نجف آباد با صفا شد

نجف آباد با صفا شد

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری شهرداری نجف آباد، برج های دوقلوی صفا نجف آباد که  دوران صفویه بنا گردیده بود برای حفظ و نگهداری به تملک شهرداری در آمد.
در برنامه هفتم خردادماه 99،  که دوستداران میراث فرهنگی طبیعی و گردشگری از چندین سال پیش منتظر آن بودند،  بازدیدی از برج های  دوقلوی صفا باحضور مسئولین شهرستان  و فعالین عرصه خبرو رسانه شهرستان انجام گرفت .

در حاشیه این دیدار محمد مغزی نجف آبادی  شهردار نجف آباد گفت : شهرداری نجف آباد باکمک شورای اسلامی  شهر ودیگر مسئولین درجهت حفظ آثار تاریخی ومیراث فرهنگی شهر تلاش جدی دارد که تملک و بازسازی ومرمت آثار قبلی از جمله خانه های تاریخی نوریان ، مهر پرور، کبیرزاده  و همچنین برجهای تاریخی دوقلوی صفا در این راستا عملیاتی گردیده است.
مغزی اعلام داشت: برج های دوقلوی صفا یکی از زیباترین آثار باستانی شهر نجف آباد میباشد که به ثبت ملی نیز رسیده است و شورای اسلامی شهر و شهرداری  نجف آباد  درجهت تملک ، بازسازی ، حفظ و نگهداری آن تلاش چندین ساله نموده که خوشبختانه با یاری وکمک مالکین دوبرج که از افرادخیر وعلاقمندان آثار تاریخی شهر هستند توانستیم باتوافق انجام شده این ملک راخریداری و به تملک شهرداری دربیاوریم .

آغاز بررسی ، مطالعات و همفکری با کارشناسان میراث فرهنگی در جهت شروع اقدامات لازم برای تعمیرات ، بازسازی و زیباسازی این دو برج تاریخی  آخرین مطلبی بود که شهردار نجف آباد نوید آن را به  شهروندان نجف آباد داد.
برجهای دوقلوی صفا ازآن دسته ساختمان های خشتی و بلند است که برای اسکان و نگهداری کبوترها، به منظور جمع آوری و برداشت کود کبوتری در باغ ها و مزرعه ها بنا می شده است،
برج های دوقلو صفا با پلان های مستطیل شکل و الگوی شکل گیری و پلان های کاملا متقارن از لحاظ معماری دارای ظاهری کاملا متمایز در بین برج های کبوتر خانه کشور است.
در قسمت شرق بنا خانه ای با دیرینگی دوران صفویه می باشد که از معدود خانه های باقیمانده آن دوران با ستون های چوبی، پنجره های ارسی و تزیینات گره چینی و قواره بری به حساب می آید.

برج‌ های دوقلوی صفا  جزء مجموعه بافت تاریخی  صفا شامل حمام ، مسجد وخانه های  تاریخی  میباشد که در خیابان شریعتی، ابتدای خیابان صفا واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شماره‌ی ثبت ۳۴۸۲ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
برج‌های دوقلوی صفا، کبوتر خانه‌ای دوقولو با پلانی مستطیل شکل است که از برج‌های نادر و منحصر به فرد به شمار می‌رود.
هر گردگشری که در گذشته قصد سفر به این شهر را داشت از پرواز کبوترهای بی‌شمار در بالای این منطقه، متوجه می‌شد که به نجف‌آباد نزدیک شده‌ است
برجهای دوقلو در بلوار شریعتی، کوچه صفا و روبه‌روی مسجد قدیمی صفا، یعنی تقریبا در میانه‌های شهر نجف‌آباد در استان اصفهان، در فضایی از زمینِ خانه‌ای که شاید حدود ۴۰۰ سال قبل یکی از خان‌های شهر آن را ساخته،  دو برج خشتی بالا رفته که هنوز سرپایند؛ برج‌هایی که روی بخشی از خانه ساخته شده‌ و چون هیچ مصرف عمومی نداشته‌، از ابتدا در اختیار مالکان خصوصی بوده‌اند.

برخی پژوهشگران تاریخ دقیقی را برای زمان ساخت برج‌های دوقلوی صفا اعلام نمی‌کنند، اما بر اساس اسناد باقی‌مانده وقتی "غلامعلی رادی" مشهور به "آق غلامعلی" در دوره قاجار باغی را در اطراف نجف‌آباد خریداری کرده، این برج‌ها در آن قرار داشته است، بنابراین می‌توان پیشینه ساخت این برج‌ها را دست‌کم به دوره صفویه یا زندیه برگرداند.
به واسطه‌ قدمتی که برای ساخت کبوترخانه در اصفهان قائل‌اند، می‌توان «برج کبوترخانه صفا» را از نخستین کبوترخانه‌های ساخته‌شده در این استان و به‌خصوص در شهرستان نجف‌آباد دانست، بنایی تاریخی که به واسطه‌ی کاربردش در ایران به صورت گرد ساخته می‌شد، اما معماری برج‌های "آق غلامعلی" را به دلیل چهارگوش بودنش، به معماری یونانی یا کلیساهای ارمنستان نسبت می‌دهند.
«کبوترخانه» یا «کبوترخان» حدود ۴۰۰ سال پیش و در اوایل دوره‌ صفوی در اصفهان و یزد رواج پیدا کرد و علاوه بر محلی برای نگهداری از پرندگان، برای مصارف کشاورزی و حتی صنعت دباغی در چرم‌سازی و ساخت باروت نیز از فضولات جمع‌شده در آن استفاده می‌شد.
شاه‌عباس صفوی نیز خراج نسبتا سنگیی بر این بناهای باارزش آن دوره بسته بود،  دست‌کم از اواسط دوره‌ قاجار، به‌واسطه‌ روی کار آمدن شغل‌ها و منابع درآمدی جدید، به کبوترخانه‌ها بی‌توجهی شد؛ کبوترخانه‌هایی که در گذشته حتی مالیات پرداخت می‌کردند، دیگر نگاه ترحم‌آمیزی را هم جلب نمی‌کردند.

لینک اصل خبر در سایت شورای شهر نجف آباد

    منبع خبر

    شورای شهر نجف آباد

    شورای شهر نجف آباد یک شورای شهر در شهر نجف آباد می باشد

      نظرات