همگاني شدن احساس مسووليت اجتماعي راهكار موثر كاهش آلودگي هواي اصفهان

همگاني شدن احساس مسووليت اجتماعي راهكار موثر كاهش آلودگي هواي اصفهان

ايجاد حس مسئوليت اجتماعي از سوي آحاد جامعه در قبال آلودگي هوا مي‌تواند به عنوان مهمترين راهكار برون رفت از اين مشكل در كلانشهرهاي كشور منجمله اصفهان باشد كه بايد براي تحقق اين راهبرد فرهنگ‌سازي شود.

به گزارش«پارما» از ايرنا، ايجاد مسئوليت اجتماعي به تاكيد كارشناسان مي‌تواند به عنوان مهمترين راهبرد برون رفت از مشكلات زيست محيطي مطرح باشد و با تبيين درست  اين موضوع، بسياري از مشكلات زيست محيطي در زمينه آلودگي هوا كاهش مي‌يابد و برطرف مي‌شود.

تحقق اين مهم مستلزم اطلاع رساني و فرهنگ‌سازي از جمله رسانه‌هاست تا با اقدام‌هاي بخش‌هاي مربوط و بين‌بخشي و آگاهي‌افزايي گام‌هاي موثر برداشت و برخي از ناهمواري‌هاي مرتبط را مرتفع كرد.

با اين حال اين روزها پديده اينورژن (وارنگي دما) همانند ساير كلانشهرهاي كشور در اصفهان مشاهد مي‌شود و مردم با اين چالش دست و پنجه نرم مي‌كند و اين پديده از يك ماه گذشته است كه ميهمان ناخوانده ديار نصف جهان شد و به گفته مسئولان و كارشناسان تا ماه بهمن اگر پايداري هوا باشد ادامه دارد.

در رابطه با نقش بخش‌هاي مختلف در وضعيت آلودگي هواي اصفهان بارها و بارها توسط مسئولان و كارشناسان آمارهاي مختلفي ارائه شد كه همه با هم تفاوت دارد كه در برخي موارد با واقعيت همخواني ندارد ولي آنچه در اين نوشتار اهميت دارد اين است كه صنايع بزرگ و كوچك، خودروهاي سنگين و سبك، منابع آلاينده هاي خانگي و شهري و حتي موتورسيكلت‌ها در اين زمينه تاثير زيادي دارند.

مهمترين موضوع محوري كه در اين زمينه مورد بحث است ،نتيجه نهايي تحقيق و پژوهش تخصصي دانشگاهي است كه به گفته مسئولان مرتبط به زودي نتيجه نهايي آن منتشر مي‌شود و سهم هر كدام مشخص مي‌شود.

با اين حال در زمينه آلودگي هوا همه مسئول هستيم و بايد نقش خود را به خوبي ايفا كنيم، به طور مثال مردم با رعايت محدوديت‌هاي ترافيكي طرح زوج و فرد، عدم استفاده از خودرهاي تك سرنيشن، رعايت دوره‌اي معاينه فني و تنظيم موتور، استفاده از حمل و نقل عمومي مي‌توانند در اين زمينه نقش بسزايي داشته باشند. صنايع بزرگ و كوچك در اين شرايط مي‌توانند الزامات زيست محيطي را رعايت كنندبه طور مثال فيلتراسيون و استفاده از سوخت پاك نقش مهمي را ايفا كنند.

دستگاه‌هاي اجرايي و مسئولان امر با برنامه‌ريزي و نظارت دقيق علمي و عملي در اين زمينه نقش خود را به خوبي ايفا كنند تا در اين شرايط بهترين راهبرد را اتخاذ كرد.

ايجاد حس مسئوليت اجتماعي موضوعي كه از سوي اداره‌كل حفاظت محيط زيست استان اصفهان مورد تاكيد قرار گرفته است  مي‌تواند به عنوان بهترين و مهمترين راهبرد براي برون رفت از مشكلات زيست محيطي مطرح باشد و اطلاع‌رساني و افزايش آگاهي‌هاي زيست محيطي لازمه ترويج حس مسئوليت اجتماعي در بين مردم و مسئولان است.

ايرج حشمتي مديركل حفاظت محيط زيست اصفهان با اشاره به راهبرد اين اداره‌كل در زمينه مسئوليت اجتماعي اظهارداشت: اصفهان در صورتي به شاخص‌هاي مطلوب زيست محيطي دست مي‌يابد كه همه آحاد و افراد جامعه به خصوص فعالان اجتماعي، اقتصادي، فرهنگي و مجموعه تاثيرگذاران جامعه در ايفاي مسئوليت اجتماعي خود نسبت به محيط زيست نقش آفرين باشند و ضمن شناسايي وظايف خود در اين خصوص با محيط زيست استان همراهي كنند.
وي پيگيري اخذ اعتبارات ملي براي دستگاه هاي فرا بخش محيط زيست، ايجاد حس مسئوليت اجتماعي در بين تصميم‌گيران و تسهيل در ارائه خدمات محيط زيستي به مراجعين را، برغم كمبود امكانات از مهمترين فعاليت‌ها و اقدام‌ها  اين نهاد برشمرد.

عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي استان اصفهان گفت: تحليل آلودگي هواي اين روزهاي اصفهان بيانگر احتمال تخلف بعضي از صنايع آلاينده است و نياز به بررسي كاملتري در اين زمينه وجود دارد.

محمد كوشافر در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: نظارت‌ها بر واحدهاي صنعتي و مواظبت از مصرف سوخت‌ اين كارخانه‌ها در روزهاي آلوده بايد خيلي بيشتر شود.

