ورود شورای عالی شهرسازی به طرح تفصیلی بافت ثامن  ...

ورود شورای عالی شهرسازی به طرح تفصیلی بافت ثامن ...

ورود شورای عالی شهرسازی به طرح تفصیلی بافت ثامن تخلف واضح از قانون است

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای اسلامی شهر مشهد، محسن حسینی‌پویا در این خصوص گفت: بر اساس موادی از قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری کشور، طرح‌های تفصیلی شهرها می‌بایست با مدیریت و نظارت نهادهای محلی و توسط کمیسیون ماده ۵ استان طراحی و تصویب شود. اما متأسفانه در خصوص بافت پیرامون حرم چندی است روال غلطی آغازشده که طی آن این طرح در تهران و شورای عالی شهرسازی در حال بررسی و پیگیری است که علاوه بر خلاف قانون بودن این روند، شائبه تمرکزگرایی دولت و مداخله فراتر از قانون در امور استان‌ها و شهرها و عدم اعتماد به مدیریت شهرها جهت تفویض اختیارات و مسئولیت‌ها را پررنگ می‌کند.

وی افزود: با این شرایط ضروری است هر چه سریع‌تر در راستای پیشگیری این روند خلاف قانون و بازگرداندن طرح به مسیر قانونی خود، اقدامات لازم و پیشگیرانه را انجام دهیم که در غیر این صورت ممکن است اقدامات جاری در پایتخت منجر به اخذ تصمیماتی خلاف مقررات شود و قفلی بر قفل‌های گذشته طرح ثامن افزون‌ کند و این امر متأسفانه سبب طولانی‌تر شدن روند اصلاح و احیای بافت ثامن خواهد شد.

به گفته حسینی‌پویا، سوابق طرح فعلی ثامن به سال‌های ۷۰ و ۷۱ و ۷۹ بازمی‌گردد که پس از تصویب در کمیسیون ماده ۵ استان مراحل عدم مغایرت و تائید خود را در شورای عالی شهرسازی و معماری کشور گذراند و حتی وزیر مسکن و شهرسازی وقت از این طرح به‌عنوان یک سند افتخار برای وزارتخانه یاد کرد.

وی افزود: پس از گذشت سالها و بروز مشکلات مختلف، عدم توجه به بافت معنوی و حقوق مردم، کارشناسان و دست‌اندرکاران تهیه آن طرح، نسبت به لزوم اصلاح و بازنگری در طرح اذعان دارند. اما متأسفانه در خصوص اینکه این اصلاحات چگونه و توسط چه مرجعی و چه نهادهایی انجام شود اختلاف نظر وجود دارد.

رئیس کمیسیون حقوقی شورای شهر مشهد ادامه داد: نکته عجیب در اختلافات موجود اینجاست افرادی که در تهیه و تدوین این طرح و بروز مشکلات فعلی نقش مستقیم داشتند و حدود 20 سال قبل این طرح را به مدیران شهری دیکته کردند، امروز با فرافکنی ایرادات را متوجه شهرداری دانسته و وزارت راه و شهرسازی را مصون از اشتباه می‌دانند. این در حالی است که وزارت راه و شهرسازی، دوشادوش شهرداری در اجرا نیز مداخله داشته و مدیریت اجرایی دو قطاع از چهار قطاع بافت ثامن در اختیار این وزارتخانه بوده است.

وی تصریح کرد: متأسفانه در حال حاضر نهادها و افرادی که یک‌بار در خصوص این طرح امتحان پس داده ناموفق بوده‌اند مجدداً مدیریت کار را به دست گرفتند که این می‌تواند تهدید بزرگی برای منطقه ثامن، برنامه‌ها و ایدئال‌های مدیریت شهری ویژه این منطقه و افزایش گرفتاری‌های مردم باشد.

حسینی‌پویا همچنین گفت: طرح دوفوریتی کنترل و نظارت بر طرح تفصیلی ثامن باهدف بازگرداندن امور به مسیر قانون و واگذاری کار به مدیریت استان و متخصصان بومی و آشنا به شرایط و معذوریت‌های منطقه تهیه شده‌است. برحسب قانون، مرجع ذیصلاح برای تهیه و اعمال تغییرات طرح تفصیلی، کمیسیون ماده پنج استان است و برطبق مفاد صریح قانون، شورای عالی شهرسازی و معماری، صلاحیت ورود به جزئیات و اصلاحات طرحهای تفصیلی را نداشته و این شورا تنها در خصوص تهیه و تصویب طرح های جامع اختیار قانونی دارد و در حیطه طرح تفصیلی شورای عالی تنها برای نظارت بر روند تهیه و تصویب و همچنین داوری در خصوص رفع ابهامات و اختلافات احتمالی در اجرای طرح تفصیلی صلاحیت دارد.

وی ادامه داد: متأسفانه با روالی که در پیش است در تهیه و تصویب تغییرات جدید در طرح، مدیریت شهری را از روند اجرایی و تاثیرگذاری بر طرح حذف کردند که این نکته نیز بر خلاف قوانین مشخص در این حوزه بوده است.

رئیس کمیسیون حقوقی شورای شهر مشهد یادآور شد: نگرانی دیگر شورای شهر مشهد در باب حقوق مردم است. ازآن‌جهت که بر طبق قانون، در هنگام تغییرات طرح‌های تفصیلی باید حقوق سابق و مکتسبه ساکنان در بافتها به رسمیت شمرده شود. اما متأسفانه با روالی که در پیش‌گرفته شده این حقوق در معرض تضییع قرار گرفته و کارشناسان شورای عالی، حقوق مکتسبه را طبق برداشت خود تعریف کرده و توقع دارند در صورت طرح دعوی، دادگاه ها نیز حقوق تعریف ‌شده توسط ایشان را به رسمیت بشناسد و مطابق آن حکم دهند درحالی‌که در عمل این‌گونه نخواهد بود و خسارت عظیمی به شهروندان و مدیریت شهری وارد می‌آید.

بنا به گفته حسینی‌پویا، نکته بسیار مهم دیگر موضوع بافت معنوی و میراث فرهنگی واقع در منطقه ثامن است. با توجه به آنکه در طرح تفصیلی تهیه شده در 20 سال قبل، اهمیت چندانی به این موارد قائل نشده شورای شهر مشهد و شهرداری در دوره پنجم روال کار را تغییر داده و در عمل توجه بیشتری به اهمیت این موضوع نموده اند. ازآنجاکه حفظ و نگهداری این میراث برای امروز و آیندگان با عنوان سرمایه‌های فرهنگی و تاریخی شهر مشهد اهمیت بسزایی دارد شورای شهر خواستار به رسمیت شناختن حقوق میراث معنوی شهر مشهد در طرح‌های جدید همراه با حفظ حقوق مالکانه و حقوق مکتسبه مردم است.

لینک اصل خبر در سایت شورای شهر مشهد

    منبع خبر

    شورای شهر مشهد

    شورای شهر مشهد یک شورای شهر در شهر مشهد می باشد

      نظرات