دو میلیون و ۲۴۱ هزار مترمکعب آب به تالاب بین المللی گاوخونی

دو میلیون و ۲۴۱ هزار مترمکعب آب به تالاب بین المللی گاوخونی


حسین اکبری در گفت گو با پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست اصفهان «پارما» با بیان اینکه حجم آبی که از یازدهم مهرماه با حجم تقریبی ۱۴ مترمکعب بر ثانیه از سد رودشتین به سمت گاوخونی رهاسازی شد تا شانزدهم مهرماه به بند شاخ کنار در ورودی تالاب گاوخونی نرسیده بود، اظهار داشت: سد رودشتین تا تالاب گاوخونی ۸۵ کیلومتر فاصله دارد و حجم آب رهاسازی شده به علت ناهمواری‌های مسیر  و خشکی بستر رودخانه زاینده رود در سالیان گذشته، پس از حدود یک هفته، به تالاب گاوخونی رسید.

وی با اشاره به پایش‌های حضوری، میدانی و آنلاین وضعیت تالاب گاوخونی، ادامه داد: براساس گزارشی که اداره کل حفاظت محیط زیست استان  در این مدت تهیه کرده است از یکم تا ۱۶ مهرماه سال جاری به طور میانگین نیم مترمکعب برثانیه  آب همراه با  پساب و زه‌آب کشاورزی در طول شبانه روز از ایستگاه شاخه کنار به سمت تالاب جریان داشته است.

معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست استان اصفهان افزود: آب رهاسازی شده از سد رودشتین روز چهارشنبه هفدهم مهرماه با دبی ۳.۴ مترمکعب از ایستگاه شاخ کنار به سمت تالاب گذر کرد و این حجم از آب هجدهم مهرماه در بالاترین میزان خود به ۵.۲۵ مترمکعب رسید.

اکبری با بیان اینکه حجم آب ورودی به بند شاخ کنار در روزهای نوزدهم و بیستم مهرماه روند کاهشی داشته و به ۴.۳۷ مترمکعب برثانیه رسیده است، تصریح کرد: از دوم تا بیستم مهرماه سال جاری دو میلیون و ۲۴۱ هزار مترمکعب آب از بند شاخ کنار به سمت گاوخونی روانه شده که این حجم از آب نیز به همراه اندکی پساب و زه‌کش‌های کشاورزی بوده است.

وی با تاکید بر اینکه معیار  سنجش میزان آب  ورودی به تالاب، ایستگاه پایش هیدرومتری واقع در بند شاخ کنار است افزود: میزان آب رهاسازی شده از سد رودشتین لزوما به معنای رسیدن همان میزان آب در ایستگاه شاخ کنار نیست زیرا بستر رودخانه  در پایین دست سد رودشتین  سال‌ها خشک بوده، براین اساس مقداری از آب رهاسازی شده قبل از رسیدن به بند شاخ کنار در طول مسیر بر اثر نفوذ، صرف مرطوب و مشروب کردن بستر زاینده رود شده است و همین موضوع موجب اختلاف اعداد اعلام شده از سوی مسئولان مرتبط  و برخی رسانه ها در خصوص میزان حجم آب رهاسازی شده از سد و آب تحویلی به تالاب است.



امید برای استمرار و جریان آب به  تالاب بین المللی گاوخونی


معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان در پاسخ به این سوال که تا چه مدت رهاسازی آب برای تالاب گاوخونی ادامه دارد، گفت: هم اکنون از سد رودشتین حدود چهارمترمکعب بر ثاینه آب به سمت پایین دست و تالاب در جریان است، امیدوار هستیم که در چند روز آینده نیز استمرار جریان آب را به ایستگاه شاخ کنار شاهد باشیم.

اکبری با اشاره به کاهش حجم ورودی سد رودشتین، افزود: در روزهای آینده حجم ورودی به بند شاخ کنار، کمتر از روز هجدهم مهرماه خواهد بود اما چند روز آینده نیز آب به تالاب خواهد رسید که ما نتایج را پس از جمع بندی در پایان مهرماه اعلام  خواهیم کرد.