وي با تاكيد بر اينكه واحدهاي صنعتي و نقاطي كه موجب آلودگي هوا مي‌شوند در اين روزها بايد مورد توجه كافي قرار گيرند بيان كرد: در قانون پيش بيني شده كه در صورت لزوم و براي كاهش آلودگي هوا، بعضي از واحدهاي آلاينده تعطيل شوند.

عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي استان اصفهان ادامه داد: فعاليت بعضي از واحدهاي صنعتي آلاينده هم در اين روزها علاوه بر تعطيلي مدارس، كم شد و يا تعطيل شدند.

وي تاكيد كرد: قوانين، ضوابط و دستورالعمل‌هايي از جمله قانون هواي پاك در اين زمينه وجود دارد كه مشخص كرده مدارس در چه شرايطي بايد تعطيل شوند و رعايت اين قوانين و مقررات،  تاثير زيادي بر حفظ سلامت فرزندانمان خواهد داشت.

مديركل مديريت بحران استانداري اصفهان معتقد است  همه مردم و دستگاه‌هاي اجرايي بايد با همكاري و هماهنگي هرچه بيشتر مانع از تشديد آلودگي هوا و رسيدن آن به وضعيت ناسالم و خطرناك شوند.

منصور شيشه‌فروش در اين پيوند در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: سازمان صنعت، معدن و تجارت بايد نسبت به محدودسازي فعاليت واحدهاي صنعتي و توليدي آلاينده به‌ويژه كوره‌هاي گچ‌پزي و آجرپزي و معاونت حمل و نقل و ترافيك شهرداري اصفهان نيز نسبت به تقويت ناوگان عمومي حمل و نقل از جمله مترو اقدام كند.

وي با بيان اينكه پليس راهور نيز بايد با اعمال قانون مانع از تردد خودروها و كاميون‌هاي دودزا و فاقد معاينه فني در سطح و حاشيه اصفهان و ساير شهرهاي بزرگ استان شود، خاطرنشان كرد: جهاد كشاورزي نيز بايد مانع آتش‌زدن مزارع شود و اداره گاز، مصرف بهينه سوخت در وسايل گرمايشي را به مردم تذكر دهد.

طبق آمارهاي منتشر شده توسط سازمان حفاظت محيط زيست، كلانشهر اصفهان در سال گذشته تا 10 دي ماه همان سال  37 روز هواي پاك را تجربه كرد كه هواي سالم آن 204 روز و 39 روز نيز هواي ناسالم براي گروه حساس قرار داست و 3 روز نيز ناسالم براي عموم بود.

اين در حالي است كه در سال جاري تا 10 دي ماه  كلانشهر اصفهان 18 روز هواي پاك، 189 روز هواي سالم يا قابل قبول، 59 روز هواي ناسالم براي گروه هاي حساس ،5 روز ناسالم براي عموم و 2 روز نيز بسيار ناسالم را تجربه كرد كه سال 98 نسبت به سال 97 سير كاهشي داشت و وضعيت خوبي را شاهد نبوديم كه راهكار ايجاد حس  مسئوليت اجتماعي بين مردم و مسئولان را بيش از پيش مي طلبد و نياز است در اين زمينه تصميمات و راهكارهاي محكمتري اتخاذ كرد.

نصف جهان در شمار يكي از آلوده‌ترين شهرهاي ايران  و حتي جهان است به گونه‌اي كه تمامي مدارس اين خطه در هفته گذشته به سبب افزايش غلظت آلاينده‌ها تعطيل بود به عقيده كارشناسان نتايج اجراي طرح‌هاي كنترل آلودگي هواي اصفهان، گوياي ناموفق بودن آنهاست كه مناسب و مطلوب اين كلان‌شهر تاريخي نيست.

مهمترين معيار براي نمايش آلودگي، شاخص كيفي هوا ( Air Quality Index ) است. اين شاخص معياري است كه غلظت تركيبات مختلف آلاينده موجود در هوا نظير منوكسيدكربن، دي اكسيدگوگرد، تركيبات نيتروژن دار، ازون و ذرات معلق ( ذرات كوچكتر از 10 ميكرو متر و ذرات كوچكتر از 2.5 ميكرو متر) را كه داراي حدود مجاز متفاوت با واحدهاي مختلف است را تبديل به يك عدد بدون واحد مي‌كند و وضعيت آلودگي هوا را نمايش مي‌دهد.

شاخص كيفي هوا از صفر تا 50 هواي پاك، 51 تا 100 هواي سالم، 101 تا 150 ناسالم براي گروه هاي حساس، 151 تا 200 ناسالم براي عموم، 201 تا 300 بسيار ناسالم و 301 تا 500 خطرناك است.در جدول زير رنگ‌هاي قراردادي براي هر گروه  وضعيت هوا نشان داده شده است.

ميزان آلودگي هواي شهر اصفهان امروز چهارشنبه در چند نقطه شهر با ميانگين 122  و 137  و  154  براي عموم ناسالم اعلام شده است.

كلانشهر اصفهان بيش از 2 ميليون نفر جمعيت دارد و روزانه بيش از 800 هزار دستگاه خودرو در آن تردد مي‌كنند و صنايع كوچك و بزرگ بسياري آن را احاطه كرده‌اند.

لینک اصل خبر در سایت اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان

    منبع خبر

    اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان

    اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان یک سازمان دولتی می باشد

      نظرات