب شرب شهر ساوه از سد الغدیر تامین می شود که متاسفانه سد ساوه در گذشته به خاطر خشکسالی های مکرر  وضعیت خوبی نداشت اما مدیریت حوضه آبریز قره چای با مشارکت مردم منجر شد رودخانه قره چای بعد از ۸ سال خشک شدن مجدداً جاری شود و این جاری شدن آب رودخانه سبب افزایش سطح سفره های آب زیرزمینی و سه برابر شدن  ورودی سد ساوه نسبت به ۸ سال گذشته شد به طوریکه با همین میزان آب شهر ساوه طی دو سال گذشته مشکل تامین آب شرب در تابستان را نداشت.

مهندس آمره ای گفت: پروژه شاخص دیگر این شرکت، آبرسانی به شهر تفرش از چشمه هفتیان می باشد که علی رغم صعب العبور بودن مسیر اجرای پروژه، ۴۰ روستا هم که بخشی از آنها محرومترین  روستاهای شهر تفرش محسوب می شوند، آبرسانی خواهند شد.گفتنی است ۵۰ درصد پروژه به اتمام رسیده و به ۲۰ روستا آبرسانی شده و ادامه پروژه با ورود لوله های جدید اجرا خواهد شد.

همچنین آبرسانی به شهر  آشتیان از منطقه چشمه خورزن از دیگر طرح های آبرسانی مهم در استان بوده است چرا که اگر منبع آبی برای آبرسانی به این شهر شناسایی نمی شد منجر به تخلیه شهر آشتیان می گشت.

وی ادامه داد: پروژه شهر جدید امیرکبیر نیز در حال اجراست چاههایی حفاری شده و تا پایان امسال و یا تا قبل از تابستان سال آینده امیدواریم آب این شهر هم به صورت مطمئن تامین شود.

وی گفت:بخش دیگری از اقدامات شرکت آب منطقه ای مرکزی مربوط به صدور مجوز و اجازه برداشت از منابع آب زیرزمینی می باشد  که اغلب چاههای حفر شده به جهت توسعه بخش کشاورزی و اشتغال در روستاها و همچنین تامین آب صنعت و کشاورزی بوده و در این راستا حدود ۷۰۰۰ حلقه چاه پروانه دار کشاورزی بعد از انقلاب حفاری شده است.

مهندس آمره ای همچنین به طرح تعادل بخشی سفره های آب زیرزمینی اشاره کرد و بیان داشت:  بخشی از این طرح مربوط به فرهنگسازی و اطلاع رسانی، بخشی از آن مربوط به مشارکت مردم و بخشی از آن مربوط به همکاری دولت می شود و هدف این است که  چاه جدید در دشت های استان حفاری نشود و از حفاری های غیرمجاز نیز جلوگیری و جلوی کاهش یا افت سطح آب های زیرزمینی گرفته و چاههای غیرمجاز تعیین تکلیف شود.

وی افزود: در استان مرکزی ۲۶۰۰ حلقه چاه غیرمجاز وجود دارد که۱۶۰۰ حلقه مربوط به قبل از سال ۸۵ است و قانونگذار طبق قانون تعیین تکلیف چاههای فاقد پروانه مقرر کرده چنانچه که شرایط احراز داشته باشند به صورت محدود برای استفاده گلخانه اجازه بهره برداری برای آنها صادر شود. همچنین۱۰۰۰ حلقه از این چاهها مربوط به بعد از سال ۸۵ است که طی فرآیندی تعیین تکلیف و مسدود می شوند کما اینکه در سال جاری حدود ۴۰۰ حلقه از این چاهها در برنامه مسدود شدن قرار گرفته اند.

وی در پایان خاطر نشان کرد: از دیگر پروژه های مهم این طرح پروژه نصب کنتورهای حجمی بر روی چاهها ست بدین معنا که قانون تکلیف کرده دولت بایستی آب زیرزمینی را به صورت حجمی و با ابزار اندازه گیری در اختیار کشاورزان قرار بدهد و این موضوع سالیان دراز است که مطرح شده و بنا به دلایل فنی و مالی متاسفانه محقق نشده و امیدواریم امسال دولت در لایحه بودجه ۹۸ خود تدابیری برای آن قائل شود که تمام چاههای کشاورزی مجهز به کنتور حجمی شوند تا هم قابل اندازه گیری باشد و هم اینکه بتوانیم برداشت های آب زیرزمینی را کنترل کنیم.

لینک اصل خبر در سایت شرکت آب منطقه‌ای مرکزی

    منبع خبر

    شرکت آب منطقه‌ای مرکزی

    شرکت آب منطقه‌ای مرکزی یک شرکت می باشد

      نظرات