علویان: مرمت بازار تهران ازاین پس بر اساس اصول معماری سنتی انجام میشود
تهران- معاون حفظ ، احیا و ثبت آثار تاریخی گفت: کارگروه هایی برای طراحی، اجرا و اطلاع رسانی به منظور مرمت بازار تهران بر اساس اصول معماری سنتی در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تشکیل شده است.
'مسعود علویان صدر' اظهار داشت: سه کارگروه ویژه 'تهیه طرح'، 'اجرای طرح و برنامه های مرمتی بر اساس معماری سنتی و اصول تخصصی' و 'اطلاع رسانی' به این منظور تشکیل شده است.
وی افزود: این کارگروه ها موظفند چهارچوب مدیریتی لازم برای خروج بازار تهران از فهرست میراث در خطر ملی را تدوین کنند.
علویان صدر گفت: بر اساس بررسی های شورای فنی سازمان میراث فرهنگی از وضعیت بازار تهران، در صورتی که تمام دستگاه ها و نهادهای متولی بازار تهران، مردم و رسانه ها در یک عزم ملی برای حمایت از این اثر تاریخی به یاری هم نیایند، در آینده ای نزدیک بازار تهران با مشکلات عدیده ای روبه رو خواهد شد.
معاون حفظ، احیا و ثبت آثار تاریخی اظهار داشت: متولیان بازار تهران ازجمله سازمان اوقاف و امور خیریه، بخش مدیریت های مردمی و شهرداری نیاز به یک مدیریت منسجم دارند و در این میان رسانه ها می توانند نقش بسیار تعیین کننده ای ایفا کنند.
وی با بیان اینکه بازار تهران تنها جایگاه استانی و ملی ندارد بلکه در بخش فراملی نیز جایگاه خاصی دارد، افزود: انجام اقدامات مخرب ازجمله تبدیل غرفه ها به مجتمع های بزرگ در داخل بازار، تخریب سرای دلگشا و ایجاد سیستم های تاسیساتی ازجمله برق، مخابرات و اطفای حریق به وجهه تاریخی بازار تهران لطمه وارد کرده است.
علویان صدر همچنین در مورد مرمت های غیراصولی بازار تهران گفت: مرمت هایی که در بازار تهران انجام شده است و در آن ورق های آهن را به یکدیگر جوش داده ند و به صورت پوسته ای یک لایه بر روی دیوارها کشیده شده است، صحیح و کارشناسی نیست.
وی افزود: درصورت بروز حادثه، نخستین جایی که تخریب خواهد شد همین مرمتی هایی است که بدون رعایت اصول معماری سنتی متناسب با ساختار بازار تهران انجام شده است.
علویان گفت: شورای فنی سازمان میراث فرهنگی بازار تهران را به عنوان نخستین 'میراث درخطر ملی' اعلام کرده است تا در راستای جلوگیری از تخریب آن، چهارچوب های مرمتی و حفاظتی در آن رعایت شود.
وی اظهار داشت: در سطح ایران آثار تاریخی زیادی هستند که جایگاه فراملی و جهانی دارند ولی ثبت جهانی نشده اند و ما موظفیم از این دسته از آثار حفاظت های مضاعف انجام دهیم.
بازار اصلی تهران که در زمان فتح علیشاه قاجار ساخته شده است؛ گرچه از چند دهه قبل مراکز تجاری تازهای در جاهای دیگر تهران شکل گرفته است، اما بازار تهران همچنان از مراکز اصلی داد و ستد تجاری این شهر و حتی کشور بشمار میآید.
دو چهار سوق عمده به نامهای چهار سوق بزرگ و چهار سوق کوچک، قسمت های بازار بزرگ تهران را به هم پیوند میدهند.
بازار تهران دوم آبان ماه سال ۱۳۵۶ با شماره ثبت ۱۵۴۰ به ثبت ملی رسیده است.
این مکان در منطقه ۱۲شهری تهران و در میان خیابانهای مولوی در جنوب، مصطفی خمینی(سیروس) در شرق، پانزده خرداد (بوذرجمهری) در شمال و خیام در غرب قرار گرفته است.
شورای فنی سازمان میراث فرهنگی مصوبه ای درمورد قرارگرفتن بازار تهران در فهرست
'میراث در خطر' در راستای صیانت از حریم بازار و جلوگیری از ورود آسیب هرچه بیشتر به این اثر ارزشمند به تصویب رسانده است.
در مصوبه شورای فنی آمده است: 'علی رغم نظارت های جدی میراث فرهنگی و اخطارهای متعدد به شهرداری در شرایط کنونی، بازار تهران از حیث ساخت و سازهای ناهمگون، توسعه نامتعارف فضاهای تجاری، حذف فضاهای عمومی، وجود زواید و الحاقات غیر ضروری، ناهنجاری های بصری و از طرفی وضعیت نابسامان سیستم تهویه و اطفای حریق در معرض تهدید جدی قرار دارد.'
منبع:ایرنا
نظرات