حافظان خوبی برای محیط زیست نبودیم
معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در ۴۰ سال گذشته انقلاب خدمات زیادی در صنعت سیاست و عرصه های فرهنگی و اجتماعی انجام داد اما واقعیت این است که در همین مدت، حافظان خوبی برای محیط زیست نبودیم.عیسی کلانتری در مراسم روز جهانی تالاب ها در بندر خمیر افزود: علت اصلی شکست سیاست های زیست محیطی در۴۰ سال گذشته،قرار دادن توسعه در مقابل محیط زیست بود اما دولت روحانی مصمم به برقراری ارتباط منطقی بین حفاظت محیط زیست وتوسعه کشور است وبا این رویکرد در آینده محیط زیست بهتری خواهیم داشت .
وی ادامه داد: یکی از اجزای توسعه پایدار، حفظ محیط زیست و حقوق نسل های آینده است که تاکنون با استفاده بی رویه و تخریب محیط زیست، حقوق آیندگان را به رسمیت نشناختیم .
سالی ۲۰هزار میلیارد ریال هزینه احیای دریاچه ارومیه به گفته کلانتری، دریاچه ارومیه را خشک کردیم و اکنون با سالی ۲۰ هزار میلیارد ریال می خواهیم آن را به توان اکولوژیک گذشته اش برگردانیم .
رییس سازمان حفاظت محیط زیست یاد آور شد: تالاب انزلی هم با مواد آلی و فاضلاب شهری پر شده و از آن فقط یک نیزار باقی مانده است و تالاب گاوخونی نیز به بهای توسعه کشاورزی و صنعت اصفهان خشکانده شد .
کلانتری تصریح کرد: تالاب هامون را نیز همسایه ها خشکاندند و سیستان و بلوچستان در هر سال ۱۷۰روز طوفان خاکی دارد .
به گفته وی جازموریان نیز با سدسازی خشک شد و فکر کردیم اختصاص حقابه تالاب ها هدردادن منابع است واکنون با شرایطی روبرو هستیم که احیای تالاب ها هزاران میلیارد تومان پول می خواهد تا مردم از گرد و غبار محفوظ بمانند .
وی اضافه کرد: شهر شیراز نیز به خاطر شرایط زیست محیطی نامساعد دریاچه بختگان در معرض تهدید گرد و غبار است و اکنون دانشگاه شیراز و دیگر مراجع علمی به فکر احیای آن هستند و از سوی دیگر برای کشت برنج در همین منطقه سدهای سیوند و ملاصدرا ساخته شد که فکر کردیم اینها به نفع ماست و تهدیدهای زیست محیطی جدیدی رقم زدند .
کلانتری ادامه داد: مجموعه این شرایط نشان می دهد در مواجهه با محیط زیست عاقلانه رفتار نکرده ایم و این عرصه قربانی لجبازی ها شده است .
حفظ و احیای تالاب ها، مهار ریز گرد و رفع مشکل آلودگی هوا خواست رییس جمهوری
رییس سازمان حفاظت محیط زیست، حفظ و احیای تالاب ها، مهار ریزگردها، مدیریت پسماند ها و حل مشکل آلودگی هوای کلانشهرها را چهار خواسته مهم رییس جمهوری از خود اعلام کرد
.
کلانتری، با اشاره به برنامه دولت برای احیای دریاچه ارومیه گفت: اگر دریاچه ارومیه در مسیر احیا قرار نمی گرفت، پنج میلیون نفر باید از شهرهای ارومیه، تبریز، مراغه و دیگر مناطق مسکونی محدوده دریاچه ارومیه مهاجرت میکردند .
وی یاد آور شد: در رویکردهای جدید، سازمان حفاظت محیط زیست، ضمن قاطعیت در رعایت قوانین زیست محیطی تنها به دادن جواب منفی به برنامه های توسعه ای بسنده نکرده و راه حل نیز ارائه می دهد
.