رسیدن آب به تالاب در مهرماه امسال، رخدادی مبارک است

وی با بیان اینکه حقابه تالاب گاوخونی ۱۷۶ میلیون مترمکعب در سال است و حجم آب رهاسازی شده با نیاز آبی تالاب فاصله بسیار زیادی دارد، اظهار کرد: رهاسازی آب در مهرماه برای تالاب گاوخونی اقدامی ارزشمند و رخدادی بسیار مبارک است زیرا گامی رو به جلو برای احیا و نجات تالاب بین المللی گاوخونی است.

سهم گاوخونی از رهاسازی سیلاب فروردین ماه امسال حدود ۲ میلیون مترمکعب بود

معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست استان اصفهان خاطرنشان کرد: تاثیر این مقدار آب رهاسازی شده بر بهبود وضعیت تالاب نسبت به بارش‌های بهاری بیشتر است چرا که پس از بارش‌های بهاری، فصل گرما آغاز  شده و موجب تبخیر رطوبت تالاب می شد اما اکنون با توجه به کاهش دما در فصل سرد سال و پشتوانه بارشی در پاییز، ماندگاری آب در تالاب بیشتر خواهد بود و این امر علاوه بر فراهم کردن شرایط نسبی برای میزبانی پرندگان مهاجر؛ در نفس گرفتن این زیست بوم ارزشمند، بسیار اثرگذار است.

وی با تاکید براینکه تاثیر رهاسازی آب در مهرماه از سیلاب فروردین ماه امسال بیشتر است، تصریح کرد: سهم گاوخونی از رهاسازی سیلاب فروردین امسال حدود دومیلیون مترمکعب بود.

اکبری در پاسخ به سوالی مبنی بر علت کف آلود بودن آب در بند شاخ کنار، گفت: قبل از رهاسازی آب، حدود ۵۰۰ لیتر برثاینه در اوایل مهرماه پساب زهکش های کشاورزی و فاضلاب به سمت تالاب می رفت؛ کف‌های پابین دست و کدورت آب به دلیل مخلوط شدن آب رهاسازی شده با میزان حداقل پساب زهکش های کشاروزی و شست‌وشوی مسیر به وسیله آب بالادست بوده است.

نجات تالاب گاوخونی در سایه هم افزایی و همدلی

معاون نظارت و پایش حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: تالاب گاوخونی یک میراث گرانبهای طبیعی است و نجات آن به منظور جلوگیری از تبدیل شدن به کانون گرد و غبارهای مسموم ضروری بوده و به زیست پذیری مطلوب در فلات مرکزی و استمرار حیات همه زیستمندان امروز و آینده آن کمک می کند.

اکبری با ابراز امیدواری برای استمرار جریان آب به سمت تالاب گاوخونی در روزهای آینده، ادامه داد:  اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان همواره بر این نکته تاکید دارد که  نیازی آبی گاوخونی در طول سال بطور کامل تامین شود و لازمه  این مطلوب؛ همکاری، همدلی و هم افزایی تمامی مسئولان، سازمان های مردم نهاد و همکاری مردم و اصناف است.

تامین همین مقدار آب نیز برای تالاب اقدامی مبارک است

وی با بیان اینکه رهاسازی آب برای تالاب گاوخونی نشان داد که پیگیری‌ها، باهم بودن‌ها و همدلی‌ها بسیار تاثیر گذار است، خاطرنشان کرد: راه نجات تالاب بین المللی گاوخونی، هماهنگی وهم‌افزایی مستمر بین دستگاه‌های مرتبط دولتی و مردم است تا دست به دست هم دهیم و بتوانیم حقابه را به صورت مستمر تامین کنیم.



لینک اصل خبر در سایت سازمان حفاظت محیط زیست

    منبع خبر

    سازمان حفاظت محیط زیست

    سازمان حفاظت محیط زیست یک سازمان دولتی در شهر تهران می باشد

      نظرات