وی مخالفت با هرگونه صنایع آب بر درون سرزمینی را یکی از موارد سیاست های قاطعانه محیط زیست اعلام و اضافه کرد: در زمان امضای کنوانسیون رامسر،
(
حدود ۴۸ سال پیش) میزان آب تجدیدپذیر ایران ۱۳۲ میلیارد مترمکعب بود که اکنون به ۸۰ میلیارد مترمکعب کاهش یافته است
.
کلانتری متذکر شد: در حالی که کشورها حق دارند فقط از ۴۰ درصد منابع آبی تجدیدپذیر خود استفاده کنند، میزان استفاده ایران از این منابع ۱۲۰ درصد بوده و با این شرایط انتظار داریم تالابها را نگه داریم .
وی ادامه داد: مصمم هستیم از تمام شعور اجتماعی کشور در حفظ محیط زیست استفاده کنیم که به این منظور تمام دانشگاه های مادر را در حفظ محیط زیست انسانی و طبیعی به کار گرفته ایم .
وی همچنین خواستار مشارکت فراگیر مردم در فعالیت های زیست محیطی شد و اظهار داشت: به عنوان مثال سه میلیون هکتار تالاب آبی داریم که بدون همکاری مردم قابل نگهداری نیست .
معاون رییس جمهوری، مشارکت مردم و شهرداری ها برای پاکیزه نگه داشتن نقاط مختلف را یکی دیگر از خواستههای خود اعلام و اضافه کرد: از شهرداری ها درخواست میکنیم کنار جاده ها را زباله دان مصالح ساختمانی نکنند .
کلانتری تصریح کرد: گاهی انسان شرم می کند بگوید در کشوری زندگی می کند که ۴۰ سال است انقلاب کرده ولی شهر و خیابان های آن پر از زباله است .
وی تاکید کرد: اینها کار آمریکا و دشمن نیست، بلکه خودمان باید تلاش کنیم زباله کمتری تولید کرده و پسماندها را مدیریت کنیم .
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از سخنان خود از مجلس شورای اسلامی برای تصویب لایحه های حفاظت از تالابها، هوای پاک و حفاظت از خاک قدردانی و اظهارامیدواری کرد: لایحه حفاظت از محیط بانان نیز تا پایان سال تصویب شود .
وی همچنین از تصمیم سازمان حفاظت محیط زیست برای ثبت بندر خمیر در کنوانسیون رامسر به عنوان نخستین شهر تالابی بین المللی ایران خبر داد .
از حدود یکهزار تالاب شناخته شده در ایران،۸۴ تالاب دارای اهمیت بین المللی هستند و از ۲۲تالاب بین المللی کنوانسیون رامسر، ۶ تالاب بین المللی و تحت حفاظت محیط زیست شامل جزیره شیدور ، خور خوران ، دهانه رودخانه گز و حرا و دهانه رودخانه های شور ، شیرین و میناب و آذینی در استان هرمزگان واقع شده که نیازمند توجه ویژه برای احیای مجدد و استفاده از ظرفیت های گوناگون آنها در بخش های مختلف از جمله گردشگری است .
تالاب های بین المللی هرمزگان شامل خور خوران حد فاصل بندرلافت جزیره قشم وبندر خمیر به طول ۱۰۰هزار هکتار، مصب رودخانه های شور، شیرین و میناب در۷۰کیلومتری شرق بندرعباس به مساحت ۵۴هزارهکتار، مصب رودخانه های گز و حرا در ۱۲۰کیلومتری جنوب شرقی بندرعباس و آذینی با ۲۸هزار هکتارهم در سیریک واقع شده است .
از مزیت های تالاب های بین المللی هرمزگان، واقع شدن درمسیر عبور آب های سیلابی به دریا و یا واقع شدن در کنار دریاست که جنگل های حرا ومانگرو را درخود جای داده است .
دوم فوریه برابر با سیزدهم بهمن ماه به نام روز جهانی تالاب ها نامگذاری شده است .
شهرستان بندرخمیر در ۷۰ کیلومتری غرب بندرعباس مرکز استان هرمزگان واقع شده است
لینک اصل خبر در سایت شرکت آب منطقهای مرکزی
نظرات